Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dün sabah aldığım bir e-postaya üzüldüm, gönderen iki kişiyi, Serra Ciliv ve Pelin Turgut’u şahsen tanımasam da yaptıkları işi, yarattıkları !f İstanbul’u çok sevdiğim için.

Aşağıda yazdıklarını paylaşıyorum, Arda-Berkay kavgası, vs derken popüler kültürde yeterince gündeme gelmemesi ihtimaline karşı.

“Eğer bu mesajı okuyorsanız, !f istanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin kurucuları ve direktörleri olarak geçirdiğimiz son 17 yıl içinde yollarımız kesişmiş; fikirlerinizle, işbirliğinizle ve tabii dostluğunuzla !f’in !f olmasına büyük destek vermişsiniz demektir. Bu hem bir veda mektubu, hem de kocaman bir teşekkür.

Haberin Devamı

f İstanbul korunmalı

!f markasının yasal hak sahibi CGV Mars Entertainment Group’un yeni yönetiminin kararıyla !f direktörlüğümüz sona ermiştir.

Üzgün olsak da, !f’le gurur duyuyoruz. Küçük başladı ve çok güzel yol yaptı. İstiklal’de tek sinemadan Türkiye’nin üç büyük kentinde birçok salona; !f2 ile Anadolu’da elliden fazla noktada eş zamanlı film gösterimlerine; iki ilham dolu uluslararası yarışmaya, Sundance ile birlikte yaptığımız Senaryo Lab’ine, !f Doc Lab, !f Music ve tabii Yeni Film Fonu’na kadar büyüdük; binlerce sinemacıyla ve yüzbinlerce izleyiciyle birbirimize dokunabildik.

Dünyanın her yerinden yönetmen, yazar, oyuncu ve yapımcılar ağırladık; Türkiye’nin genç sinemacılarını destekledik ve izleyicilerle buluşturduk; ülkeler arası fikirlerin, filmlerin ve yeni ortaklıkların yola çıktığı bir başlangıç noktası olduk. Her yıl heyecanlı bir çalışma döneminden sonra karşılarına çıktığımız 80 bini aşkın izleyici hep en güzel armağan oldu bize; programlamamızın değerini en iyi ’!f’lik film’ tabirini ortaya atan izleyicilerimiz bildiler. Bizlerle birlikte bir kuşak !f’çi büyüdü, aralarından çok sevdiğimiz sinemacılar çıktı.

Geriye baktığımızda sadece güzellik görüyoruz. Yirmilerinde, film festivallerinin nasıl yapıldığını pek de bilmeyen iki genç kadın olarak çıktığımız yolda desteğiniz, yaratıcılığınız ve filmleriniz sayesinde !f Türkiye’nin en çok sevilen festivallerinden biri; karanlığın derinliğiyle sık yüzleştiğimiz bu coğrafyada kalbi genç atan umudun evi oldu.

Haberin Devamı

f İstanbul korunmalı

Elbette en derin arzumuz, bundan sonra da !f’in hassas ve cesur kalbine gereken özenin gösterilmesi ve !f’in bağımsız ruhunu koruyarak hayatta kalabilmesi.”

Hemen ardından “Ülke çok güzel bir festivali daha kaybetti” yazmış Ümit Ünal.

Cem Altınsaray ise “Kültürel açıdan biraz daha yoksullaştık” yazmış.

“Serra ve Pelin’siz bir !f, orijinal tavan süslemeleri korunmuş yeni Emek Sineması’ndan farksız. Çok yazık” diye de eklemiş Twitter’daki paylaşımında.

Doğrusu böyle üzücü haberlere alışığız.

Birçok marka yaratan, o markaya ruhunu veren kişilerin markalarını satın alan büyük şirketlerle anlaşmazlığa düşmesi ve sonunda yeni gelen büyük hissedarın markanın ruhunu yaratanları devreden çıkarıp daha iyisini yapabileceklerini düşünmesi neden oluyor bu duruma. Umalım, sonuç çoğu örnekte gördüğümüz gibi olmasın, !f İstanbul aynı ruhla yaratıcılarının izinde yoluna devam edebilsin.

Eminim, 17 yıl önce !f İstanbul’u kuran Serra Ciliv ve Pelin Turgut, başka güzel işlerle karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

Ama olan !f İstanbul’a ve biz sadık izleyicilerine olmasın.