Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Etsiz pazartesi, obezite ve yeme kaynaklı sağlık sorunlarından muzdarip Amerikan halkına sağlık kazandırmak için başlatılan bir hareket. Bence bugün bir deneyin. Belki yarın da canınız et istemez

“Hannibal” başladı dün CNBC-e de. “Kuzuların Sessizliği”yle hayatımıza giren Dr. Hannibal Lecter’i daha yakından tanıyacağız anlaşılan.
“Hannibal”, yamyam. Yani insan eti yiyor. Tabii önce öldürmesi gerekiyor. Kimin öldürdüğünü görmüyorsunuz. Ama doktoru yemek yaparken, daha doğrusu et pişirirken görünce içiniz bir fena oluyor. Önce kesiyor etleri, dilimliyor, ateşe hazırlıyor. Ağır ağır, özenle. Sonra iştahla yiyor... Hem de nasıl bir iştahla. Ağır ağır, özenle, tadına vara vara.
Pişirdiğinin ne eti olduğuna dair bir iz yok ortada. Ama izlerken kraker bile yiyemiyorsunuz.
Etkileyici gerçekten.
Ve bence yayın günü için pazar gecesinin seçilmesi mükemmel. Neden mi? Çünkü ertesi gün etsiz pazartesi. Bölümler ilerledikçe ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Ve pazartesileri et yememek için bir
bahaneniz daha olacak

Nedir etsiz pazartesi?
Bu 2003’te Amerika’da başlayan bir hareket. Amaç sağlıklı bir hayat ve sağlıklı bir gezegen (Ve tabii hayvan dostlarımızın refahı!) Etin (güya) yararları olduğu kadar zararları olduğu bir gerçek. Kalp-damar hastalıkları, kolestrol, tansiyon, obezite, diyabet ve hatta bazı kanser türlerinde bile payı olduğu birçok araştırmanın sonucu.
Bunun yanında fabrika çiftçiliğinin çevreye verdiği zararlar malum. Milyarlarca hayvanın üretimi için harcanan gıda, su, alan. (1 ton et için 140 bin küvet dolusu su gerektiğini biliyor muydunuz? Bir anlamda et yemek için dünyayı tüketiyoruz. Hannibal’den beteriz.) Ortaya çıkan sera gazı vs. Ayrıca yediğiniz (çünkü ben yemiyorum) hayvanların kesilene kadar yaşadığı zulümden ve kesim sırasındaki vahşetten hiç bahsetmiyorum.
Etsiz pazartesi, obezite ve yeme kaynaklı sağlık sorunlarından muzdarip Amerikan halkına sağlık kazandırmak için başlatılan bir hareket. Adını koyan pazarlama dehası Sid Lerner. Lerner kamu sağlığı uzmanlarından, star şeflere, kenar mahallelerde yaşayan annelerden, okullara kadar öyle bir kampanya yapıyor ki pazartesi et yememek bir anda alışkanlığa dönüşüyor. Ve insanlar en azından haftada bir gün, üç etsiz öğünde, katı yağ almamış oluyor.
Tam bu arada ünlü müzisyen Paul McCarty de etsiz pazartesiyi İngiltere’de başlatıyor. Ve hareket hızla yayılıyor. Bugün 27 ülkede uygulanıyor. Yönetmen James Cameron, televizyoncu Oprah Winfrey, model Kate Moss, oyuncu Jessica Simpson, etsiz pazartesiyi destekleyen ünlülerden sadece birkaçı.
Bence bugün bir deneyin. Belki yarın da
canınız et istemez.

Haberin Devamı

ET YEMEK İÇİN NE KADAR İLERİ GİDERSİNİZ

Haberin Devamı

ÖRDEKLER NEREDE?

Soyak Yenişehir Palmiye Sitesi’nde oturan bir okurumuzdan mail geldi. Site yönetimi, sitenin ortasındaki gölette yaşayan ördekleri yok etmiş. Hayvanlar, güya, İznik’te bir çiftiliğe gönderilmiş. Oysa ördeklerin yuvası orası, herkes onları seviyor, kimseye zararları yok. Geri gelsinler diye imza toplamak istemişler. Yönetici izin vermemiş. İnsan dışında canlıya tahammül edememek nasıl bir şey anlamıyorum. O göleti ne yapacak acaba yönetici? Kendi mi yüzecek içinde?