Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Murat Tabanlıoğlu, Ertuğ Uçar gibi Venedik Mimarlık Bienali’nde önceki Türkiye Pavyonları’na imza atan mimarlarla, Han Tümertekin, Nevzat Sayın, Hasan Çalışlar, Gökhan Avcıoğlu, Selim Cengiç gibi değerli mimarlarla Türkiye Pavyonu’nun açılışındayız.

Bu yılki ‘Vardiya’ adlı serginin küratörü Kerem Piker.

Mimari kadar egonun güçlü olduğu bir alanda bu kadar güçlü ismin bir arada dayanışma içinde olması sevindirici.

Tabii bunda Venedik Bienali’ne bin bir güçlükle kalıcı bir Türkiye Pavyonu kazandıran İKSV’nin rolü büyük.

Haberin Devamı

İKSV denince akan sular duruyor, herkes bir ucundan tutup yapılan güzel işlere destek olmak istiyor.

“Bu yıl daha da çok etkilendim” diyor Bülent Eczacıbaşı kısa sohbetimizde.

Projenin çıkış noktası mimarlık öğrencilerine bienalle ilgili sorular sorulmasıyla olmuş.

Bienalde diğer gördüğümüz sergilerin aksine Türkiye Pavyonu sürekli değişen, yenilenen, daha çok paylaşım ve birlikte üretim yapılan bir yer haline getirilmiş.

İKSV şöyle özetliyor: “Dünyadan mimarlık öğrencilerinin katılımıyla zaman içerisinde şekillenerek gelişecek ve bienalin sona ermesiyle tamamlanacak olan Vardiya projesi, alışılagelmiş anlamda bir sergi içeriği sunmuyor.

Venedik’te gurur verici vardiya

Bienal süresince, 16 ülkeden 122 mimarlık öğrencisi, haftalık 10’ar kişilik vardiyalarla Venedik’e gelerek, farklı temalar etrafında atölye çalışmaları geliştirecek ve film, enstalasyon, maket, fanzin, üç boyutlu baskı gibi pek çok farklı formatta özel içerikler üretecek.

Atölye çalışmalarının yanı sıra projenin web sitesinden canlı yayınlanacak 50 dijital buluşma ve 6 uluslararası konuk konuşmacının katılacağı sohbetlerle Türkiye Pavyonu, bienalin açık kalacağı 25 hafta boyunca yaşayan bir buluşma ve üretim mekânı olacak.”

Türkiye Pavyonu, Vardiya projesi kapsamında bienal süresince, Emre Arolat, Eva Franch Gilabert, Juhani Pallasmaa, Jan Boelen ve Refik Anadol gibi mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimlerini konuk konuşmacı olarak ağırlayacak.

Bienalin bu yılki teması Freespace/Serbestmekân kavramının hakkını verecek.

Sırf, bu bakış açısı bile sadece bizim değil, yabancıların da Türkiye Pavyonu’nu konuşmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Pavyonu’nun açılış resepsiyonunda dünyanın önemli müzelerinin temsilcilerinden önemli yayınevlerinin temsilcilerine kiminle konuşsak aynı fikirde.

İşte bu gerçekten de gurur verici.

Başta Kerem Piker olmak üzere tüm emeği geçenleri kutluyorum.

Venedik Bienali, 25 Kasım’a kadar devam ediyor.

Bir fırsat bulursanız, mutlaka görün.

Unutmadan, bugün ise saat 14.00’te Emre Arolat’ın bienalin ilk hafta sonunda gerçekleştireceği konuşma, Vardiya’nın YouTube kanalından da canlı izlenebilecek.

Gidemiyorsanız üzülmeyin, kitabı da var

Vardiya projesi için İKSV tarafından Fikir, Açık Çağrı, Söyleşi ve Pavyon başlıklı 4 kitap basıldı.

Editoryal danışmanlığını Arzu Erdem’in yaptığı kitabın editörleri Cansu Cürgen, Yelta Köm, Kerem Piker, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün.

İngilizce ve Türkçe olmak üzere çift dilli basılan kitapların tasarımını Okay Karadayılar ve Ali Taptık yaptı.

‘Fikir’, proje fikrinin nasıl ortaya çıktığını, ‘Açık Çağrı’ öğrencilere yapılan açık çağrının ayrıntılarını, ‘Söyleşi’ projenin seçici kurulu üyeleriyle yapılan söyleşiyi ve ‘Pavyon’ sergiyi anlatıyor.