Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yarın İstanbul’da tasarım dünyası için çok önemli bir etkinlik başlıyor, Design Week Turkey.

TC Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Türkiye’de tasarım kültürünün gelişmesi ve Türkiye’deki tasarımcıları dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinliklerin bu yılki teması ‘Tasarım Ekosistemi’.

Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek Design Week Turkey ile eş zamanlı görülmesi gereken bir de sergi var Beyoğlu’nda.

Venedik’ten sonra İstanbul’da

İstanbul merkezli True Treu tasarım kolektifinin “Synesthesia” sergisi.

Haberin Devamı

Benan Kapucu küratörlüğünde “Beklenmedik Duyumlar ve Göç Hikâyeleri” alt başlıklı sergi, daha önce Venedik Bienali’yle eş zamanlı GAA Vakfı tarafından düzenlenen Venice Design 2017’de Türkiye’yi temsil etmişti.

Peki, ama True Treu tasarım kolektifinde hangi isimler var?

Ali Bakova, Argun Dağçınar, Aykut Erol, Can Yalman, Demirden Design, İzlem Akman, Neslihan Işık, Serhan Gürkan ve Yiğit Yazıcı.

Sergide yer değiştirme, kök salma, köksüzlük, teknolojik ve kültürel ağlar içinde hareket, tohumların yayılması, ötekiyle yüzleşme gibi göç olgusunun farklı boyutlarını sorgulayan işler yer alıyor.

En çok dikkatimi çeken Can Yalman’ın “Silent Scream / Sessiz Çığlık” isimli çalışması oluyor.

Varoluşumuzu olabilecek her şekilde tehdit eden adaletsizlik, kenara itilme ve şiddetle yüz yüze geldiğimiz bir dünyada, yaşanılan travmaları görünür kılıyor.

Bu çığlığa özel bir algoritma ile üç boyutlu bir form kazandırırken, tam da o anda donduruyor ve “duyulur” hale getiriyor.

Demirden Design’ın “Confrontation / Yüzleşme” isimli enstalasyonu ise huzurlu bir ortak yaşama giden, arzulanan yolun üzerindeki engelleri düzleyerek sınırsız bir dünya vizyonu sunuyor.

Yerküreye ait olanı öne çıkararak, başlangıç noktasında hafızada kalan mekânları hatırlamak istediğimizde kendi yansımamıza bakabileceğimiz düzlemler oluşturuyor.

Yarın ön izlemesi gerçekleşecek sergi, 28 Kasım’a kadar Meşrutiyet Caddesi No. 64’te görülebilir.

Şehirde tasarım haftası

Uber’den açıklama

Son zamanlarda Uber ücretlerinde kredi kartından bir sıfır fazla çekildiği örneklerine sık sık rastlıyoruz.

Haberin Devamı

Sarı taksi uberlerde oluyor bu sorun.

Konuyla ilgili Uber’den Gülten Ramazanoğlu şu açıklamayı yapıyor:

“XL yolculuklarında tutar algoritma olarak çalışıyor ve otomatik olarak sisteme düşüyor, sarı taksi yolculuklarında ise yasal olarak taksimetre kullanımı baz alınmak zorunda olduğundan Uber uygulamasına yolculuk sonunda sürücü tarafından manuel girilmesi gerekiyor ve maalesef bazen bu tip olaylarla karşı karşıya kalınabiliyor. Yaşanılan bu problemin arka planda engellenmesi için tüm çalışmalarımız devam ediyor.”

Peki, ama sisteme yüksek fiyat giren sürücüler cezalandırılıyor mu?

Evet, ama ilk seferinde değil, ilk seferinde yanlışlıkla yapılabileceği ihtimali göz önüne alınıyor, ikinci seferde ise sistem dışı bırakılıyor.

Umalım çözüm bir an önce bulunsun.