Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

AK Parti bugün 27. İstişare ve Değerlendirme Kampı’na 5 yıl aradan sonra yine Kızılcahamam’da giriyor. 2013 yılına kadar o dönemki adıyla Asya Termal Otel’de yapılan kamplar, 17-25 Aralık sürecinin ardından Afyonkarahisar’a alınmıştı. Zira, FETÖ ile bağlantılı otelin odalarından dinleme cihazları, gizli kameralar, ne ararsanız çıkmıştı. Otel el değiştirdi, yenilendi ve tekrar hizmete girdi. Ankara’ya Afyonkarahisar’dan daha yakın olması nedeniyle bu yıl kamp için tekrar Kızılcahamam tercih edildi.

Haberin Devamı

Kamp, geleneksel formatta düzenleniyor. Genel merkez ve TBMM çalışmaları, güvenlik ve dış politika ve ekonomi temalı oturumlar her kampta olduğu gibi bu yıl da var. Grup başkanı, genel başkan yardımcıları ve ilgili bakanlar sunum yapacak, milletvekillerinden gelen soruları yanıtlayacak, talepleri not edecek. Parti yönetimi, milletvekilleri, bakanlar kampa katılacak. Ama asıl dikkat çeken, tüm bakan yardımcılarının da kampta yer alacak olması.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde parti içinde ve dışında dikkatle izlenen noktalardan biri, dışarıdan atanan 12 bakanın gösterecekleri performans. Adalet, İçişleri, Dışişleri ile Hazine ve Maliye bakanları AK Parti’nin içinden siyaset kökenli isimler. Ama diğerleri iş dünyası ya da bürokrasiden geliyor. Milletvekilleri aracılığıyla tabandan gelecek talepleri ne ölçüde karşılayabilecekleri ve ilişkileri nasıl ayarlayabilecekleri sorusu parti içinde de sık sık soruluyor. Bu nedenle, atanan bakan yardımcıları arasında siyasetten gelen isimler de var ve daha çok parti ve parlamentoyla ilişkilerden bunlar sorumlu. Kampta, bakan yardımcılarının da tümü olacak ve yerel seçime doğru giderken sahadan gelen talepleri onlar bakanlıklar adına not edecek.

Sürekli hale geliyor

CHP ve MHP, milletvekilleriyle kamplarını tamamladı. AK Parti de yeni sisteme geçilmesinin ve Meclis’in açılmasının hemen ardından yerel seçim sürecinin yol haritası hazırlanırken kampını gerçekleştiriyor. Ancak AK Parti, kamplarını artık teşkilat için de sürekli hale getiriyor. Salı günü AK Parti Genel Merkezi’nde 1. İlçe Başkanları toplantısı yapıldı. Her ay düzenli olarak il başkanlarını Ankara’da toplayan, bölge toplantıları yapan parti, bundan sonra tüm kademeler için kamp olarak değerlendirilebilecek bu toplantıları gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

518 ilçe başkanı ve 40 il teşkilat başkanının katılımıyla yapılan ilk toplantı iki gün sürdü. Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Genel Sekreter Fatih Şahin, Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve Ar-Ge Başkanı Hamza Dağ ilçe başkanlarına sunumlar yaptı. Eğitim, istişare niteliklerinin yanı sıra sahadan yansıyanlar da iki gün boyunca çeşitli oturumlarda tartışıldı. İkinci grup ile toplantı iki hafta sonra yapılacak. AK Parti kaynakları toplantıların sahayla daha yakından ilgilenmek için planlandığını, boşluk bırakılmayacağını ifade ediyor.

Genel seçime giderken birçok teşkilatta değişiklik yapıldı. Yerel seçime doğru teşkilatlarda sorun temelli radikal bir değişiklik planlanmadığı belirtiliyor. Sıkıntı görülen yerlere zaman zaman müdahaleler yapıldığı kaydediliyor. Ancak teşkilatlardan, belediye başkanlığı için aday olmayı planlayan ya da aday gösterilebilecek olanlar var. Bunlarla ilgili süreç, ekim sonu, kasım ortasına kadar netleşecek. Parti kaynakları, “Kimse kafasına göre adayım demesin, bu sefer farklı olacak” diyor. Teşkilatlardan adaylığı düşünenlerin talepleri alınacak ve teşkilat, yerel yönetimler ile Ar-Ge başkanlıklarının yapacakları ortak değerlendirmeye tabi tutulacak. Üç başkanlığın elindeki çıktılar, yerel dinamiklere de bakılarak değerlendirilecek ve talepte bulunana adaysın ya da değilsin denilecek.