Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘2002’de birlikte kaynatmak için Semaver’i, Kumpanya’ya çağırdım arkadaşlarımı. ‘Her şeye rağmen tiyatro’ diyen arkadaşlarım ve ben, beş yıldır süren yolculuğumuzda, Sait Faik’e bir selam göndermek istedik. Tiyatroyu, tiyatro sevgisini, tiyatro yapmaya olan inancımızı, Sait Faik’in Kumpanya’sının ağzından, Semaver’inin buharında anlatalım istedik.’

Semaver 15 yıldır özveriyle kaynıyor

Tiyatromuzun en üretken ustalarından Işıl Kasapoğlu bu satırları yazdığında yıl 2007’ydi, Semaver Kumpanya beş yaşında. Geldik 2017’ye, ne mutlu ki Semaver Kumpanya da bir tiyatroyu yaşatmanın bütün zorluklarını aşa aşa bugüne geldi ve 15. yaşını Yavuz Pekman’ın Sait Faik’in aynı adlı öykülerinden uyarladığı ‘Semaver ve Kumpanya’yı tekrar sahneleyerek kutlamaya karar verdi. Yine kumpanyanın babası Işıl Kasapoğlu’nun rejisine, bayrağı ondan devralan ‘çırağı’ Serkan Keskin’in dokunuşlarıyla.

Haberin Devamı

Semaver 15 yıldır özveriyle kaynıyor

Gelenekten besleniyor

Tam da onlarınki gibi büyük özveriyle yaşayan, gelenekten beslenen, usta - çırak ilişkisinden güç alan bir topluluğa uygun bir oyun, ‘Semaver ve Kumpanya’. Şamatası ve kahkahası ‘Kumpanya’dan, hüznü ‘Semaver’den gelip harmanlanarak arada gülmekten arada burun sızlamasından gözünüzü yaşartan, iki buçuk saatlik keyifli bir seyir deneyimine dönüşüyor.

‘Semaver’, sabah vakti anasının uyandırıp fabrikaya göndermeye çalıştığı muzip Ali’nin öyküsü... Oyunda, fabrikaya giderken ayak sürümesinin bir nedeni var: Gönlü tiyatroda. Annesi şiddetle karşı çıksa da Ali oyuncu olmak istiyor ve kaçıp kaçıp Anadolu turnesine çıkmaya hazırlanan ‘Kumpanya’ya sığınıyor. Böylece iki hikâye birbirine bağlanmış oluyor. Adeta “iki kalas bir heves”in sözlük anlamı, bizim kumpanya. Dekoru, kostümü, ismi bırak yol paraları bile yok. Ama özveri, sevda, heyecan yerli yerinde.

Semaver 15 yıldır özveriyle kaynıyor

Saffet, Halit, Remzi, Zabel, topluluğun temel taşları. Her zaman bir çare bulmuşlar, gene bulup buluşturacaklar besbelli. Geçen turneden kalan birkaç kostüm parçası var, Remzi’de eski bir yelken bezi, bir de evde kimin ne eskisi varsa toplanacak, boyanacak, iki üç peruka, biraz mantar, biraz kömür, oldu bitti. Komşunun güzel ama yeteneksiz kızı Sitare de katıldı mı aralarına, başlıyor kumpanyanın 3. mevki yolculuğu.

Haberin Devamı

Bir yandan Anadolu’yu karış karış gezerken oynadıkları oyunları, çalıp söyledikleri şarkıları izliyoruz, bir yandan da kendi içlerinde kâh didişip kâh barışmalarını.

Bir bakıyorsun araya Karl Valentin’in meşhur ‘Tiyatroya Gidiyoruz’ skeci girmiş, yıllar önce Ortaoyuncular’ın ‘İçinden Tramvay Geçen Şarkı’sında Ferhan Şensoy ve Hümeyra’dan izlemiştik, bu kez Burcu Doğan ile Mustafa Kırantepe gene gülmekten kırıp geçiriyorlar seyirciyi.

Semaver 15 yıldır özveriyle kaynıyor

Bütün ustaların anısı

Ya da Cedric Mount’un 1940’ta Ankara radyosunda prömiyer yapan radyofonik oyunu ‘Taksit’i çalışıyor kumpanya. Yavuz Pekman, Burcu Doğan ve Semaver’in bel kemiği kadrodan, göründüğü her sahneyi eşsiz kılan Sezin Bozacı ile yine bir kahkaha tufanına tutuluyorsunuz.

Sahneyi eşsiz kılmaktan söz edince, tabii Serkan Keskin’i anmak lazım, hem seyyar topluluğun hem de Semaver Kumpanya’nın usta oyuncusu olarak. Topluluğun genç yeteneği Ali’yi Taner Ölmez oynuyor, müthiş bir sahne sıcaklığı olan bir oyuncu. Ahmet Kaynak, Selen Şenay ve yine Semaver’in olmazsa olmazlarından Sibel Altan ile ekip tamamlanıyor.

Haberin Devamı

Semaver 15 yıldır özveriyle kaynıyor

Serkan Keskin’in 2017 model ‘Semaver ve Kumpanya’ya eklediği en önemli unsur, canlı müzik. Sahnede her oyuncu bir enstrüman çalıyor, Sitare (Burcu Doğan) ve Zabel (Sezin Bozacı) şarkılar söylüyor; ‘Yangın Var’lar, ‘Lüküs Hayat’larla şamata seyirciyi de önüne katarak akıp gidiyor.

Galasında izlediğim oyunun sonunda yolu Semaver Kumpanya’dan geçen herkes çıktı sahneye. 1972 yılında Altan Erbulak ve Metin Serezli öncülüğünde kurulan Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu’nda 45 yıldır seyirciyi güldürmüş - ağlatmış bütün ustaların anısı da bütün canlılığıyla oradaydı. Sahiden büyülü bir andı.

Seyirciye 15 yılda tiyatroyu sevmek için bir dolu sebep veren topluluğa nice 15 yıllar diliyorum. Özveriyle kaynattıkları semaverleri hiç sönmesin.

SEMAVER VE KUMPANYA

Sait Faik Abasıyanık’ın aynı adlı eserlerinden uyarlayan: Yavuz Pekman Yöneten: Işıl Kasapoğlu Yardımcı Yönetmen: Serkan Keskin, Volkan M. Sarıöz Oynayanlar: Ahmet Kaynak, Burcu Doğan, Mustafa Kırantepe, Serkan Keskin, Selen Şenay, Sezin Bozacı, Sibel Altan, Taner Ölmez, Yavuz Pekman Sahne Tasarım: Başak Özdoğan, İllüstrasyon: Selin Nazlı Ustaoğlu, Kostüm Tasarım & Uygulama: Ayşenur Arslanoğlu Işık Tasarım & Uygulama: Mustafa Karakoyun Koreografi: Ebru Cansız Müzik: Gevende Asistanlar: Selen Şenay, Saniye Samra