Cem Kılıç

Cem Kılıç

cem.kilic@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çalışma hayatının en hassas konularından biri olan kıdem tazminatı bugünlerde kuşkusuz gündemin en önemli maddeleri arasında. Kıdem tazminatı fonu ile ilgili çalışmanın Bakanlar Kurulu’nda sunulmasının ardından Üçlü Danışma Kuruluna gelmesi bekleniyor. Peki, Üçlü Danışma Kurulu hangi nedenlerle toplanıyor? Dahası, Kurul kimlerden oluşuyor? Kıdem tazminatı fonuna ilişkin Kurul üyelerinin bakış açıları nasıl?

Üçlü Danışma Kurulu, endüstri ilişkilerinin geliştirilmesi, çalışma barışının sağlanması ve çalışma hayatıyla ilgili mevzuat çalışmalarının ve fiili uygulamaların takip edilmesi ile hükümet, işveren, kamu görevlileri ve işçi sendikaları konfederasyonları arasında etkin bir sosyal diyalogun gerçekleştirilmesi için oluşturulmuş bir kurul.

Haberin Devamı

Kurulun temel görev ve yetkileri, toplanması gibi konular 2004 yılında çıkarılan Çalışma Hayatına İlişkin Üçlü Danışma Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik gereğince belirlenmiş durumda.

Kurulda kimler var?

Kurul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı veya Müsteşarı başkanlığında toplanıyor. Kurulda hükümeti, gündem konularına bağlı olarak ilgili Bakanlık ve bağlı kurum ve kuruluşlarda görev yapan bürokratlar temsil ediyor.

Bununla birlikte, işçi sendikaları konfederasyonların-dan birer temsilci ile en fazla üyeye sahip işveren konfederasyonundan üç temsilci de işçi ve işveren kesiminin görüşlerini aktarmak adına Kurula katılıyorlar. Son olarak, Kurulda kamu görevlilerini temsilen kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarından da birer temsilci bulunuyor.

İşveren, işçi ve kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarını temsilen katılacak kişilerin mutlaka üst düzey yönetici niteliğini taşıması gerekiyor.

Oldukça hassas konu

Kıdem tazminatı konusunda mutabakatın sağlanması adına üçlü danışma kurulunun önemi büyük. Kurulun gündemine alınacak kıdem tazminatı fonu hakkında Türk İş ve TİSK’in görüşleri çok önemli.

Türk İş’in konuyla ilgili eylem planı hazırlaması, TİSK’in ise işveren kesiminin çekincesini ortaya koyması gerekiyor. Bu konuda masaya yatırılacak görüşler ve üretilecek alternatiflere son derece ihtiyaç var.

Haberin Devamı

İşçi kesimi daha önce pek çok kez kıdem tazminatında 30 günden geri adım atılmaması gerektiğini vurguladı. İşveren kesimi de fonun finansmanı konusunda endişeler bildirdi. Mevcut çalışanlar için geçişin nasıl olacağı ve fona ödenecek prim miktarı işverenler açısından hassas konular.

Üçlü Danışma Kurulu’nda devlet işveren işçi kesimi konuyla ilgili görüş ve önerilerini ortaya koyacak ve sonuçta kıdem tazminatı ile ilgili uzlaşı metni ortaya çıkacak. Aksi taktirde kıdem tazminatı konusunda bir gelişme olması mümkün olamaz.