Aziz Kedi

Aziz Kedi

azizkedi@gmail.com

Tüm Yazıları

NEREDE O ESKi GÜZELLER



Miss Turkey 2010 güzellik yarışması tartışmaları yeniden alevlendirdi. Modern dünyanın kızları giderek vasatlaşmaya başladı. İnsan nefes kesici güzellikteki eski kraliçeleri arıyor

Atıyorum, Rönesans devrinde güzellik kavramı vardı ama güzellik yarışması yoktu. Güzelliklerin yarıştırılması fikri 19’ncı asrın sonunda, 20’nci asrın başında ortaya çıktı. İlk uluslararası organizasyon ise 1926’da yapıldı. Fakat o zamanlar adı “Uluslararası güzellik geçidi, güzellik töreni” gibi bir şeydi (Bizim Keriman Halis de 1932’de buranın birincisi olmuştur). İkinci Dünya Savaşı sırasında modernizm mutsuz dünyanın üzerinde hızla yükselince, güzellik de bir ‘spor’ müsabakasına dönüşmeye başladı. Etkinliğin bir yarışmaya dönüşmesi ve “Miss Universe” ismi de o zamana denk gelir.
Miss Turkey 2010 ile “ya bu kızlar hiç güzel değil” tartışması yeniden alevlendi. Oysa 10-15 sene evvelki Türkiye güzelleri nefes keserdi. Dünya ve kainat güzelleri ise çıplak gözle bakılamayacak kadar güzel olurdu. Bir Venezuela gerçeği vardı, anımsarsınız.
Peki ne oldu da modern dünyanın “sağlıklı, mutlu, uzun boylu, akıllı ve nazik” kızları giderek vasatlaşmaya başladı? Gayet açık. Postmodern dünya o kadar çok niş, o kadar çok mecra yarattı ki, sahiden “güzel” olan kadınların kariyer yapmak için yetmiş tane kızla üç ay kampa girip, mayoyla jüri önünde yürümesine filan gerek kalmadı. Eskiden “Birinci olan aday, en az üç derginin kapağı olacak, bir dizide de başrol kapacak!!!” denirdi. Çünkü o vakit zaten toplam dört dergi ve üç dizi vardı. Şimdi gidip bir D&R’daki dergi standına göz atın. Kaç diziyi birden aynı anda takip ettiğinizi hesaplayın. İnternette blog açmış güzelce bir kızı kaç kişi takip ediyor bir dikkat edin.
İçinde yaşadığımız çağda, “güzellik” de tıpkı gusto ve moda gibi, yalnızca ekonominin talep ettiği biçimde yön değiştirdi. Prodüktörler, Süha Özgermi’ler, Erol Atar’lar yavaş yavaş aradan çıktılar. Kariyer odaklı sektörel güzeller de yarışmalardan medet ummaktan vazgeçtiler.
Bir saat boyunca görünmez olsanız
Güzellik ve güzellik yarışması kavramları yeniden tanımlansa da, katılımcılara sorulan şabalak sorular yüz yıldır hiç değişmiyor. Kendi adıma bu gerçekle yüzleştim ve yenilgiyi kabul ettim. Bu nedenle artık en azından yanıtlar değişsin istiyorum. Gelecek yılın yarışmacıları için ufak bir listem var. Ezberleyin, öyle girin. Aziz’le kazanacaksınız!!

Haberin Devamı

Dünyada bir tek şeyi değiştirme şansınız olsaydı, neyi değiştirirdiniz?
Yatak odamdaki ahşap konstrüksiyon yatağı değiştirirdim. İki yıldır bir denk getiremedim. Her gece vücciki vücciki diye ötmesinden deli olucam artık :(

En büyük hayaliniz nedir?
En büyük hayalim T.R.T’deki “Bir Başka Gece” programının yeniden yayınlanması.

Bir saat boyunca görünmez olsanız ne yapardınız?
“Görünmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç” diye haykırarak İstiklal Caddesi’nde koşardım.

Geçmişe gitme şansınız olsa ne zamana gitmek isterdiniz?
Homo Sapiens ve Neandertal’lerin dünya üzerinde birlikte yaşadıkları zamana gitmek ve “Durun, siz kardeşsiniz” demek isterdim.

Geçmişe gitme şansınız olsa kiminle tanışmak isterdiniz?
1996’ya gidip, Star Haber’e çıkan ve karlarda yuvarlanırken “OOH DERT YOOK, STRESS YOOK!!” diye bağıran amcayla tanışmak isterdim.

Hangi politikacıyla başbaşa yemek yemek isterdiniz?
LDP genel başkanı Besim Tibuk’ la. Çünkü bence kendisi liberal siyaset janrının bir numarası. Janr Tanrıyar’ı.

Asla vazgeçemediğiniz üç şey nedir?
Teke zortlatması oynamak, eski kaşarın kabuğunu kemirmek ve Yalçın Çakır.

Sizce dünyanın en başarılı kadını kimdir?
Kuzenim Aybike’dir. Çünkü tam dört yıldır sevgilisinin bilgisayarı ya da telefonunu bir kere bile karıştırmadığına şahidim.

Yeniden doğasınız dünyaya kim olarak gelmek isterdiniz?
Yeniden Doğuş Partisi genel başkanı Hasan Celal Güzel olarak. Derhal bir “Hasan Celal Güzellik Yarışması” tertip ederdim.

Çok paranız olsa ne yapardınız?
Serdar Ortaç’la piyasadan tamamen çekilmesi konusunda bir anlaşma yapardım. Çıtayı 20 milyon Liraya kadar yükseltebilirdim.

NEREDE O ESKi GÜZELLER


Milli Çapkın olarak ünlenen Süha Özgermi, yarışma organizasyonunun onursal başkanlığına
kadar yükselerek kariyer yaptı.