Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Savaş taktikleri bugün dahi askeri akademilerde anlatılan, pek çok askeri dehanın kendine örnek aldığı, Romalılar’ı dize getirmiş unutulmaz komutan: Kartacalı Hannibal.
Ve...

3 bin metre üzerinde zirveleriyle Avusturya’nın neredeyse tamamını kaplayan ve Fransa’nın İtalya’yla birleştiği noktadaki Mont Blanc’ta 4 bin 810 metreye ulaşan geçilmesi zor yüce dağlar: Alpler.

Her iki yılda bir 3 bin metrede sergilenen oyunun sahnesi Alpler’deki Rettenbach buzulu. Perde, orkestra çukuru, koltuklar ve Hannibal’ın ordularını ya da fillerini durduracak hiçbir engel yok. Dünya klasmanında 300 sporcu, Flying Bulls uçak akrobasi ekibinin pilotları, dansçılar, dağcılar ve bütün kasaba halkının katıldığı bu oyunda,

Haberin Devamı

37 paletli kar küreme aracıysa başrolde. Onlar Hannibal’ın filleri.

Ve hikaye…

Takvimler milattan önce 218’i gösterirken, Kartacalı Hannibal, adını askeri tarihe yazdıracak bir harekata başladı. Roma ile

savaşın kaçınılmaz olduğunu bilen Hannibal, ilk darbeyi vurmak için önce İspanya’da kendini güvene aldı, ardından Saguntum’u ele geçirdi ve Kartaca’ya savaş ilan etti. Güçlü bir orduyla Roma’yı kendi topraklarında vurmak için hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir rota seçerek geçilemez denilen Alp Dağları’nı, üstelik kışın geçmeye karar verdi ve tarihe yazılacak şu sözleri söyledi: “Ya yeni bir yol bulacağız, ya da yeni bir yol yapacağız!”

KARTACALI HANNİBAL’İN PEŞİNDE

Sadece 10 gün sürdü Hannibal’in piyade ve süvarilerden oluşan ordusunu Alpler’den geçirmesi. Soğukla ve karla savaştı, dik yamaçları aştı ve çığları atlattı. Ama kimine göre 100, kimine göre 60 bin kişilik ordu ve 37 fille başlayan bu efsanevi harekat tamamlanıp İtalya’ya indiğinde, ordusunun yarısını ve biri hariç tüm fillerini kaybetmişti. Hayatta kalan tek filin üzerindeyse Hannibal vardı.

Beklenen oldu ve Romalılar’ı ağır bir yenilgiye uğrattı. Ancak zafere rağmen, Roma’yı fethetmeye gerek görmedi ve bunun bedelini de ağır ödedi. Zama Muharebe’sinde Scipio komutasındaki Romalılar karşısında yenilgiye uğradı. Roma İmparatorluğu Kuzey Afrika’daki Kartaca’yı da ele geçirerek süper güç haline geldi. Hannibal kazansaydı tarih farklı yazılacak ve dünyanın hakimi Kartaca olacaktı.

Haberin Devamı

KARTACALI HANNİBAL’İN PEŞİNDE

Masal dünyası gibi

Dietrich Mateschitz ve Falkner, 2001 yılında kayak sporunu ve uçak gösterilerini klasik mitolojik bir sahne gösterisinde kullanmak ve çağdaş bir estetikle sahnelemek amacıyla bu hikayeyi Alpler’de anlatmayı ilk düşünenler. Projeye ön ayak olan, tutkulu bir fotoğrafçı Ernst Lorenzi. Hubert Lepka’nın yönettiği bu inanılmaz hikayeyi izleyicilere anlatansa Harald Krassnitzer. Uçakların sortileriyle alacakaranlıkta başlayan oyun, kontrollü çığ, dev kar küreme makinaları, helikopterler, kayakçılar, motorcular ve paraşütçülerin Alpler’in yamaçlarından oyuna katılmaları, ses, müzik, ışık ve özel efektlerle masalımsı bir havaya bürünüyor. Dev bir ekranda Kartaca Televizyonu tüm gece yayında. Kâh Hannibal’e kâh Scipio’ya bağlanıp naklen yayında izleyiciyi bilgilendiriyor.

KARTACALI HANNİBAL’İN PEŞİNDE

Nerede, ne zaman, ne kadar?

Her iki yılda bir nisan ayında, Sölden’de Rettenbach Buzulu’nda sahnelen ve ayakta seyredilen oyunun biletleri, bu yıl otobüsle gidiş-geliş dahil 42 euro’dan başladı. Oturmak isteyenler için, içecek ve Kartaca yemeklerinin dahil olduğu 125 euroluk bir VIP bölümü de mevcut. Konaklama ve diğer fiyatlar genelde aynı. Bu hafta Sölden’de kişi başı 40-200 euro arasında konaklama seçenekleri vardı. Dört yıldızlı Hubertus ya da Bergland Otelleri’ni tavsiye edebilirim. Şehrin tek beş yıldızlı oteliyse Das Central. Pistler genelde mayıs başına kadar açık ve tüm liftlerde geçerli altı günlük kartın fiyatı bu yıl 269 euro. Toplu taşıma ücretsiz.

Haberin Devamı

KARTACALI HANNİBAL’İN PEŞİNDE

Sölden’e; Innsbruck, Viyana ya da Münih’ten trenle gidebilirsiniz. Innsbruck uçuşları 250, Viyana ya da Münih’se 100 euro civarında. Trenle Münih’ten Sölde’e gelmek 4.5 saat ve 40 euro’yken Viyana’dan 6.5 saat ve 80 euro civarında.

Bir sonraki oyunda görüşmek üzere.