Başak Demiriz

Başak Demiriz

basak.demiriz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sevgililer Günü’nde partnerinizle kutlama krizi yaşayabilirsiniz. Bugünü önemsemediğini söyleyen kadının yine de bir şeyler beklediğini görmek sizi şaşırtmasın. Bu kadın ve erkek arasındaki en tipik farktır

Danışan: Sevgililer Günü beni çok geriyor.

Dr. Başak: Neden?

Danışan: Çünkü geçen sene çok kötü bir Sevgililer Günü geçirmiştik.

Dr. Başak: Ne olmuştu?

Danışan: Eşim ve ben neredeyse 15 yıllık evliyiz. Evliliğimizin ilk yıllarında böyle bir günden pek haberimiz yoktu. Ama farkındaysanız her geçen yıl daha da önemli bir gün haline geldi. Biz de geçen sene aramızda bunun ne kadar gereksiz bir gün olduğunu, bize para harcatmak için uydurulan bir gün olduğunu konuştuk.

Dr. Başak: Yani ikiniz de bu günü kutlamamaya karar verdiniz.

Danışan: Kesinlikle. Bunun çok saçma olduğunu düşünüyorduk.

Dr. Başak: Sonra ne oldu?

Danışan: İnanır mısınız emin olmak için ona 1-2 kere daha sordum. “Emin misin kutlamak istemediğinden?” diye. Çünkü doğum günü, yılbaşı gibi kutlamalar onun için çok önemlidir.

Dr. Başak: O da kutlamak istemediğini söyledi.

Danışan: Evet. İşe gittim ama bütün gün etrafta bir telaş... Telefonuma devamlı mesajlar geliyor: “Şu çiçekçiden ısmarlarsanız şu kadar”, “Buradan mücevher alırsanız bu kadar indirimli” diye. Ben de içimden gülüyorum, “Bütün bunlar ne kadar gereksiz... Akıllı karım da bunların ne kadar saçma olduğunu görüyor” diyorum.

Dr. Başak: Gün içinde eşinizle konuşmuş muydunuz?

Danışan: Evet ama bu konu açılmadı bile. Sonra akşam oldu, eve geldim. Karım bana şöyle bir baktı, buz gibi bir sesle “Hoşgeldin” dedi ve arkasını dönüp mutfağa gitti. Konuşmaya çalıştım, ağzını açmadı.

Dr. Başak: Ne olduğunu sormadınız mı?

Danışan: Sormaz mıyım? Ne dese beğenirsiniz? “İşten dönerken farkettim, bütün erkeklerin elinde ya bir paket çikolata ya bir demet çiçek vardı. Hepsinin karısı kıymetli de bir tek ben kıymetli değilmişim anlaşılan.”

Dr. Başak: Epey şaşırmış olmalısınız.

Danışan: Şaşırmaz mıyım? Dilim tutuldu desem yeridir. “Ama biz karar verdik, bugünü kutlamayacaktık” diyorum. O, “Demek ki sen beni sevmiyorsun” diyor. “Hediye almayalım dedik ya” diyorum. O, “Olsun, sen beni sevseydin yine de alırdın, trendeki bütün adamların elinde çiçek görünce umutlandım” diyor. Ne yapacağımı şaşırdım.

Dr. Başak: Haklısınız, sizin yerinizde hangi erkek olsa şaşırırdı. Ama hangi kadın olsa aynı şeyi hissedebilirdi. Bunun tipik bir kadın-erkek sorunu olduğunu bilmek size ilişkinizle ilgili yeni bir bakış açısı kazandırabilir. Kadınlar isteklerini çok fazla dile getirmez çünkü onlara göre; seven bir erkek kadının ihtiyaçlarından haberdar olmalıdır. Yani eşi, sevgilisi onu yeteri kadar seviyorsa, onun ihtiyaçlarını zaten biliyordur. Bu tarz bir görüş açısı, erkekle kadın arasında sorunlara yol açar. Çünkü çoğu erkeğin yardım sunmak, destek vermek veya ekstra yol katetmek için doğal bir motivasyonu yoktur. Onlardan bir şey istemedikçe vermelerini beklememek lazım. Oysa kadınlar, sabırla, sevgiyle vermeye devam eder. Bu onların doğasında vardır. Kadınla umar ki, bu vermeleri karşısında birgün eşi de geri vermeye başlayacak. Oysa erkek, istenmedikçe vermeye niyetli değildir.

Danışan: Benden bir şey istiyorsa açık açık söylemeli.

Dr. Başak: Haklısınız, hayat böyle daha kolay olurdu ama maalesef kadınların çoğu “Seven insana ne yapması gerektiği söylenmez, söylersem kıymeti kalmaz” şeklinde düşünür.

Danışan: Bu aynı eşimin sözleri zaten.

Dr. Başak: Diğer taraftan, kadın bir istekte bulunmayınca da erkek “Yeteri kadar yapıyorum demek ki” diye düşünür.

Danışan: O istemediği sürece “Her şey yolunda” diye düşünüyor insan.

Dr. Başak: Onu nasıl mutlu edeceğinizi biliyor olmalısınız. Bugün sizin için önemli olmasa da ona sevginizi göstermek için bir yol bulmalısınız. Bundan sonrası için de isteklerini kısa, açık ve direkt bir şekilde söylemesi için onu teşvik edebilirsiniz. Unutmayın, o sizden bir şey istemediğinde tüm ihtiyaçları tamamlanmış anlamına gelmez. Sadece, istemeden yapmanızı bekliyordur. Sevgililer Günü’nüz kutlu olsun...


Psikoterapi diyalogları yaşanmış hikayelerden esinlenerek, psikoterapi sürecinde kullanılan yöntemlere örnek oluşturmak amacıyla yaratılmıştır. İçeriği psikolojideki bilimsel gelişmelere paralel olmakla beraber, genel bilgilendirme ve tavsiye niteliğindedir.