Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Sultanahmet’te bulunan Gençtur’un kapısından içeri girdiğimde, 1980’lerin ortalarıydı ve henüz lise ikideydim. Amacım, üç kelime olan yabancı dilimi beşe çıkarmak, yeni kültürler ve insanlar tanımak, bir sosyal sorumluluk projesinde yer almak, ama en önemlisi yok sayılacak kadar az paramla tatil yapmaktı. Ama bunun turizm kariyerimin ilk adımı ve bugünlerin habercisi olacağından henüz haberim yoktu.

Gönüllü çalışma kampları

Katılacağınız 2-3 haftalık kamplarda günde 4-5 saat gönüllü çalışmanız karşılığında, üç öğün yemek ve konaklama bedava. Bir kampta genelde 6-7 farklı ülkeden 15 civarı gönüllü var. Gün içindeki güzel sohbetlere ek, hafta sonları çevre gezileri de bulunuyor. Bir yandan minimum masrafla yurt dışında tatil yaparken, bir yandan da farklı kültürleri tanıma, yabancı dilinizi geliştirme ve yedi düvelde dostlar edinme şansı yakalıyorsunuz.

Haberin Devamı

HAYDİ GENÇLER, KAMP ZAMANI

Katılım şartları ve çeşitleri

Gönüllü olmak, aranan tek şart. Kamplarda gönüllülerden yapılması beklenen işler, herkesin yapabileceği türden. Zaten amaç da herkesin katılabilmesine olanak sağlamak. İki tür kamp var. Restorasyon, arkeoloji, çevre koruma, ağaçlandırma, boya-badana gibi işleri içeren ‘Bedensel Çalışma Kampları’ ve çocuk kamplarında hizmet, etkinlik yöneticiliği, huzurevlerinde ve yetimhanelerde yaşlılarla çocuklara

HAYDİ GENÇLER, KAMP ZAMANI
yardım, sokak çocuklarıyla el sanatları çalışmaları, evsizler için aşevlerinin mutfaklarında çalışma gibi işleri içeren ‘Sosyal Yardım Kampları’.

Nerede ve ne zaman?

Her yerdeler esasında! 86 ülkede yüzlerce kamp var. Mesela Estonya, Kore, Rusya ve Ukrayna’da çocuk kamplarında, Tayvan ya da Amerika’da engelli yaşlılarla huzurevlerinde çalışabilirsiniz. Afrika’da yetim çocuklara yardım edebilir, İrlanda ya da Meksika’da doğa ve çevre koruma çalışmalarına katılabilirsiniz. Endonezya’da eko tarım yapabilir, Almanya’da bir şatonun restorasyonunda görev alabilirsiniz. Türkiye’de yetimhane çocuklarına kamplarda eşlik edebilirsiniz. Kamp kayıtları genelde ekimde başlar ve ülkelerin kotaları dolana kadar da devam eder. Unutmadan, kamplarda ortak dil İngilizce.

Haberin Devamı

Kimler katılabilir?

HAYDİ GENÇLER, KAMP ZAMANI

Herkes katılabilir, mesela al dedeni ya da nineni beraber gidin. Çalışma kampları 14 yaş üzerindeki herkese açık. Ama katılımcıların yaş ortalamalarına bakıldığında, 18-30 yaş arası grup ağırlıkta. Ama 14-18 yaş grubu ya da 35 yaş üzeri için farklı kamplar da yok değil. “Yok, ailece gideceğiz” diyenlerdenseniz, en az bir yetişkin ve bir çocuk olmak koşuluyla sadece ailelerin katılabildiği kamplar da var. Farklı ülkelerdeki kampların ayrıntılı bilgilerine genctur.com.tr’den ulaşmak mümkün.

Kaça mal olur?

Kampın süresi ne olursa olsun, ödeyeceğiniz kayıt ücreti aynı, 225 Avro. Buna ek olarak verecekleriniz, yolculuk ücreti, pasaport ve vize harcamaları. Birden fazla kampa katılmak da mümkün. “Ne olur toplam masraf?” diyenler için; ülkeye göre 400-1000 Avro arasında dersek, yanlış olmaz. Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi yakın ülkelerde masrafınız kayıt ücreti, gidiş-dönüş yol parası, pasaport, vize, seyahat sağlık sigortası dahil, 400 Avro civarında. Orta Avrupa’da bu tutar 700 Avro, Amerika, Kanada ve Japonya gibi uzak ülkeler söz konusu olduğunda, bin Avro’dan başlar. Bir kez kampa katılanlara, sonraki yıllarda indirim var.

Haberin Devamı

Yurtiçi kamplar ücretsiz!

HAYDİ GENÇLER, KAMP ZAMANI


Gençtur’un Türkiye’de 18 yaş ve üzerine yönelik düzenlediği kamplarda yabancı gönüllüler kamu yararına projelerde Türk gönüllülerle birlikte çalışıyor.

Doğal olarak ortak dil İngilizce ve pratik yapmak için biçilmiş kaftan. Mesela bu yılın ilk kampında Antalya’daki Likya Yolu’nda temizlik çalışmaları yapılacak. Düzce Ot Festivali, Şirince Matematik Köyü’nün çevre düzenlemesi, Samsun’daki İşitme Engelliler Olimpiyatı aklıma gelen diğer kamplar. Yemek ve konaklama yine ücretsiz, en güzeli kayıt parası da yok!

Bunlar dışında 18 yaş altı için İzmir Yenişakran’da Afacan Gençlik Evi’nde düzenlenecek 10-14 ve 15-17 yaş grupları için, biri fotoğraf diğeri ise kısa film konulu iki kampa, tarhana ve salça yapım kampına ve Seferihisar’da düzenlenecek İngilizce konuşma kampına da makul ücretler karşılığında katılmak mümkün.