Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Elle, beş yaşında bir terapi köpeği. Görevi, okuma güçlüğü çeken çocuklara destek olmak. American Humane Associaton’un organizasyonunda 141 köpek arasından “kahraman” seçildi ve o bir pit bull...

KAHRAMAN KÖPEK ELLE

Önceki gün iş arkadaşım, tanıdığının köpeğini bir rottweiler’ın ısırdığını söyledi. Tabii konu “tehlikeli cins”lere döndü. Bir başka arkadaşım zamanında kendi golden’ına da pit bull’un saldırdığını anlattı. Ben ağzımı açıp “Suç sahiplerindedir, hiçbir cins doğuştan saldırgan değildir”diyecek oldum. “Hayır onların genlerinde saldırganlık var” deyip beni (bile) püskürttüler. Sustum ben de...
Tam bu konuda, yani türler ve önyargılar üzerine yazmak isterken karşıma şahane bir haber çıktı. Amerika’da yılın kahraman köpeği seçilen pit bull, Elle!
American Humane Association adlı bir organizasyon var. Amaçları hayvanların ve çocukların refahını sağlamak. Çiftlik hayvanlarının şartlarını düzeltiyor, film endüstrisindeki hayvanların çalışma şartlarını denetliyorlar. Polis ve itfaiyede görevli hayvanların emekli olduktan sonra iyi şartlarda yaşamasını sağlıyorlar vs vs. Bu arada üç senedir “yılın kahraman köpeği”ni seçiyorlar. İlk ödül, 11 Eylül saldırılarında görme engelli sahibini Dünya Ticaret Merkezi’nin 78’inci katından indiren Roselle isimli köpeğe verilmişti.
AHA, 2013’ün kahramanı olarak Elle adındaki pit bull’u seçti. Elle beş yaşında bir terapi köpeği. Görevi okuma güçlüğü çeken çocuklara destek olmak. Bu Amerika ve birçok ülkede yaygın bir terapi şekli. Araştırmalar çocukların köpekli ortamlarda daha mutlu ve rahat gösteriyor. Köpeğe kitap okurken yanlış yapmaktan korkmuyorlar, bu da kendilerine güvenlerini sağlıyor.
Elle, 141 köpek arasından, bir milyondan fazla oyla seçilmiş. Finale kalan iki rakibinden biri Irak ve Afganistan’da bomba arayan Carlos, diğeriyse koklayarak kanseri tespit edebilen John D.
AHA’ın başkanı Robin Ganzert, bir pit bull’un seçilmesinden mutlu olduklarını söylüyor ve sonucun tehlikeli denen bu cinsle ilgili önyargıları kırmaya yardımcı olmasını umut ediyor. Çünkü aslında tehlikeli olan pit bull’lar ya da rott weiler’lar vs. değil, sahipleri.
Pit bull’lar güçlü, sorumluluk almayı seven hayvanlar, iyi refakatçiler. Yeter ki sevecen, onlara gereken ilgiyi, şefkati gösterecek insanlara denk gelsinler.

Haberin Devamı

EV ARAYANLAR

Haberin Devamı

KAHRAMAN KÖPEK ELLE

İki ay önce bir gece Cihangir Parkı’na bırakılmış. 6 aylık Golden Retriever melezi. Temel aşıları yapılmış. Tuvalet terbiyesi var, diğer köpeklerle iyi anlaşıyor. Onu sevecek bir aile arıyor. İletişim: 0 533 234 53 07

KAHRAMAN KÖPEK ELLE

Aylardır klinikte. Şu anda 4 aylık. Görmemesi dışında hiçbir sağlık sorunu yok ve görmemesi de bir sağlık sorunu değil. İletişim: 0 532 505 52 10