Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mutlu ve dengeli bir köpek, çocuğunuza hayvan bakımından çok daha fazlasını öğretebilir. Araştırmalar, hayvanların çocukları bedensel, sosyal, duygusal ve zihinsel olarak geliştirdiğini gösteriyor

Bir ev hayvanıyla yaşayan çocukların özsaygıları, sosyal becerileri gelişiyor ve daha kolay arkadaş ediniyorlar. İşte çocuğunuzun köpeğinizden öğreneceği birkaç ders:

1-Sevgi ve sadakat: Köpek, doğası gereği bağlanmayı sever. Eve geldiğinde gülen bir surat ve sallanan bir kuyrukla karşılanmak çocuğunuzun kendine olan güvenini ve saygısını geliştirir.
2-Egzersiz: Evdeki köpek çocuğunuza hareket imkanı sunar. Yürüyüşe çıkarmak, birlikte koşup oynamak... Ayrıca egzersiz yapmanın önemini gösterir. Çünkü köpekler de tıpki insanlar gibi, duygusal ve zihinsel olarak sağlıklı olmak için düzenli fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyar.
3-Ailenin önemi: Köpekler, sürü hayvanıdır. Araştırmalar insanın içindeki toplanma içgüdüsünü de harekete geçirdiğini gösteriyor. Hayvan sahiplenen aileler daha çok bir arada zaman geçiriyor.
4-Okuma: Yemek pişirmeniz lazım ve çocuğunuzun okuma ödeviyle ilgilenecek vaktiniz yok. Bu görevi köpeğiniz üstlenebilir. Hatta araştırmalar onun bu konuda çok daha iyi olduğunu gösteriyor. Özellikle de okuma zorluğu çeken çocuklarda. Neden? Çünkü köpekler onları yargılamadan ve yorum yapmadan dinliyor, çocuklar da strese girmiyor.
5-Sabır ve şefkat: Köpekler yaşlandıkça özel ilgiye ve dikkate ihtiyaç duyar. Bu farkları görmek, anlamak çocuğunuza, yaşlılara, kendinden küçüklere ve engelli insanlara karşı sabırlı ve şefkatli olmayı öğretiyor.
6-İletişim: Köpeğin vücut dilini okuyabilmek, çocuğunuza insanlar arasındaki sözsüz iletişimi anlama konusunda yardımcı oluyor. Bu, aynı zamanda başka köpeklerin yanında da emniyette olmasına yarıyor.
7-Sosyalleşme: Bir araştırma sırasında çocuklardan, arkadaş bulmakta zorlanan birine tavsiye vermeleri istenmiş. Hepsinin cevabı, “Köpek alsın” olmuş. Köpekler, çocuğu iletişim kurması için cesaretlendiyor. Böylece arkadaşlık kurması kolaylaşıyor.
8-Güven: Çocuğunuzun sizinle konuşmadığı dönemler olacaktır. Ama köpeğine tüm sırlarını anlatabilir. Köpekle kurduğu güven ilişkisi, kendini başkalarına açma konusunda onu cesaretlendirecektir.
9-Sorumluluk: Çocuk, hayvanın bakımına katkıda bulundukça, sorumluluk almayı da öğrenir. Kontrolünüz altında olmak kaydıyla köpeğin temel ihtiyaçlarını karşılamasına izin verin.
10-Eğlence: Köpekler sorumluluk kadar, kendini salıvermeyi, eğlenmeyi ve anı yaşamayı da öğretir.

Haberin Devamı

ASKERE SEBZELi MÖNÜ

Haberin Devamı

Norveç ordusu geçen salı günü, haftada bir gün vejetaryen diyet uygulama kararı aldığını açıkladı. Sebepse yeni düşman “iklim değişikliği”yle savaş. Uygulama Norveç’teki ana askeri üslerde başlamış. Yakında okyanus aşırı dahil tüm birimler haftanın bir günü et yemeyecek. Bu şekilde yılda 150 bin ton az et tüketilecekmiş. Ordu sözcüsü Eystein Kvarving, amaçlarının çevreyi korumak, iklim değişikliğine karşı bir adım atmak olduğunu söylüyor. Ve ekliyor “Ayrıca daha sağlıklı...”
Bir Norveçli ömrü boyunca ortalama 1.200 adet hayvan yiyormuş.
BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya çapında sera gazı salınımının yüzde 18’inden hayvan üretim çiftlikleri sorumlu. Ve bugün günlerden etsiz pazartesi...