Ayşegül Sönmez

Ayşegül Sönmez

a.sonmez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Herkes tatlı diyemeyeceğim abartılı bir telaş içinde... Herkesten kastım elbette sanat dünyası insanları... Sanat dünyası insanları, fena halde, 13. İstanbul Bienali şerefine, onuruna, anısına çeşitli etkinlikler düzenlemekle meşguller. Ben de boş durmadım. 13. İstanbul Bienali şerefine sizin için bir bienal haftası etkinlik rehberi hazırladım. Bienale paralel gerçekleşen gitmeniz görmeniz gereken en önemli sergileri sıraladım. Bol şans. Siz siz olun haftaya ne yaparsanız bienal onuruna yapmayı ihmal etmeyin...

* Anish Kapoor/ SSM
Sakıp Sabancı Müzesi, dünya devi Anish Kapoor’u İstanbul’a getiriyor. 10 Eylül’den itibaren Boğaz’a nazır yerini alacak Kapoor’un sergiye paralel Portakal müzayede evinde giyilebilir sanat başlığı altında satılacak mücevherleri, Kapoor’un sanat endüstrisinin belli başlı sanatçı tröstlerinden biri olduğunu idrak etmemizi bir kez daha sağlayacak.

* Rebecca Horn/ Galeri Artist
Galeri Artist, arte poveracı Kounellis’ten sonra bir atak daha yaptı ve bu kez Rebecca Horn’u getiriyor İstanbul’a... Horn son derece egzantrik bir kadın sanatçı. Kolay paketlenemez. Feminist ya da mistik gibi... İstanbul’daki sergisinde Ortaçağ’dan bir kitaptan yola çıkıyor. Bizim için “kimyasal bir düğün” düşünmüş. Şu ana kadar her şey bir Billy Idol şarkısını çağrıştırmıyor mu?

* Şükran Moral Valie Export / Galeri Zilberman
İki feminist yan yana... Biri diğerinin versiyonu olmaya tenezzül etmeden... Pop dünyası Ambramoviç’in performanslarının versiyonlarını üretirken bu işbirliğine şapka! Moral ve sanat tarihinde çoktan yerini almış, Batı’nın en kurumsal feminist kovboylarından Valie Export ortaklığı her açıdan görülmeyi, desteklenmeyi hak ediyor...

* Cengiz Çekil / Rampa
Cengiz Çekil uzun bir aradan sonra yeni bir projeyle Rampa’da. Temizlik Beziyle isimli sergi, Türkiye’nin ilk kavramsal sanatçılarından Çekil’in 1970’lerden beri var olan arte poveracı ve varoluşçu tüm sıkıntılarını yenileyecek ve yineleyecek gibi görünüyor.

* Göçebe / Galeri Bu
Göçebeyiz hepimiz diyen bağımsız kolektif Göçebe’nin sanatçıları Pireci çiftinin işleri, Azerbaycan gibi yakın coğrafyalarda bizden daha çok tanınıyor ve biliniyor. Onları yakından tanımanın tam zamanı!

* Non / Nonstage - Babylon
Nevin Aladağ, Babylon’da 13 Eylül akşamı saat dörtte bir performans düzenliyor duyduk duymadık demeyin... Hassan Akkouch’un çılgınlar gibi break dans yapacağı programda Aladağ eski bir performansından yola çıkacak. Babylon sahnesinde bu olayı takip eden birkaç gün içinde Volkan Aslan ve Ahmet Öğüt de bir işler çevirecek bilginize...

* Trevor Paglen/ Protocinema
Protocinema, Amerikalı Mari Sprito’nun son derece imrenilesi, tam bağımsız bir işletme sistemiyle yürüttüğü galerisi. Trevor Paglen, 12 Eylül’den itibaren heykeliyle Osmanbey metrosunun aşağısındaki Akarca sokakta olacak... Heykel, işlemeyen bir uydu için bir prototip. Uzay mühendisliğinden toplum mühendisliğine her türlü modern ve sonrası çelişkiye dokunan bir tasarıma sahip.

* Volkan Kızıltunç/ Galeri Merkür
Volkan Kızıltunç, fotoğraf üzerine çalışan kuramcı Kenneth Feinstein’a göre bireyselliğiyle sıyrılıyor fotoğrafı bir araç olarak kullanan kuşakdaşlarından... Kızıltunç’un Eşikte’ki fotoğrafları 12 Eylül’den itibaren görülmeli.

* Gülsün Karamustafa / SALT Beyoğlu ve Galata
Vadedilmiş Bir Sergi, Gülsün Karamustafa’nın Türkiye’de ve uluslararası platformda bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı sergisi. Dolayısıyla büyük bir ilgi, titiz bir incelemeyi şimdiden düzenleyenlere kocaman bir tebrikle minneti hak ediyor.

* Şahin Kaygun / Elipsis Galeri
İşte müzelik bir sergi. Küratörlüğünü Yekhan Pınarlıgil’in yaptığı sergi erken kaybettiğimiz fotoğraf sanatçısı Şahin Kaygun’un üretimini bugün tekrar değerlendirmemizi ve kavramamızı sağlayacak. Ne mutlu bize.
Önemli not: Peki ama bienalde özellikle ne görelim diyenler 10 önerimi Milliyet Sanat’ın eylül sayısında okuyabilirsiniz.