Av.Suat Yurdseven

Av.Suat Yurdseven

suatyurdseven@gmail.com

Tüm Yazıları

İŞVERENİN ÇIKTI-GİRDİ İŞLEMİNDE İŞÇİNİN KIDEM SIFIRLANMAZ

Uygulamada işveren, işçinin sigorta kayıtlarında çıktı-girdi işlemi yaparak kıdem tazminatı sıfırladığını zannetmektedir. İşçi de haklarını pek bilmediğinden işverenin yaptığı işleme karşı bir şey yapamayacağını düşünerek haklarından feragat edip mağdur olmaktadır. Peki işverenin çıktı-girdi işleminde kıdem sıfırlanır mı?

Yargıtay, işverenin çıktı-girdi davranışının sosyal güvenlik amacıyla kabul edilmiş bulunan kıdem tazminatı hakkının Yasanın amacına aykırı olarak sınırlaması sonucunu doğuracağını, bu nedenle yasal açıdan himaye edilemeyeceğini, işçinin buna muvafakat etmesinin de sonucu değiştirmeyeceği kabul etmiştir. Yargıtay, işin ve işyerinin özellikleri gözetilerek ve fesih tarihleri ile yeniden işe başlama günleri arasında geçen süreler göz önünde tutularak, işverenin bu davranışının işçiye daha az kıdem tazminatı ödeme amacına yönelik olması halinde TÜM HİZMET SÜRESİNE GÖRE, SON ÜCRETTEN KIDEM TAZMİNATI HESAPLANIP, ÖDENEN KISIMLAR MAHSUP EDİLDİKTEN SONRA KALANIN ÖDENMESİ GEREKECEĞİNİ belirtmiştir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak İŞVEREN, İŞÇİNİN SİGORTA KAYITLARINDA ÇIKTI-GİRDİ YAPMASI İŞÇİNİN RIZASI OLSA BİLE İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATINI SIFIRLAMAZ. İŞÇİNİN ÇALIŞTIĞI TÜM SÜRELER DİKKATE ALINIR, İŞÇİNİN SON ALDIĞI ÜCRETE GÖRE TAZMİNAT HESAPLANIR, İŞVERENİN BU SÜREDE KIDEM İÇİN YAPMIŞ OLDUĞU ÖDEME DÜŞÜLEREK İŞÇİNİN ALACAĞI KIDEM TAZMİNATI ORTAYA ÇIKAR.


dan irtibat numaralarımıza ulaşabilirsiniz.