Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

AK Parti ile MHP’nin yerel seçimde ittifak arayışının sonlanmasıyla her iki parti de müstakil çalışmalarına yoğunlaştı. Kulislerde dolaşan aday adayı sayısı hızla arttı mesela. Değil büyükşehirler, iller, beldeler bazında stratejik hesapların yapılacağı bir sürece girildi. Çünkü gelecek seçim, ittifak arayışının bitmesiyle birlikte özellikle AK Parti ve MHP açısından tek başına gücünü ispat mücadelesine doğru gidiyor. Partiler arası arka kapı diplomasinin ne ölçüde işleyip işlemeyeceğini ise zaman gösterecek.

Haberin Devamı

Yeni yüz talebi

AK Parti, mart seçimlerinde adaylarında 5 temel kriteri esas alacağını açıkladı. Mütevazılık, adalet, ehliyet, liyakat, sadakat. Bu vasıflara sahip adaylar çıkarılması hedeflenirken, tabandan gelen en temel talebin ise “değişim” olduğu vurgulanıyor; “yeni bir heyecan dalgası için yeni yüzler isteniyor” deniliyor. Bu nedenle de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat gerekli görüp istisna uygulamaması dışında üç dönemini dolduran belediye başkanlarının aday gösterilmeyeceği belirtiliyor. Geçmişte sadece 2 belediye başkanı, Melih Gökçek ve Mehmet Özhaseki için istisna uygulandığı da hatırlatılıyor.

‘Esnaf’ adaylar

AK Partili kaynaklar, belediye başkanı adaylarında “esnaf” ağırlığının hissedileceğini, çünkü yapılan araştırmalarda bu talebin öne çıktığını söylüyor. Tanım şu şekilde açılıyor:

“Bir esnaf siyaseti siyaset için yapmaz. Kentin suyunu içmiştir, rengine, kokusuna, kentin hassasiyetlerine vâkıftır. İyi esnaf neyi iyi bilir? Malını sergilemeyi bilir. Malı satmak için iyi halkla ilişkiler bilir. İyi muhasebecidir, parayı yönetmeyi bilir. Maldan ne kadar iskonto yapacağını bilir. Ayrıca esnaf sonuç odaklıdır. Bir de müşteri için en önemlisi iyi esnaf güler yüzlüdür. Bunlar aynen bir belediye başkanında da bizim aradığımız özellikler. Çünkü belediyelerde yaşadığımız temel sorunlar aslında tam da iyi bir esnafta olması gerektiğine inanılan konular.”

Parti kaynakları, bu nitelikteki kişilerin, parti üyesi olup olmadıklarına bakılmaksızın aday yapılabileceğini belirtiyor. Son dönemde başta İzmir olmak üzere bazı iller için adı genel merkez koridorlarında dolaşan isimler bu tanımlara uyuyor. AK Parti üyesi olmayan, ancak parti politikalarına uyum sorunu yaşamayacağı düşünülen oda, meslek örgütü başkanlarının da adaylar arasında yer alacağı anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Her güzel proje her kente uymaz

AK Parti’de 24 Haziran’a hazırlanılırken yüzleşilen bir gerçek ise artık daha yüksek sesle ifade ediliyor:

“Belediyeciliği en iyi bilen parti olduğumuzu söylüyoruz ama yanlışlara zamanında yanlış diyemedik.”

Bir çok yerde belediye başkanlarının plansız, kentin dokusuna uymayan projeler yaptığını, kent kaynağını gereksiz kullandığını belirten, parti kaynakları, “Bir belediye, teleferik, tramvay yaptı, güzel oldu diye buna hiç de ihtiyaç olmayan bir kaç şehirde birden bu işlere kalkışıldı. Seçmene sorduğunuzda, ‘ne gerek vardı’ diyor. Her kentin kendi özgün ihtiyaçları var. Yatay mimari belgelerine girmiş bir parti olduğumuz halde, önce kendi belediye başkanlarımız buna uymadı. Bundan sonra başına buyruk belediye başkanı dönemi bitecek. Elbette belediye başkanının kendi geliştirdiği projeler olabilir ama bundan sonra her şehir için merkezden hazırlanan planlara uyulacak. Belediye başkanlarına, ‘senin kentinin insanı bunları bekliyor, bunları istiyor’ denilerek o planları yapması beklenecek” dedi.