Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bundan birkaç yıl önce bir İngiliz şef arkadaşım Türk yemekleri kitabı istediğinde çok aramış ama bulamamıştım.

Beğendiğim kitapların İngilizcesi yoktu, İngilizce olanlar ise profesyonel bir şef için ilginç değildi, yetersizdi.

Bu hafta ise arka arkaya iki sevindirici haber geldi, İstanbul’daki Çiya’nın kurucusu Musa Dağdeviren ve Avustralya Melbourne’deki Tulum’un kurucusu şef Coşkun Uysal yurt dışında birer yemek kitabı yayımladıklarını bizimle paylaştı.

Netxflix belgeseli Chefs Table’a da konuk olan, Çiya’nın kurucusu Musa Dağdeviren’in 512 sayfalık kitabı ‘The Turkish Cookbook’, Phaidon Press tarafından yayımlandı.

Haberin Devamı

Fotoğraflarını Toby Glanville çekti.

Musa Dağdeviren’in en büyük hayali, ülkemizin hak ettiği mutfak enstitüsünün kurulduğunu görmek.

BU 2 KİTAP TÜRK MUTFAĞINI DÜNYAYA TANITACAK
Bunun için çalışıyor, biriktiriyor, ‘Yemek ve Kültür’ dergisinde, Çiya Vakfı’nda ve lokantalarında yaptıklarıyla ileride kurulacak enstitüye bilgi birikimi sağlıyor.

Bir şeften çok, bir yemek antropoloğu kendisi.

İşte bu yüzden ‘The Turkish Cookbook’, Türk mutfağının dünyaya tanıtımı için çok değerli bir kaynak.

7 bölümde 7 bölgeden yemekler

Coşkun Uysal’ın Melbourne Books tarafından yayımlanan ‘Tulum’ adlı yemek kitabı da aynı şekilde Türk mutfağının dünyaya açılımı için önemli bir çalışma.

Şef Coşkun Uysal, Melbourne’de Tulum’u tam 3 yıl önce açtı.

Başarısı önce Time Out Melbourne Yeme-İçme Ödülleri’nde tescillendi.

Tulum, 2018-19 Good Food Guide’a girmeyi başardı, Victoria bölgesinde ilk defa bir Türk restoranı 1 Chefs Hat ödülü aldı.

Bu ödülle birlikte Gault Millau tarafından Best Restaurant Of The Year Award’dan gastronomi dergisi Gourmet Traveller’da Avustralya Top 100 Restaurant listesine kadar birçok başarı elde etti.

Dünyanın önemli metropollerinde açılan yeni restoranlar sayesinde Türk mutfağının kebaptan ibaret olmadığını dünya sonunda keşfetti diye sevindik bu haberleri duyunca.

Coşkun Uysal’ı Türkiye’nin ilk yerli kafe zinciri The House Cafe’den hatırlarsınız.

Bir dönem Nupera’da Esra Muslu ile birlikte Moreish adlı bir fine dining restoranı da açtı.

Haberin Devamı

Şimdi ise Melbourne’da Tulum’da hedefi Osmanlı ve Türk mutfağını yeniden yorumlamak, çağdaş bir bakış açısı getirmek.

Menüde rakı, sumak ve anasonlu istiridyeden sakızlı ve fıstıklı fırında beyaz peynire, patlıcanlı, hurmalı, yoğurtlu, kabak çiçekli kuzu tartardan çikolata, sakız ve Türk kahveli crumble’a farklı lezzetler dikkat çekiyor.

Tulum’un menüsü her 3 ayda bir değişiyor ve Türkiye’nin 7 bölgesinden birini mercek altına alıyor.

‘Tulum’ adlı yemek kitabında da Türkiye’nin 7 bölgesinden yemekleri 7 ayrı bölümde anlatıyor.

Coşkun Uysal’ın ‘Tulum’u ve Musa Dağdeviren’in ‘The Turkish Cookbook’u bu hafta itibarıyla raflarda yerini aldı.

Bu kitapları bir an önce edinmekte ve yabancı dostlarınızla paylaşmakta fayda var.

Ancak böyle adımlarla Türk mutfağı dünyada hak ettiği yeri bulacak.