Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir karlı gece masalı

Dot’un yeni oyunu “Prudencia Hart ve Bir Tuhaf Dibe Vurma Öyküsü”, seyirciyi bir pub ortamında ağırlayan, eğlenceli bir masal, fantastik bir aşk hikâyesi

Soğuk bir kış akşamında, karla karışık yağmurdan, soğuktan, trafikten kurtulup Kanyon’un teras katındaki tiyatro salonuna kapağı atışım ile “Hop, ne oluyor burada?” diye şaşırıp kalışım bir oluyor. Dot’un salonlarında oturma ve sahne düzeninin ha bire değişmesine alışığım ama bu sefer kendimi bir pub’da buluyorum. Loş ışıklar, altışar kişinin oturabileceği masalar, kenarda küçük bir canlı müzik grubu, konuşanlar, gülüşenler, basbayağı bir pub’dayız. Biz yerleşip masa komşularımızla merhabalaşırken, oyuncular giriyor içeriye, bir örnek gri takım elbiseleriyle, “Hoş geldiniz” diyorlar tek tek, halimizi hatırımızı soruyorlar, bir de küçük uyarıda bulunuyorlar: “Arada masanızın üstüne çıkabiliriz, hazır olun, şaşırmayın”.

Haberin Devamı

Ve bizi karlı bir gecede İskoçya sınırına götürecek olan hikâyeyi anlatmaya başlıyorlar. Hem de yılın tam bu vakitlerinde, en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık tarihinde. Kahramanımızın adı Prudencia Hart. Adı üstünde, ‘ihtiyatlı’ bir genç kadın, öyle bilmediği maceraların koynuna kendisini pat diye atacak biri değil. Ama bu her zamankinden farklı bir gece olmalı ki anlatılmaya değsin, öyle değil mi? Yoksa oyunun adı “Prudencia Hart ve Bir Tuhaf Dibe Vurma Öyküsü” olmazdı.

Bir karlı gece masalı
İskoç sınır balatları

Annesi erkek kardeşini kayırdığı için son derece ‘babacı’ büyümüş, en büyük eğlencesi baba kız sahafları dolaşmak olmuş bir kız çocuğu olarak, babası gibi koleksiyoner olmuş, folk şarkıları toplamaya başlamış, balatlar üzerinde uzmanlaşmış, doktora tezi “Cehennemin topoğrafyası” üzerine ve bugün İskoç sınırında ne aradığının cevabı burada gizli. “İskoç Sınır Balatları Gerçekten Balat mı ve İskoç Sınırı Bu Bağlamda Sınır mı?” konulu konferansta konuşmacı.

Fakat bu ‘akademik ortam’ın ne kadar Prudencia’ya göre olduğu tartışılır. Pek de hazzetmediği meslektaşı Colin Syme’in deyişiyle, “19. yüzyıl romantikleri gibi” kalıyor aralarında: “Balatları toplayayım, koruyayım... Eski moda etnografik fikirleri olan bir romantik. Adeta masalların gerçek olduğuna inanıyorsun sanki.”

Haberin Devamı

Konferans bitip de onları dış dünyada altı metreyi bulan bir kar bekliyor olunca, Edinburgh’a, evine dönmek için sabırsızlanan Prudencia’nın payına da İskoçya sınırında bir pub’da o hoşlanmadığı Colin’le geçirilecek fantastik bir gece düşüyor. Pub’da kalırsa bir türlü ayak uyduramadığı bir balat gecesi, sokağa çıkmaya kalkarsa Şeytan’ın ev sahipliğinde bir parti... Acaba hangisini seçecek?

Neşeli, baş döndürücü

Dot’un yeni sezon oyunu “Prudencia Hart ya da Bir Tuhaf Dibe Vurma Öyküsü”, daha önce sahneledikleri “İki Kişilik Yaz” gibi David Greig imzası taşıyor ve onun gibi neşeli, eğlenceli, baş döndürücü temposuyla seyirciyi avucunun içine alan bir oyun. “Bana ne canım İskoç sınır balatlarından” diyen biri olabilirsiniz ki ben diyebilirim rahatlıkla ama insana, hayata, zamana, iyiliğe, kötülüğe dair çok şey söyleyen bir fantastik aşk öyküsü, anlatılan.

Haberin Devamı

Yönetmen Murat Daltaban, anlatıcı görevini oyunculara cümle cümle bölüştürerek dinamizmi artırmış, zaten oyuncuların her biri fişek gibi, bir anlatıcı, bir şeytan, bir Prudencia, bir Colyn ve daha bir sürü karakter olup salonda fırtına gibi esiyorlar. Prudencia’da müthiç bir sahne ışığı olan Şirin Kılavuz Sevinç var, dikkat edilesi bir oyuncu. Gizem Güçlü, Mert Öner, Esin Alpogan zaten Dot sahnelerinin parlak genç oyuncuları.

Çeviri dört dörtlük

Çiğdem Kaplangı’nın çevirisiyle ilgili bir iki cümle etmeden olmaz. Hemen hepsi şiir formunda, yer yer kafiyeli bir metnin bu derece çeviri kokmadan Türkçeleştirilmiş olmasına şapka çıkarmak lazım, oyunun
en önemli kozlarından.

Neticede, dekorundan kostümüne, ışığından hareket tasarımına son derece özenli, eğlenceli bir oyun, “Prudencia Hart”. Bir de gayet enerjik, hoş, ışıl ışıl genç oyuncular izliyorsunuz, daha ne olsun?

PRUDENCIA HART / DOT

Yazan: David Greig

Yöneten: Murat Daltaban

Çeviren: Çiğdem Kaplangı

Dekor ve kostüm tasarımı: Hande Tomris Kuzu

Hareket tasarımı: Tan Temel

Işık tasarımı: Cem Yılmazer

Oynayanlar: Gizem Güçlü, Mert Öner, Şirin Kılavuz Sevinç, Esin Alpogan, EylülGüntekin, Buse Şimşek, İdil Sezgin