Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

25 YILLIK RESTORANDAN EĞİTİME DESTEK

Her an yeni restoranların açıldığı ve çoğunun daha ilk yılını bile tamamla-yamadan kapandığı, birçok uluslararası önemli markanın başarılı olamadığı İstanbul’da bugün yerli bir restoran 25. yılını kutluyor: Sunset.

Barış Tansever, Sunset’i şehrin klasiklerinden biri haline getirmeyi başardı.

Bunu da birçok alanda yenilik yaparak sağladı.

Yemeklerini ya da manzarasını anlatacak değilim.

Bugün 25. yıl kutlamalarına Boğaziçi Üniversitesi yararına düzenlediği özel bir geceyle başlıyor.

Gecenin tüm geliri Boğaziçi Üniversitesi Vakfı’na bağış olarak aktarılıyor ve öğrencilere burs olarak geri dönüyor.

Haberin Devamı

“Bu gençlerden bazıları şu anda yurt dışında üst düzey yönetici olarak çalışıyor. Bizim için gurur kaynağı” diyor Barış Tansever.

Bu, 25. yıl için yapılan özel bir çalışma değil.

Barış Tansever, bunu 15 yıldır düzenli olarak yapıyor.

Ve bir gecede Boğaziçi Üniversitesi’ne hatırı sayılır bir meblağ toplanıyor.

Bir restoranın eğitime katkı sağlaması değerli.

Umalım başkalarına da örnek olsun.

Türk restorancılardan Londra’da iki yeni mekân

Restoranlarla devam ediyoruz.

İstanbul Doors Group’un kurucuları Levent-Rıza-Bülent Büyükuğur ve Berk Ekşioğlu İstanbul Doors Group’un yüzde 74.25’ini Doğuş Grubu’nun yeme-içme-eğlence şirketi D.ream’e sattıktan sonra Londra’da Good Food Society’yi kurmuştu.

İlk restoranları şarap ve zeytinyağı markalarıyla tanıdığımız İtalyan Frescobaldi ailesiyle ortak Mayfair’de açtıkları İtalyan restoranı Frescobaldi’ydi.

Daha sonra Baker Street’te Yosma adlı bir Türk restoranı açtılar.

Yosma, Türk mutfağının yabancılara uyarlanmış haliydi ama mekân fazla büyük ve uğultulu olduğu için zaman zaman eleştiriliyordu.

Good Food Society, daha sonra ise Hovarda adlı bir Ege restoranı açtı

Soho’nun Çin mahallesiyle kesiştiği köşede Rupert Street’te, Palomar adlı popüler İsrail restoranının hemen yanında.

Eskiden Soho’nun bu bölgesi hiç cazip değilken şimdi çok değerleniyor; açılan yeni restoranlar sayesinde.

Hovarda’nın tasarımı Barselonalı bir mimari firmaya ait, içeri girince dekordan etkilenmemek mümkün değil.

Haberin Devamı

Menü, Ege mutfağı ağırlıklı.

Zaten Ege restoranı diye özetliyorlar.

Londra’da Hovarda’nın açılışından hemen sonra Good Food Society ekibi Floransa’ya gitti, Mayfair’de açtıkları İtalyan restoranı Frescobaldi’nin şubesini Floransa’da açmak üzere...

Toskana’nın en köklü şarap ve zeytinyağı üreticilerinden olan Frescobaldi ailesi 1300’lerden beri bağcılık ve şarapçılıkla uğraşıyor.

Hatta Frescobaldiler, Michelangelo’ya eserleri karşılığında şarap sağlamalarıyla da tanınıyor.

Good Food Society, İtalya’da İtalyan restoranı açtıktan sonra Londra’daki Türk restoranları Yosma’yı kapatma kararı aldılar.

Geçen hafta ise Yosma’nın yerine yan yana iki yeni mekânla geri döndüler: Restoran-bar Playa ve Caffe Cinquanta.