Cem Kılıç

Cem Kılıç

cem.kilic@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Emeklilere ödenecek promosyon konusunda bankalarla protokollerin imzalanmasına başlandı. Uzunca bir süredir beklenen promosyon ödemeleri için gerekli şartlar belli oldu. Emekliler de memurlar gibi maaş aldıkları bankadan promosyon alabilecek. Peki promosyon ödemeleri nasıl yapılacak? Bugünkü yazımda emeklilere ödenecek promosyon hakkında akıllara takılan sorulara cevap vermeye çalışacağım.

1 Promosyon ödemesi nasıl yapılacak?

Emekliye ödenecek promosyonlar için promosyon ödeyecek bankalar ile SGK arasında protokol imzalanacak. Promosyon ödemeleri, protokoldeki esaslara göre yapılacak. Protokolde belirlenen esaslar çerçevesinde protokol imzalanan bankadan emekli aylığını alan kişilere promosyon ödemesi yapılacak.

Haberin Devamı

2 Hangi bankalarla protokol imzalandı?

Bugün itibarıyla SGK ile Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank protokol imzaladı. Yakın zamanda diğer kamu bankaları ve emekli aylığı ödeyen özel bankaların da protokol imzalaması bekleniyor. Protokol imzalayan bankadan emekli aylığı alan emeklilere protokoldeki esaslara göre promosyon ödemeleri yapılmaya başlanacak. Protokoller sonrası bütün emeklilere promosyon ödemesi yapılacak.

3 Promosyon ödemesi her yıl yapılacak mı?

Emekliye ödenecek promosyon üç yıllık süre için ödenecek. Dolayısıyla emekliler her yıl promosyon ödemesi almayacak. Bu yıl içerisinde ödenecek promosyonlar emeklinin üç yıllık süre boyunca maaşını aynı bankadan alması karşılığında ödenecek. Üç yıllık sürenin sonunda yeniden protokol imzalanması söz konusu olacak ve bu sürenin sonunda imzalanan yeni protokolde belirlenecek esaslara göre promosyon ödenmesi söz konusu olacak.

4 Ne kadar ödenecek?

Emeklilere ödenecek promosyonlar emekli aylıklarının miktarına göre değişecek. Maaşı 1.000 liranın altında olan emeklilere 300 TL, Maaşı 1.000 ile 2.000 lira arasında olanlara 375 TL, maaşı 2.000 liranın üzerinde olanlara ise 450 TL promosyon ödemesi yapılacak. Belirlenen bu miktarlar alt limit. Kamu bankaları için ödenecek promosyon miktarı farklı olmayacak. Ancak emekliye daha fazla maaş ödemek isteyen özel bankalar daha yüksek miktarda promosyon ödemesi yapabilecek.

Haberin Devamı

5 Hangi bankalardan maaş alınıyor?

Yaklaşık 7.5 milyon emekli, maaşını kamu bankalarından alıyor. Kalan 4.5 milyon emekli ise PTT Bank veya özel bankalardan maaş alıyor. Kamu bankaları emeklilere belirtilen rakamlarda promosyon ödemesi yapacak. Ancak özel bankalar için daha yüksek promosyon ödemesi söz konusu olabilir. Çünkü kamu bankaları neredeyse Türkiye’nin her ilinde ve ilçesinde var ve ödemeleri çok daha kolay yapabiliyor. Ancak özel bankaların bu konuda örgütlenme eksikliği var. Dolayısıyla emeklileri çekmek isteyen özel bankaların daha yüksek promosyon ödemesi gerekecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da özel bankalarla daha yüksek promosyon için protokol imzalayacaklarının sinyalini verdi.

6 Ödemeler hangi tarihte yapılacak?

Promosyon ödemeleri için önümüzdeki günlerde işlemler tamamlanacak. Emeklilere ödemeler ise mart, nisan ve mayıs aylarında yapılacak. Dolayısıyla emekliler promosyonlarına mart ayından itibaren kavuşabilecek.

Haberin Devamı

7 Emekli, aylığını başka bankaya taşıyacak mı?

Emeklilere promosyon ödemesi ile ilgili süreç başlamadan önce bazı özel bankalar emekli aylıklarını kendi bankalarına taşıyan emeklilere bazı ödeme kolaylıkları sağlamış veya çeyrek altın vermişti. Emekli aylıklarını başka bankalara taşıyan ve bu bankalara taahhüt veren emekliler taahhütleri bittiğinde kamu bankalarının sağladığı promosyondan yararlanabilecek. Diğer yandan özel bankalar da protokol imzaladıkça emeklinin aylığını tekrar kamu bankasına taşımadan promosyon alabilmesi söz konusu olacak.

8 Promosyonun maliyeti ne olacak?

Emeklilere ödenecek promosyonun toplam maliyetinin 6 milyar TL olması bekleniyor. Sayısı 11.5 milyonu aşan emeklinin 8.5 milyonu 375 TL promosyon alacak. Promosyon ödemelerinde kamu bankalarının karşılayabileceği miktarlar üzerinden protokol imzalandı. Dolayısıyla devlet bütçesine ek bir yükün getirilmemesi hedeflendi.

9 Promosyon için otomatik ödeme talimatı gerekecek mi?

Bu konuda edindiğim bilgiler bankalarla imzalanan protokollerde promosyon ödemesi için iki adet otomatik ödeme talimatının bulunması ve kredili mevduat hesabı veya kredi kartı ürünlerinden bir tanesinin kullanılmasının şart olduğu yönünde.

Kredi kartını seçen ve kullanan emeklinin kredi kartının üyelik aidatı olmayan ücretsiz bir kredi kartı olması esas olacak. Emekli isterse özellikli kredi kartı talep edebilecek. Promosyon ödemesi için bankaların emeklilerin maaşlarının kendi bankasından ödenmesi için bu tip bankacılık araçlarının kullanılmasını talep etmesi normal. Bankalar ancak bu sayede promosyon ödemesini yapabilirler ve promosyon devlet bütçesine yük oluşturmaz. Bu noktada önemli olan emeklilerin bankacılık enstrümanlarını doğru bir şekilde kullanmaları ve bankaların emeklilere ilişkin hesaplardan bankacılık mevzuatının öngördüğü masraflar dışında masraf almamaları.

10 Emeklilere promosyon ödenmesi yasal mı?

2007/21 sayılı Genelge ile kamuda görev yapan memurların promosyon adı altında bir ödeme almasının hukuki dayanağı oluşturulmuştu. Ancak bu genelgede “emekli” ibaresi geçmediği için promosyon ödenmiyordu.

Uzun uğraşlar sonucunda emeklilere promosyon ödenmesi için protokoller imzalanarak hukuki gerekçe oluşturuldu. Dolayısıyla emeklilere ödenecek promosyon yasal zemine oturmuş oldu.