Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gazetecilik sadece yapılan haberlerden oluşmaz, toplumda bu görünen haberler üzerinden yorumlanamaz. Siyasetin arka kapısında birikmiş yığınla insan odaklı sorunlarımız var. Sesini duyamadıklarımız var, sesini duyuramayanlar var. Sesini duyuramayanlardan biri de öğrenciler ve veliler...

Okul var, öğrenci var, öğretmen yok. Öğretmen var ders kitabı yok. Bu durumdan şikâyetçi olanlardan biri de okurumuz Elif Kemerci. “Viranşehir’de öğrenciler servis olmadığı için üç haftadır okula gidemiyor diye yazıyorsunuz. Gitseler ne olacak.

Haberin Devamı

İstanbul’u göbeğinde bir aydır okula giden çocuklarımız derse mi giriyor sanıyorsunuz. Okul var hoca var ders kitapları yok. Bu konuda neden hiç haber yapılmıyor. Bu çocuklarımıza ne zaman ders kitapları verilecek bilgilenmek istiyoruz” diyor.

Milliyet gündeme taşıdı

Bu konu elbette birkaç velinin ya da öğrencinin sorunu değil. İlkokulda 5 milyon, ortaokulda 5 milyon 384 olmak üzere, örgün eğitimde 18 milyonun üzerinde çocuğun sorunu. Milliyet ‘sınıfta öğretmen, öğrencide kitap yok’ başlıklarıyla konuyu her defasında gündeme taşıdı. Sorun şu ki: 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamudan ihraç edilen ya da açığa alınan öğretmenler, kapatılan okullar, basımı durdurulan ders kitapları gibi nedenlerle pek çok okulda yaşanan bu belirsizliğe çözüm üretecek olan ilgili bakanlık.

Milli Eğitim’in sakıncalı bulunan 58 ders kitabı ve 50 binin üzerinde açığa alınan öğretmenlerle ilgili çalışmaları, tasarrufu ve soruna ilişkin gelişmeleri okurlarımızla paylaşmaya devam edeceğiz.

Sosyal medyada 'kayıp’ haberciliği

Türkiye’de derin devletin faili meçhul cinayetler ve gözaltında kayıplar konusunda sicilinin temiz olamadığını hepimiz biliyoruz... Dolayısıyla DBP Şırnak il yöneticisi Hurşit Külter’in 27 Mayıs’tan itibaren ortadan kaybolması ve kendisinden haber alınamaması üzerine sosyal medyada büyük bir kampanyaya dönüşünce araştırma yapmadan, soru sormadan, incelemeden bu olay hakkında hemen herkes bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oldu.

Sosyal medyanın önü arkası kesilmeyen bu iddialarını Meclis devlete sordu, aile devleti suçladı, sosyal medya derin devlete bağladı, Amerika olayı araştıracaklarını söyledi. Medya haber yaptı, yazarlar köşelerine taşıdı.

Haberin Devamı

Dört ay sonra Hurşit Külter’in Irak’ın Kerkük kentinde olduğu ortaya çıktı. “Bu açıklamayı bu kadar geç yaptığım için başta benim için mücadele yürüten herkesten özür diliyorum” dedi. Elbette sağ olması sevindirici. Ancak kaybolmasına ilişkin yapmış olduğu açıklamalar kafalarda yığınla soru işaretine neden oldu.

Şimdi hangisi gerçek bilmiyoruz...

Sosyal medya haberlerinde medyanın çok titiz olması gerekiyor. İnternet ortamında sosyal paylaşım sitelerinde bir konu ortaya atılıyor ve anında virüs gibi yayılıyor. Yeni teknolojiler sayesinde bilgiye erişim ve bilgiyi yaymak kolaylaşırken, sosyal medyada bilgi kirliliği artıyor.

Tam da bu nedenle medyaya burada büyük sorumluluk düşüyor. Çünkü okur bilinci arttıkça doğru ve güvenilir kaynak arayışı ve tüketim ihtiyacı da artacaktır.