Aslı Pelit

Aslı Pelit

-

Tüm Yazıları

Cumartesi gününün rehavetini üzerlerinden atan Rio de Janeiro sakinleri, pazar öğleden sonra neredeyse kulaktan kulağa yayılan bir organizasyon ile birkaç gündür Rio Valisi Sergio Cabral’ın evinin önünde protestolarını kampa dönüştüren gruba destek olmak üzere organize oldular.
Bir önceki gün için düzenlendiği halde Anonymous Brazil’in vandalların gruba sızmasını engellemek üzere tarihini değiştirdikleri yürüyüş geçtiğimiz hafta perşembe gecesi yaşananlardan çok uzaktı.

4 kilometre yürüdüler

Rio de Janeiro’nun en ünlü plajlarının birleştiği noktada başlayan yürüyüşte binlerce Riolu, çoluk çocuk, köpekleri ve bisikletlerini yanlarına alıp ellerinde Brezilya bayrakları ile yaklaşık 4 kilometre boyunca yürüdüler. Protesto özellikle “PEC 37” yani İçişleri Bakanlığı’nın yolsuzluk davalarını inceleme yetkisinin kaldırılması için önerilen yasa tasarısına karşı düzenlenmişti.
Göstericiler bu yasa tasarısının onaylanması halinde, iki haftadır onları sokaklara döken yolsuzluk davalarının sonsuza kadar ortadan kalkacağını ve zaten ülkenin en büyük sorunlarından birisi olan yolsuzluğun daha da artacağı için tüm Riolulardan bu tasarıya karşı çıkmalarını istiyorlardı.

Vendetta maskesi üretimi arttı

Ipanema’da sahil boyunca rengarenk kostüm ve maskeleri ile yürüyen Riolulara evlerinin balkonlarından tezahürat eden komşular ve tabii meraklı turistler de katılınca, biraz karnavalı hatırlatan bir görüntü vardı. Persembe günü şehir merkezin-de bir şişe su bulamazken pazar günü seyyar satıcılar her köşede su ve yağmurluk satışları için hazır bekliyorlardı.
Protestonun en kârlı satıcısı ise Vendetta maskelerini satanlar oldu. Maskeleri üreten fabrikanın protestolar başladığından beri üretimi artırdığı haberi gazetelerde çıkmıştı. Nitekim dün kalabalığın yarısından fazlası bu maskeleri kullanıyordu.

Haberin Devamı


Protestocular evinin önünde, Vali Paris’te


“Rio da Paz” adlı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, taleplerini Rio de Janeiro’nun simgelesi “Kurtarıcı İsa” heykelinden duyurdu. STK üyeleri, kaliteli eğitim ve hastane taleplerinin yazılı olduğu pankart açtı. Deniz seviyesinden 730 metre yükseklikteki heykel, Dünya Kupası için yapılan stadyumları görüyor.

Haberin Devamı

Evi en pahalı semtte

Vali Cabral, Rio’nun en pahalı mahallesi olan Leblon’daki evinde olmamasına rağmen grup evin önündeki polis barikatına kadar yürüdükten sonra evin önünde oturarak şiddet olaylarından uzak ve barışçı bir protesto yapmak istediklerini bir kez daha gösterdiler. Evin önünde kamp yapanlarla yardımlaşan grubun içinde konustuğum bazı direnişçiler, benim de içinde bulunduğum küçük bir yabancı gazeteci grubuna Cabral ve PEC 37 ile ilgili bilgiler verdiler.

Bitirilemeyen projelerle ünlü

Eski bir gazeteci olan Sergio Cabral Filho, Riolular için yolsuzluğun simgesi haline gelmiş bir politikacı. Eşi, Adriana Ancelmo’nun babası tüm ülkede 47 otobüs şirketinin sahibi, Rio otobüslerinin de yüzde 30’u onlara ait. Ancelmo ayrıca metro sisteminin avukatlarından.
Cabral’ın yönetimi boyunca Rio şehri bitirilemeyen büyük projelerle ünlenmiş. Dünya Kupası ve Olimpiyatlar dışında, bitirilmeyen otoyollar, köprüler ve tabii metro sistemi. Rioluların tepkisini alan Vali, polislerden aldığım bilgiye göre dün evinde bile değildi, Paris’teki diğer rezidansındaymış; buna rağmen oturma eylemi gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti ve başladığı gibi barısçıl bir şekilde sona erdi.

Perşembe genel grev

Brezilya’da protestolar devam edecek gibi görünüyor: her ne kadar yerleri ve saatleri değiştirilse de salı günü Rio’da daha büyük bir protesto gerçekleştirileceği açıklandı, perşembe günü ise genel grev yapılacak. Konfederasyon Kupası finalinin yapılacağı pazar günü ise Maracana stadyumunun önünde toplanması beklenen binlerce Rioluya karşı bakalım Cabral ve şehir meclisi nasıl bir yanıt verecek?