Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

‘Kral ve Ben’ filmini seyretmiş miydiniz? Hani başrollerini Deborah Kerr ve Yul Brynner’ın oynadıkları, beş Oscar ödüllü müzikal. Brynner’ın canlandırdığı Siyam Kralı Mongkut’un şehri.

MELEKLER SEHRi: BANGKOK

Mongkut’un akıllı politikaları sonucu Avrupa’nın kolonileştirmeyi başaramadığı Siyam Krallığı yani bugünkü Tayland’ın en büyük şehri ve başkentini Batı Bangkok olarak adlandırırken, yerel halk ‘Krung Thep’ yani ‘Melekler Şehri’ adını tercih ediyor.

Her daim gülümseyen, son derece sevecen ve dost canlısı Taylar, misafirperverlik ve yardımseverlik konusunda hak ettikleri bir üne sahipler. Ama yine de milli sporun Thai boksu olduğunu unutmamakta fayda var. Masaj yaptırmaktan hoşlananlardansanız, dünyaca ünlü Thai masajını çok seveceksiniz.

Haberin Devamı

Ne zaman gidelim?

Yaklaşık 8 milyonun yaşadığı, tozun, dumanın, kalabalığın, trafiğin ve Chao Phraya Nehri’nin şekillendirdiği, altın kuleli sarayın, tapınakların, açık hava pazarlarının ve sokak lokantalarının süslediği Bangkok için en uygun zaman aralık-şubat arasındaki yağışsız ve serin dönem. Gerçi sıcaklık yine 30 derece civarı olsa da, bu zamanda hem yağış hem de nem oranı düşük olduğu için daha rahat gezilebilir.

MELEKLER SEHRi: BANGKOK

Nereleri gezelim, kaç gün ayıralım?

Her ne kadar sahip olduğu tapınakları, sarayları, çılgın gece hayatı, alışveriş cenneti pazar ve çarşılarıyla bir haftayı fazlasıyla dolduracak malzeme sunsa da, “O kadar zamanım yok” derseniz mutlaka görülmesi gerekenler, alışveriş ve eğlence için dört gün de yetecektir. “Bu kadar yol gelmişken biraz da deniz, güneş, kum yapalım” diyorsanız, Pattaya ya da Phuket için dört gün daha gerekecek.

MELEKLER SEHRi: BANGKOK

1. gün Suvarnabhum Havalimanı’ndan merkeze ulaşmada en hızlı seçenek; 06.00-00.00 saatleri arasında 15 dakikada bir kalkan trenlerle Makkasan’da MRT’ye ya da Phaya Tha’de BTS’ye aktarma yapmak. Taksi için giriş katında bulunan stantlara uğrayın, pazarlık yapmaktan kurtulursunuz. 06.00-21.00 saatleri arasında çalışan otobüsler en ucuz seçenek olsa da 1-1.5 saat sürdüğünü unutmamakta fayda var.

2. gün Güne tarihi kraliyet bölgesi Rattanakosin’de başlayın. Büyük Saray ve dünyanın sayılı tapınaklarından olan Zümrüt Buda Tapınağım What Phra Kaeo’yu gezin. Muhteşem bir Bangkok manzarası içinse Altın Dağ denen tapınağın 320 basamağı sizi bekliyor. Akşam yemeği için adresiniz, Khao San Road.

Haberin Devamı

3. gün Bir tekne kiralayın ve Banglamphu’ya doğru yola çıkın. Wat Indrawihan-Duran Buda’yı gezdikten sonra Thon Buri’yi keşfedin. Takiben yine tekneyle Bangkok kanallarındaki hayatı keşfe çıkın. Öğleden sonraysa Küçük Hindistan ve Çin Mahallesi sizi bekliyor.

4. gün Alışveriş zamanı…

5. gün İki saat uzaklıktaki Damnoen Saduak yüzen pazarı gezin. Hemen bir adım ötesindeki Kanchanaburi’de bulunan ve filmlere konu olmuş Kwai Köprüsü’nde yürümekse kesinlikle muhteşem!

Alışveriş cenneti

Aman dikkat! Bangkok, dünyada en çok sahte ürün satılan şehirlerden. Dolayısıyla Chatuchak ya da Çin Mahallesi’nde göreceğiniz ucuz fiyatlı marka ürünler esasında birer taklit. Khaso San Road, Patpong ve Asiatique gibi gece pazarları kaliteli olmasa da, hediyelik eşya işini çözmek için birebir. Sadece hafta sonları ve gündüz açık olan Chatuchak Pazarı belki de dünyanın en büyüğü.

Haberin Devamı

MBK Center aklınıza gelecek her şeyi ve daha fazlasını bulabileceğiniz bir alışveriş merkezi. Elektronik ürünler içinse Pantip Plaza.

Tümünde iyi bir pazarlık şart. Batı tipi AVM’lerse; Central World ve Amarin Plaza Siam Center...

Bakımlı, modern bu merkezlerde sahte ürünler yok, rahat olun.

Nerede kalalım? Kaça mal olur?

Centara Grand, Siam Kempinski ve Sheraton Grande Sukhumvit otel olarak aklıma ilk gelenler...

İyi bir pansiyon olaraksa Lub d Bangkok Silom. Konaklama, yemek ve turlar için kişi başı günlük en az 100-125 avro hesaplayın. Paket turlar, uçak dahil 500 avrodan başlıyor.

Nerede ve ne yiyelim?

Bangkok gitmişken Thip Samai’de Pad Thai ve sokak yemeklerini denemeden gelmeyin. Bir de yemek kursuna ya da turuna katılabilirsiniz.

Nerede eğlenelim?

Burada eğlenmenin sınırı yok.

Aklıma ilk gelen barlar Iron Fairies, The Nest Bangkok, Facebar ya da Bed and Q. İlle de kulüp olsun diyenler Sing Sing Bar and Theater, Onyx ve Selavi’ye gidebilir.