Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tarih 29 Ağustos 2018. Yer Taksim’in göbeği. Trafiği tıkayan bir taksi, etrafında bir tartışma var, bir adamın İngilizce “param, param” diye dövündüğünü, arada da “Polis!” diye haykırdığını duyuyoruz. Yanında karısı, kucağında küçük çocuğuyla çaresizlik içinde çevresine bakınarak birilerinden medet umuyor.

Ama daha kimsenin müdahale etmesine kalmadan, taksici hızla arabasına binip gaza basıyor, paralarını kaptırdıklarını söyleyen aile öyle kalakalıyor. Bir amatör kamera hepsini çekiyor, en son çeken vatandaşın “Adam kaçacak. Kaçıyor. Kaçtı şerefsiz” dediğini duyuyoruz.

Haberin Devamı

Sonra öğreniyoruz ki bu İranlı aileyi; Morteza Zare, eşi Azabe Zare ve çocuklarını Fatih’ten alıp Taksim’e getirmiş taksici. İnerken bir sebepten tartışmışlar ki burası hiç ilginç değil, takside tartışmazsan haber değeri var, neticede şoför adamın elindeki paranın tamamını bir anda çekip cebine atmış. Miktarın 600 lira ve 200 dolar olduğu söylenmekte. Ondan sonra da herkesin gözleri önünde çekip gitmiş. Plakası kayıtta açıkça görünüyor ama: 34 TEH 13.

Aradan geçen iki buçuk ay içerisinde ne olduğu değil ama ne olmadığı net: Taksici bu işten men edilmedi. Hâlâ elini kolunu sallayarak İstanbul sokaklarında direksiyon sallıyor. Nereden biliyoruz? Dün Taylandlı bir kadının çekip sosyal medyada paylaştığı videodan. Niorn S., geçen hafta Şişli’deki otelinden çıktığında bindiği taksiden indikten sonra fazla para ödediğinden şüphelenmiş. Birkaç gün sonra aynı bölgede aynı şoföre rastlayınca da ön koltuğa oturup cep telefonuyla gizlice çekim yapmaya başlamış. İzlediğimiz kayıtlarda adamın sadece dolandırıcı değil tacizci de olduğunu görebiliyoruz, zira arada elini kadının elinin üzerine koymaya çalışıyor. İnerken de 40 lira istiyor, yolcu “En fazla 30 tutar demiştin” deyince “Tamam, 30 olsun” diye razı oluyor. Bu arada anlaşılan İstanbul taksilerinden taksimetre uygulaması kaldırılmış, pazarlık usulü çalışıyorlar. Kadın 100 lira uzatıyor, şoför onu ustaca bir manevra ile sol eline alıp yok ediyor. Ve bir anda elinde peydah olan 20 lirayı sallayarak 10 lira daha istiyor, “100 vermedin, 20 verdin” şeklinde. Ve biz gene her şeyi net bir şekilde izliyoruz. Plaka da yine 34 TEH 13.

Haberin Devamı

Öğrenildiği kadarıyla turist kadın parasını alıp inmiş gitmiş. Tabii Türkiye taksicilerini ıslah etmek onun işi değil, bir daha bu ülkeye gelmez, olur biter. Ya biz ne yapacağız? Yolcularının parasını gasp ettiği görüntülenip tespit edilmiş kişi trafikte fink atmaya devam ediyor. Tespit edilmemiş daha neler var,
siz hesap edin.

Birileri da hâlâ “Uber’i aklamak için uyduruluyor” diyor, “yalan haber” diyor, insan bu kadar mı görmek istemez gözünün önünde olanı? Arada bindiğim taksilerde şoförler dert yanıyor, bütün bu olanları kabul ederek ama; “Abla ama herkes aynı değil”. Peki, değildir mutlaka da nereden bileceğiz? Bize mi düşüyor kim dolandırıcı kim değil tespit edip ayıklamak vatandaş olarak? Düzeltiyorum, görüldüğü gibi tespit etmek vatandaş ve turist kameralarına düşüyor da, ayıklamasıyla birileri ilgilenmeyecek mi?