Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

VENEDİK BİENALİNE GERİ SAYIM

Bugün ve yarın itibarıyla İstanbul-Venedik uçakları dolu.

Nedeni basit, Venedik Bienali ve tabii Türkiye Pavyonu tam 2 gün sonra, 9 Mayıs’ta açılıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği, Fiat’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun bu yılki konuk sanatçısı İnci Eviner.

Venedik’te, Eviner’in desen, obje, video, ses ve performans gibi farklı öğeleri bir araya getiren ‘Biz, Başka Yerde’ adlı yapıtı sergilenecek.

“‘Biz, Başka Yerde’ için Türkiye Pavyonu’nu bir sahneye dönüştürecek İnci Eviner, sahne üzerinde, kendi çizdiği desenlerden yola çıkarak yeniden biçimlendirdiği mimari öğelere, videolara, ses yerleştirmelerine ve objelere yer vererek duyusal ve görsel katmanlar oluşturacak.

Haberin Devamı

‘Biz, Başka Yerde’, toplu yer değiştirmelerin sonucunda ortaya çıkan mekânlara dair bir yapıt. Sergi, ziyaretçileri bu mekânlarda kişilerin birbiriyle ve anılarıyla nasıl ilişki kurdukları hakkında düşünmeye davet ediyor” diye özetliyor İKSV.

Bu yapıt, kayıp, silinmiş ve başka yerde olma hisleri üzerine yoğunlaşıyor ve Hannah Arendt’in 1943 yılında kaleme aldığı Biz Mülteciler adlı metindeki mücadele anlatılarına benzer bir hikâye anlatıyor.

VENEDİK BİENALİNE GERİ SAYIM
İnci Eviner’e Orhan Pamuk desteği

Projede emeği geçenleri de sayalım: Küratörlüğünü Zeynep Öz üstlendi. Mimari tasarımı Birge Yıldırım Okta ve Gürkan Okta’ya, ses tasarımı Tolga Tüzün’e ait. Videolarda ise karakterleri, performans sanatçısı ve dansçı Canan Yücel Pekiçten, Melih Kıraç ve Gülden Arsal canlandırıyor, görüntü yönetmenliğini Aydın Sarıoğlu, post prodüksiyonu ise Cem Gökçimen ve Cem Perin üstleniyor.

Sergi kapsamında ‘Biz, Başka Yerde’ başlıklı bir de kitap hazırlandı.

Kitapta İnci Eviner’in desenlerine ve yapıtı için oluşturduğu karakterlere Orhan Pamuk’un sergiye özel olarak kaleme aldığı metni eşlik ediyor.

Projenin görsel kimliği ve yayının tasarımı Okay Karadayılar ve Ali Taptık’a (ONAGÖRE) ait.

Dağıtımı Yapı Kredi Yayınları tarafından üstlenilen kitap, Türkiye Pavyonu’nun açılışıyla birlikte Venedik’te satışa sunulacak.

Haberin Devamı

Venedik Bienali’nin küratörlüğünü Ralph Rugoff’un üstlendiği, ‘May You Live in Interesting Times’ (‘İlginç Zamanlarda Yaşayasın’) başlıklı 58. Uluslararası Sanat Sergisi ve Arsenale ve Giardini’de yer alan ülke pavyonları 9 ve 10 Mayıs’taki ön izleme sonrasında 11 Mayıs’tan 24 Kasım’a kadar görülebilir.

Uzun bayram tatillerini de fırsat bilip en yakın zamanda bir Venedik seyahati planlamakta fayda var.

Urla’da çocuk ve gençlik sanat bienali

Sanat dünyasının kalbi Venedik’te atarken, İzmir’de de çocuk ve genç sanatseverleri sevindirici bir etkinlik var.

İzmir’in ilk “Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali” bugün başlıyor, 17 Mayıs’a kadar Urla Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde devam edecek, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) ve TED İzmir Koleji’nin desteğiyle.

Murat Pilevneli danışmanlığında, 38 ilden öğrencilerin yapıtlarının sergilendiği “Başka” temalı bienal ile çocuklar hayal dünyalarını sanatseverlerle paylaşabilecek.

Atölye çalışmaları ve söyleşilerin de olacağı 10 günlük dolu dolu bir program var.

Haberin Devamı

Ben en çok, son günlerin en çok konuşulan mekânı Od’un kurucusu ve şefi Osman Sezener ile “Yerel Coğrafyadan Başka Tatlar” adlı söyleşiyi merak ediyorum.

Malum, şef Osman Sezener’in yemekleri de sanat eseri kategorisinde.