Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dün akşam saatlerinde sevgililer arasında kopan fırtınadan nasibinizi aldınız mı? Yalnız değilsiniz, bütün dünyada durum aynıydı. Yer yer çatırdamalara neden olan global bir kopukluk yaşandı. Akla ilk gelen ‘makul’ sebep, Merkür retrosu elbette.

Sanırım bu gezegen yıllardır sabitti, son beş yıl içinde harekete geçti, daha önce duymuşluğunuz var mı Allah aşkına?

Ama şimdi, bir yıl içinde sayılamayacak kadar çok kez geri giden bu arkadaş yüzünden sürekli diken üstündeyiz. Bir bakıyorsunuz, gazetelerin astroloji köşeleri ‘Merkür retrosu başlıyor’ uyarılarıyla dolmuş, hadi bakalım bir ay elimiz kolumuz bağlı.

Haberin Devamı

Anlaşma imzalamayacaksın, yeni bir işe başlamayacaksın, önemli bir harcama yapmayacaksın, anladığım kadarıyla zekamızı da geriletiyor kendisiyle beraber. Sonra iletişim yollarını tıkıyor. “Aman” diyorlar, “Eşinizle, dostunuzla, sevgilinizle, patronunuzla tartışmaya girmeyin, sonu kötü olur.” Sen takip etmesen arkadaşlar uyarıyor zaten, “Şimdi boşver, malum Merkür... Sonra paralarsın.” Eee doğal olarak içimize atıyoruz sinirimizi; “Hele şu retro bitsin ben sana yapacağımı bilirim” şeklinde.

Her şeyin sebebi o!

Bir de ne oluyor? Elektronik aletler bozuluyor. Bilgisayarına virüs mü girdi, sebep Merkür. Cep telefonunu suya mı düşürdün? Merkür. Buzdolabı? Çamaşır makinesi? Tabii ki Merkür. Ve 27 Mart’tan beri devam eden retro, en nihayet dün, tam da giderayak, yaptı yapacağını; bütün dünyanın Whatsapp’ı çöktü. Şimdi bu Merkür değil de ne? Hani çifte oyun oynuyor üstelik. Zaten “Bu süreçte kavga etmeyelim” diye kendini kasan sevgililere bir de “Neden bir saattir mesaj atılmıyor bana? Hani benim iyi geceler mesajım? Neler karıştırıyor bu kim bilir, bak iki saattir çevrimiçi olmamış” stresini ekledi.

Neyseki Twitter var da olan bitenden haberdar olabiliyoruz. Dünyanın bazı ülkelerinde Whatsapp TT oldu dün gece. Tabii ki Türkiye’de de. Teknoloji üretiminde değilse de tüketiminde bir dünya markasıyız kuşkusuz.

Bu sayede çökenin ilişkimiz değil Whatsapp olduğunu öğrendik ve dumandır, güvercindir, başka iletişim yollarına yöneldik.

Haberin Devamı

Sonra Whatsapp düzeldi, Merkür de bugün geri gidişini tamamladı çok şükür, artık aydınlık günler başlıyor, hayırlı olsun.

Sosyal medyada paylaşılmayacaklar

The Independent gazetesi, başımızı derde sokmamak için Facebook profilimizden silmemiz gereken 12 bilgiyi derlemiş. Gazete Duvar’dan bazılarını aktarıyorum:

1-Doğum gününüz: Banka hesap ve diğer başka özel bilgilerinize erişimin yolunu açabildiği için.

2-Çocuğunuzun fotoğrafları: “Çocuğunuz büyüdüğünde kendisi hakkında her bilginin internette olmasından hoşlanacak mı acaba?” sorusuna cevap veremeyeceğiniz için.

3-Yer bildirimi ve tatil bilgileri: Hırsızlara “Buyrun ben yokum” demiş olacağınız, hatta soyulursanız sigortadan para almanızı zorlaştırabileceği için.

4-İlişki durumunuz: Olur da ayrılırsanız bütün Facebook aleminin yorumlarına maruz kalmamak için.

5-Uçak biletleri: Biletin üzerindeki barkod, havayolu şirketine verdiğiniz özel bilgilerin bulunmasını sağlayabileceği için.

Diyeceksiniz ki, “Doğum günümü herkes çiçek, pasta resimleriyle kutlamayacak, bana kendimi prens ve prenses gibi hissettirmeyecekse, çocuğumun şirinliğiyle, yaşadığım aşkın büyüklüğüyle hava atamayacaksam, gittiğim tatilde nispet yapamayacak, havaalanından “Hadi ben kaçtım” diyemeyeceksem ne yapayım ben öyle sosyal medyayı?” O da doğru tabii.