Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Meslekten ihraç edilenler arasında Prof. Levent Altıntop ve Prof. Ayşegül Jale Saraç’ın adlarının yer almaması bazı gazetelerde yer alınca Milliyet internet sitesi haberi kaynak göstererek kullandı.
“ İki profesöre ihraç koruması! Listede isimleri yok...” başlıklı habere göre; çıkarılan son Kanun Hükmünde Kararname ile çeşitli meslek gruplarından 50 bin dolayında kişinin kamudan ihraç edilirken, “örgüt yapılanmasının aktif isimlerinden olan” Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Levent Altıntop ile tutuklu bulunan eski Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç listede yer almıyor.
“İki ismin YÖK’te birileri tarafından korunduğu şüphesi gündeme getirildi” ifadelerine yer verilen haberde ayrıca 15 Temmuz sonrası açığa alınan akademisyenler arasında yer almasına rağmen, ihraç listesinde Prof. Altıntop’un kurucusu olduğu ve onursal başkanlığını yaptığı ATUDER yönetiminin de büyük oranda görevden uzaklaştırılarak gözaltına alındığı, derneğin faaliyetlerinin de 3 aylığına durdurulduğu belirtiliyor.
***
Acil Tıp Uzmanları Derneği bir açıklama göndererek haberin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor:
Acil Tıp Uzmanları Derneği 1999 yılında kurulmuş ve sadece Acil Tıp Uzmanlarının üye olabildiği bir bilimsel meslek kuruluşudur. Şu ana kadar yüz civarında kişi ATUDER yönetim kademelerinde yer almıştır ve bu üyeler seçimlerle gelmektedir. ATUDER Yönetim Kurulu aziz şehitlerimizin kanı üzerinden rant elde etmek isteyen muhalif bir güruhun alçak iftiralarına maruz kalmıştır. Son günlerde ATUDER ile ilgili çok yanlış, yanlı ve kötü maksatla basında yer alan haberler ile alakalı olarak:
1. Haberde Prof. Dr. Levent Altıntop’un ATUDER kurucusu ve onursal başkanı olduğu söylenmiştir. Levent Altıntop ATUDER’in kurucusu ve onursal başkanı da değildir. Dernek başkanlığını sadece bir dönem yapmıştır. Dernekte aktif bir görevi bulunmamaktadır.
2. ATUDER Yönetim Kurulunun çoğunluğunun gözaltına alındığı ileri sürülmektedir. 11 Asıl ve 5 Yedek olmak üzere 16 yönetim kurulu üyesinden sadece 1 kişi gözaltına alınmıştır. O da seçimle gelen bir üyedir.
3. Basında yer aldığı şekilde ATUDER şu anda ve Ekim ayında herhangi bir faaliyet yapmaya çalışmamaktadır; çünkü faaliyetleri OHAL kapsamında incelenmektedir, kapatılmamıştır.
4. ATUDER’in marka değerini düşürmek, faaliyetlerine zarar vermek, üyelerini zan altında bırakmak, itibarine leke sürmek haber sorumluluğu ve meslek ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.
***
Medyada yer alan bir haberi gazetede ya da internet sitesinde kullanmadan haberin doğruluğunu araştırmak gerekir. Bu kişilerin YÖK tarafından korunduğu iddiasının kaynağı haberde belli değil. YÖK’e nedeni sorulabilirdi. Prof. Dr. Levent Altıntop’un ATUDER’le halen ilişkisinin olup olmadığı araştırılabilirdi. Ayrıca bir gazetecinin ‘Bunları kim koruyor! Niye ihraç olmadılar’ diye yazabilmesi için o kişiler hakkında çok ciddi bilgi sahibi olmak gerekir. Bir dernekte birkaç kişinin ve eski başkanının soruşturmaya uğramasını bütün bir derneği ve çalışanlarını töhmet altında bırakmadan haber yapılabilirdi. Derneğin kapatılıp kapatılmadığı da araştırılmalıydı. Çünkü bir kurumun incelenmeye alınmasıyla kapatılması arasında ciddi bir fark vardır.