Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

15 Temmuz’daki ‘darbe’ şokunun hemen ardından başlayan toparlanma süreci ve bakanlıklar bünyesinde alınan bazı kararlar; sorunlarına çözüm arayışında olan ve bürokraside muhatap bulamayan vergi mağdurlarına da moral oldu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, vergi, prim veya gümrük vergisi borçlarının yeniden yapılandırılacağına ilişkin açıklamaları, darbe girişimi ve olağanüstü hal uygulamalarına kilitlenen kamuoyunun gündemini normalleştirdi. Bakan Ağbal’ın bir televizyon programında yeniden yapılanma getirileceğine ilişkin sözleri basında geniş yer buldu. Milliyet haberi, ‘Tüm vergi borçlarına yeniden yapılandırma’ başlığıyla verdi.

Haberin Devamı

Haber anlaşılmıyor!

Habere göre kayıtlı 90 milyar, SGK primleri olarak da 72 milyarlık tutar yani kabaca 160 milyarlık tutar ihtilaflı vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. Son 5 yıla ilişkin matrah artırma düzenlemesi yapılacak.

Peki ama nasıl yapılandırılacak?

İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) Başkanı Berti Erbeş gönderdiği açıklamada şöyle diyor:

“Gerek Milliyet gerekse merkez medyada Maliye Bakanımızın beyanına istinaden, vergi ve SGK borçlusu mükellefler için yeni bir yapılandırma imkânı tanınacağına ilişkin haberler yayınlandı.

Haberinizde peşin ödeme yapacaklara büyük indirimler sağlanacağı, 18 taksitte ödeyeceklere de enflasyon oranında zam uygulanacağı şeklinde bir algı oluşuyor.

Ancak bu hesaplamaların anaparaya göre mi yoksa yapılandırmada ödenememiş meblağlar üzerinden mi ödeneceğinin net olarak belirtilmemiş olmasını eksik habercilik olarak nitelendiriyorum.

Bu haberler sonucu mükellef panik içinde başvuracak merci arayışı içine giriyor.

Ödeme planı

İzninizle, kamu yükünü hafifletici mahiyette önemli hizmetler veren ve kamuya bir engelli okulu bağışlayan kurucusu olduğum İZEV Vakfı ve iktisadi işletmesi ile ilgili net bir fotoğraf vermek istiyorum.

İZEV’in kamuya bağışladığı ve bir devlet okulu yapısına sahip kuruma personel (valilik onayı) sağlamaktan oluşan SGK borcunun aslı: 506 bin TL. Yapılandırmaya istinaden mütevellilerce ödenebilen: 400 bin TL. Tahakkuk ettirilen faizlerle oluşan borç: 1 milyon 300 bin TL

Haberin Devamı

Gerçekten acıklı bir durum... Mütevelliler olarak ödeme gücümüz kalmadığı için yapılandırma bozuldu.

Anlamaya çalıştığımız şu: Şayet ödeme gücümüz olsa idi bu borcun tamamını öderdik. Yeni yapılandırmanın getireceği kolaylık nedir?

36 ayda ödeyemediğimiz acımasız faizli meblağları 18 ayda nasıl ödeyeceğiz?

En çok üzüldüğümüz nokta ise söz konusu SGK borçlarının bir menfaat yönünde değil, esasen kamunun gidermesi gereken engelli yavrularımızın eğitmen ve yardımcı personel ihtiyacı yönünde oluşmuş olması. Dilerim kaleminizle, sesinizle çare bulmada katkıda bulunursunuz.”

Haberin takipçisiyiz

Ombudsman görüşü: İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV), engelli çocuklar ve ailelerine kalite standartlarında ortam sağlayan, daha da önemlisi ebeveynleri vefat ettikten sonra bile engelli bireylere insan onuruna yakışan, toplumdan tecrit edilmeyecekleri bir ortam yaratmaya çalışan köklü bir vakıf.

Haberin Devamı

Milliyet Gazetesi geçtiğimiz aylarda hepsi engelli evlat sahibi 15 mütevellisi olan vakfın SGK borcu nedeniyle haciz tehdidi altında oldukları bilgisine de yer vermişti. Dolayısıyla söz konusu haberin benzer sorunları yaşayan vakıflar açısından önemi ortada.

Milliyet Ekonomi Servisi, haberin yer sorunu nedeniyle kısaltıldığını ancak haberimizde eksik olarak görülen hususlarla ilgili, Maliye Bakanlığı’nca yapılacak yeniden yapılandırmanın nasıl ve ne şekilde olacağına ilişkin gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtiyor.