Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

24 Haziran öncesi sürpriz beklenen aktörler arasında bir çırpıda İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi vardı ama MHP yoktu. MHP, Türkiye genelindeki oy oranını yüzde 3’lerde bile gösteren anketlere rağmen yüzde 11.20 oy ve 49 milletvekili ile yeni dönemin kilidi haline geldi. Üstelik görünen o ki İYİ Parti’ye kaptırdığı oylarını da, ittifak ortağı Ak Parti’den çekti. Ak Parti kendisine bir şans daha tanınan 1 Kasım 2015 seçimlerine göre yüzde 7 oy kaybetti. Peki Ak Parti’den MHP’ye kayışın sebebi ne? MHP’ye destek mi, Ak Parti’ye tepki mi? Ve kimler gitti?

Haberin Devamı

Ak Parti’nin üst düzey yöneticilerinden bir isme göre gidenler “Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet kurmanın gönül rahatlığı ile MHP’ye destek verenler”. AK Parti içinde bu kesim, bir yandan ittifakın sağladığı konfora güvendi, öte yandan da partideki gidişattan duyduğu rahatsızlığı, bugüne kadar biriktirdiği tepkisini MHP’ye oya tahvil ederek gösterdi. Ak Partililer bu kesimi, ‘bugüne kadar bize oy veren milliyetçiler, islamcılar’ olarak tanımlıyor.

Ak Parti mesajı biliyor

Kuruluşundan bu yana Ak Parti’de yer alan ve önemli görevler üstlenmiş bir isme göre gidenler “İttifakın dışına çıkarak Türkiye’yi bir maceraya sürüklememek için, bir kez daha sorumluluk duygusu ile hareket etti”ler. “Bir kez daha” ifadesinin altını çizen bu isime göre seçmen Ak Parti’ye 1 Kasım’da bir şans vermişti, şimdi bir şans daha verdi. Ama bu kez muhalefete de “ülkeye yönetebilecek kapasiteye ulaştığında iktidarı sana verebilirim” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasında sarfettiği “Milletimizin partimize sandıkta verdiği mesajı aldık. Önümüzdeki dönem milletimizin karşısına bu eksiklikleri tamamlayarak çıkacağımızdan emin olun” sözleri de bu durumun farkındalığı olarak not edildi. Ak Partili isimler seçmenin verdiği mesaja ilk karşılık verilecek yerlerden birinin kısa süre sonra gerçekleşecek ertelenen kongre olduğu görüşünde. Milletvekili listelerinde bir ölçüde yapılan ‘ayıklamanın’ kongre sürecinde ‘yıpranmış’ isimlerin de vitrinden uzaklaştırılması ile devam edeceği beklentisi var. Ayrıca teşkilatlarda sorunlu olarak kalmaya devam eden yerlere müdahale edilecek görüşü hakim. Tüm bunların uzun olmayan bir vadede gerçekleşeceği düşüncesinin altında yatan neden ise 7 ay sonra gerçekleşecek olan yerel seçimler.

Haberin Devamı

Yönetilmesi gereken tablo

Ak Parti cephesinde 24 Haziran seçiminin ortaya çıkardığı Meclis aritmetiğinin Cumhur İttifakı açısından yorumu ‘yönetilmesi gereken bir tablo’ olduğu. 295 Ak Parti ve 49 MHP milletvekilinden oluşan bu tablo af, erken seçim, anayasa değişikliği gibi kritik başlıklarda rahat hareket edebilme imkânı vermiyor. Af konusunda iki ortak arasındaki görüş farklılığı seçim süreci boyunca her iki tarafın sürekli nabzının tutulduğu bir başlık olarak ortaydı.

Ak Parti, süreci, ‘bir çok konuda ortaklaşıyoruz ama iki ayrı siyasi partiyiz’ diyerek yönetti. Yeni dönem ise daha yeni başlıyor ve seçim havasından çıkılmasıyla gündemdeki yerini almayı bekleyen çokca başlık var. Ak Partili bir isim şöyle diyor; “Ak Parti düne kadar Meclis’te nitelikli çoğunluğa sahipti. MHP ile ne kadar yakınlaşsa da, milliyetçi alana kaydı dense de, neticede Ak Parti kendi ajandasını oluşturup, yoluna devam edebilir ümidi vardı. Şimdi ise siyaseten kesinlikle yönetilmesi gereken bir durum var”.