Ceren Şehirlioğlu

Ceren Şehirlioğlu

ceren.sehirlioglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kadınlar erkeklerin düz olduğunu düşünerek büyük bir yanılgıya düşüyor. Erkek beyni kadınların çok övündüğü entrikalardan çok daha çetrefilli çalışmaya zorlanıyor


Okuyanus’un Dizüstü Edebiyat serisinin ikinci kitabı çıktı. Samihazinses’in ‘P.ç Güveysinden Hallice’si erkekler için değil kızlar için eğlenceli. Ben ilk sayfasında kendimi bir öğrenci evinin mahremine dalmış gibi hissettim. Genç bir erkek olmanın nasıl sinir bozucu olabileceğini okurken, röntgencilik yapar gibi utanmaz sırlara erdiğimi düşündüm. Halbuki ben tüm bu analizlerin peşinde koşarken, kitabın kahramanı Hüsnü sadece ‘kız götürmek’ istiyordu.
Kadınlar için, erkek dediğin duvar gibi dümdüz bir varlık. Kadın elleriyle şekil verilmesi, ‘bir şeye’ benzetilmesi gereken bir taş yığını. Becerikli ellerde yontulacak, odunluğundan arınacak, önce oturması kalkması, sonra istenilen sözleri etmesi, belirli bir programa uyması öğretilecek. Böylece oğlan çocuğundan ideal erkek yaratma projesi tamamlanacak. Proje başarılı olur, olmaz orası şüpheli tabii. Peki erkek bu ‘puppy’liğe niye katlanıyor? Samihazinses’in de açıkça yazdığı gibi, olay seksten ibaret.
Erkeklerin beyinlerini iç çamaşırlarında gezdirdiği klişesinde doğruluk payı var. Ama asıl mesele buna ulaşmak için nasıl ince işleyen bir akla sahip oldukları. Hiçbir erkek, odun gibi “Kadın. Tut. Seks.” diye düşünmüyor. 30 yaşından önceki her sevişme bir dolu numaranın, stratejinin, entrikanın ürünü.

Haberin Devamı

Sağlam motivasyon iyi entrika
Çok yakışıklı ya da çekiciliğin diğer alanlarında iddialı olmayan 20 yaşında bir erkeğin güzel kızlara maruz kalma acısını hafifletmek için bir yöntem bulması gerek. Bir trip, tavır peşinde olacak, ağzı laf yapıyorsa bunun üzerine çalışacak, ya da cool yapıp çeşitli stratejiler deneyecek. Kızların bezdiren nazını, uyuz eden küçük hesaplarını, anlaşılmaz kaprislerini aşacak bir silah geliştirecek. Pek kolay bir iş değil.
Gençliğinde bunun üzerine çalışmış tüm erkeklerin ince işini hayranlıkla karşılıyorum. Samihazinses’in kitabındaki MSN’de tavlama bölümü bunun en iyi örneklerinden biri. Kızların tüm cingözlüklerine rağmen nasıl şıp diye kanabildiklerinin kanıtı. Erkeklerin futbol-bira-kızlar-yemek karesinin içinde takılan yaratıklar olmadığını anlatan, kızların yüzyıllarca övündüğü “entrikalarımla şeytana donunu ters giydiririm” iddiasının çöküşü. İyi entrika için iyi motivasyon gerekir. Kadınların 35 yaşından sonra geliştirdikleri “evde kaldım” panik atağı dışında hiç bu kadar güçlü bir tutkuları yok. Olsa olsa, aşk meşk, öpücük, çiçek böcek.
Mesela sevgilim beni hep kandırıyor. Zannediyorum ki her şey kontrol altında, prensesler gibiyim, ama sonunda bir bakmışız yine onun istediği olmuş!
‘P.ç Güveysinden Hallice’yi okuyun, acılar içindeki ortalama genç erkek algınız değişsin.

ACIYA BAĞIMLI KADINLAR
Eminem’in yeni albümünün adı ‘Recovery’ (İyileşme). Kendisi maço, kaba, homofobik, şiddet yanlısı, uyuşturucu bağımlısı bir rap yıldızı. Albümünün adının ‘iyileşme’ olması tüm bunları değiştirmeye yaramamış.
Rihanna’nın eşlik ettiği ‘Love The Way You Lie’da yine kadınları pataklamadan, kabus kavgalardan söz ediyor. Klipte de Megan Fox ve Dominic Monaghan oynuyor. Chris Brown’un ağzını yüzünü patlattığı Rihanna’nın şarkıya katkısı şu sözler: “Orada durup yanmamı izleyeceksin. Olsun, sorun değil, çünkü acısını seviyorum.” Gördüğü şiddeti tüm kadınların gözünü açması mesajıyla orada burada gururla anlatan Rihanna, şimdi pop dünyasının en dayakçı adamıyla, “daha çok vur” temalı bir şarkı söylüyor. Bence sırf bu sebeple Kıbrıs’a gelmesin. Protestom bu şekilde.

SAYFA GÜZELi

ERKEK OLMAK