Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra Erkek Moda Haftası eskiden kadın moda haftasının son gününde gerçekleşirken, şimdi 4 günlük ayrı bir moda haftasına dönüşmüş durumda.

Erkeklerin modaya olan ilgisinin ne kadar arttığının da bir göstergesi bu.

Londra Erkek Moda Haftası da bu gidişle kadın moda haftaları kadar uzun sürecek ve kapsamlı olacak.

Bu yıl 6.sı kutlanıyor, başında “İstanbul zaten moda başkenti” diyecek kadar İstanbul’a sık sık gidip gelen, GQ dergisinin efsane yayın yönetmeni Dylan Jones var.

“Londra Erkek Moda Haftası’nda yüzlerce defile ve prezantasyon arasında kaçırmamanız gereken dört şovdan biri” dedi New York Times, Hüseyin Çağlayan’ın Chalayan markası için.

Haberin Devamı

LONDRA ERKEK MODA HAFTASINDA CHALAYAN ETKİSİ
Ardından da Çağlayan’ın özelliklerini tek tek sıraladı: “Moda tasarımcısı, film yönetmeni, profesör, mimar, kostüm tasarımcısı, koreograf...”

“Bu adamın yapamadığı bir şey var mı?” diye de sordu.

Boşuna Wallpaper dergisi, 20. yılında, 20 yılda oyunun kurallarını değiştiren 20 etkili kişi arasında Çağlayan’ı saymadı.

Diğer isimlerden de örnekler vermekte fayda var, Google’ın kurucusu Larry Page, Airbnb’nin kurucuları Joe Gebbia and Brian Chesky, Apple’ın tasarım direktörü Jonathan Ive, aktivist sanatçı Ai Weiwei...

Çağlayan için, “Bir moda tasarımcısından disiplinler arası bir isme dönüştü” diyorlar.

Zaten kendisi de moda tasarımı ve sanat arasında bir tercih yapmıyor, “Sadece üretmeyi seviyorum” diyor.

Üretmek derken de tevazusunu koruyor, onun yaptıkları üretmekten daha ötesi, yaratmak aslında.

İlkbahar-yaz 2020 erkek koleksiyonunun teması ‘Post-koloniyel beden’.

Her Chalayan koleksiyonunda olduğu gibi tasarımlarda en çok transformasyon dikkat çekiyor.

LONDRA ERKEK MODA HAFTASINDA CHALAYAN ETKİSİ
Yaratıcı isimler neden Stockholm’de buluşuyor?

ABD eski Başkanı Barack Obama’dan moda tasarımcısı Diane von Furstenberg’e, Snapchat’in kurucusu Evan Spiegel’den Babylon’un kurucusu Ali Parsa’ya, Goop’un kurucusu Gwyneth Paltrow’dan Vogue İngiltere’nin Genel Yayın Yönetmeni Edward Enninful’a, rap yıldızı Cardi B’den BuzzFeed’in kurucusu Jonah Peretti’ye, River Café’nin yaratıcısı Ruth Rogers’dan genç aktivist Greta Thunberg’e dünya çapında birçok yaratıcı isim bugün ve yarın Stockholm’de bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Peki ama neden?

Brilliant Minds adlı seminer için.

Brilliant Minds Vakfı, 2015’te müzik ve teknoloji endüstrisini değiştiren Spotify’ın kurucusu ve CEO’su Daniel Ek ve seri girişimci Arash Pournouri tarafından kuruluyor.

Amaç, İsveç değerlerini öne çıkarmak ve bunu yaparken de kendileri gibi girişimci, yaratıcı isimleri Stockholm’de bir araya getirip hep birlikte neler yapılabileceğini keşfetmek.

Geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri seminerin bu yılki teması: ‘Akıcılık Katsayısı’.

Transformasyon çağında büyük resmi düşünmek üzerine konuşacaklar.

Ve tabii dünya çapında yapılan etkili bir etkinlikle bir şehri sadece 2 gün de olsa dünyanın merkezi haline getirebilecekler.

Ufkunuzu açmak için internetten takip etmekte fayda var.