Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, bakanlığının faaliyetleriyle ilgili toplantıda medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

ABD’nin Florida eyaletinden Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece 01.11’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) hareket edecek olan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın gerçekleştireceği misyon ile ilgili bilgi veren Bakan Kacır, “Türk gençlerine ilham kaynağı olacak bir iş” ifadesini kullandı.

Bakan Kacır, “Nedeni, devamının gelecek olması. Ümit ederiz ki bu projenin devamını da milletçe hep beraber getirelim. Sadece uluslararası uzay istasyonuna astronot göndermekle kalmayalım. Teknolojik olarak bu projeleri kendi imkanlarımızla geliştirebilecek noktalara da gelelim” dedi.

Haberin Devamı

Muhalefetin uzay projeleriyle “Ne oldu? Ay’a gidecektiniz, gidemediniz” diyerek meseleyi alay konusu haline getirmeye çalıştığını vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:

“Siyasette yarışabiliriz. Rekabet edebiliriz. Ama bu projeler Türkiye’nin milli projeleri. Biz bu projelerde çalışan bilim insanlarının, mühendislerin, teknisyenlerin hiçbirinin siyasi görüşünü ne biliriz, ne de merak ederiz. Bizim için aslolan Türkiye’ye çağ atlatacak milli projeleri hayata geçirmektir. Ve bunlar Türk milletinin ortak kazanımlarıdır. Türkiye’nin ortak kazanımlarıdır. Bu projeleri alay konusu etmek, dalga konusu etmek kimseye bir şey kazandırmaz. Zaten öyle bir gençlik geliyor ki bu projelerle alay edenlere hiç itibar etmeyen bir kuşak yetişiyor. Çünkü kendisi bu projeleri bizzat hayata geçirebilen bir kuşak yetişiyor. Dolayısıyla benim herkese tavsiyem, bu projelere sahip çıkmaları. Çok detaylıca herkes bu işleri bilmeyebilir. Çok ilgi duymaya da bilir. En azından saygı göstermeleri gerekir.”

Kacır, Gezeravcı’nın yolculuğunu konu alan ve küçük bir kız çocuğunun astronot olma hayalini içeren reklam filmini de ilk kez basın ile paylaştı.

Astronot misyonunun devamı gelecek...

‘Karalama kazandırmaz’

Bakan Kacır, savunma sanayi şirketi Baykar’a devlet desteklerinde ayrıcalık yapıldığı iddiasıyla ilgili, “Baykar proje bazlı devlet desteklerindeki hiçbir nakdi destekten yararlanmayı talep etmedi, biz de Baykar’a hiçbir nakdi destek sunmadık. Yani Baykar’a sunduğumuz destekler vergi indirimlerinden Gümrük Vergisi, KDV ve Kurumlar Vergisi kolaylıklarından ve sigorta primi desteklerinden ibaret” dedi.

Haberin Devamı

Yabancı firmalara sunulan destekler karalama konusu yapılmazken, yerli firmaların buna muhatap olduğunu kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı, “Biz bütün sektörlerde destekler sağlıyoruz, makine sektöründen kimya sektörüne, sağlık sektöründen otomotive pek çok sektörde biz destekler veriyoruz ama ne hikmetse bu sektörlerin hiçbirine verdiğimiz destekler karalama konusu yapılmıyor, savunma sanayine verdiğimiz destekler karalama konusu yapılıyor” ifadesini kullandı.

Kacır, milli proje ve yatırımları karalamanın bugüne dek kimseye hiçbir şey kazandırmadığını, bundan sonra da kazandırmayacağını söyledi.

Kacır, 1 milyar ve üzeri büyüklükteki yatırım projeleri için ilan edilen Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi için yaklaşık 20 günde, 89 tamamlanan ve 146 devam eden olmak üzere toplam 235 başvuru alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Togg’un yeni modeli dünya sahnesinde

Astronot misyonunun devamı gelecek...

Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg, 2019’da ön gösterimini yaptığı doğuştan elektrikli ikinci akıllı cihazının güncel halini “T10F” ismiyle dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2024’te görücüye çıkardı. Las Vegas’taki fuarda sahne alan Togg’un yeni modeli göz kamaştırdı. Bakan Kacır, “Hedef, 2025’te bu yeni modelin de satışa sunulması. Bu yıl, geçen yılın 3 mislinden fazla Togg’un üretileceği öngörülüyor” dedi.