Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, “İsrail, evet savaş başlattığını açıkladı ama savaşın ne zaman biteceğine karar veremez. Yakında biteceğiyle ilgili bir emare de göremiyoruz” derken, çatışmaların tüm bölgeye yayılabileceği uyarısı yaptı.

‘Bölgesel bir savaşa dönüşebilir’

Büyükelçi Faed Mustafa, Milliyet’in İsrail-Filistin gerilimine ilişkin sorularını yanıtladı.

Milliyet’in İsrail-Filistin gerilimine ilişkin sorularını yanıtlan Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa özetle şunları söyledi:

* ZULÜMDE YARATICILIK SERGİLİYOR: Gelişmeler bizim yıllarca uyarısını yaptığımız şeyin yansımasıdır. “İsrail’in yaptığı cinayetlerin bitmesi, Filistin halkının adil bir çözüme kavuşması gerekiyor, aksi halde patlamaya neden olacaktır” demiştik. İsrail adeta halkımıza zulüm yapmak, topraklarımızı işgal etmek konusunda bir yaratıcılık sergiliyor. Yıllardır 350 kilometrekareye tekabül eden Gazze’de, 2 milyon Filistinli vatandaş adeta bir açık hapishanede. İsrail evet savaş başlattığını açıkladı ama savaşın ne zaman biteceğine o karar veremez. Yakında biteceğiyle ilgili bir emare de göremiyoruz.

Haberin Devamı

* ABD DESTEĞİ SALDIRIYA TEŞVİK: Durum halkımız açısından da eskisinden farklı, bunu görebiliyoruz. 1973 yılından beri ilk defa Amerika’nın açık ve doğrudan İsrail’e hem askeri hem mali hem de lojistik destek sağladığını görüyoruz. Böyle bir destek İsrail çetelerini daha fazla saldırmaya teşvik edecektir.

* KRİZ FIRSATA ÇEVRİLEBİLİR: Uluslararası toplumun bir an evvel sorumluluklarını üstlenmesi gerekiyor. Uluslararası toplumdan şunu istiyoruz; şu anki krizi fırsata çevirmeleri... Sadece ateşkes değil köklü bir çözüm yapılması gerekiyor. Sadece ateşkese bağlı kalırsak, aynı durum önümüzdeki dönemde tekrarlanabilir. Bu nedenle uluslararası toplum tüm meseleyi uluslararası hukuka uygun olarak, kökünden çözecek bir çözüm ortaya atmalı.

* REHİNE KONUSU DURUM SAKİNLEŞİNCE AÇILIR: Hem İsrail hem Hamas rehineler konusunun ateşkesten sonra konuşulacak bir konu olduğunu söylüyor. Bu konu, durum sakinleşince açılacaktır diye düşünüyoruz. Çünkü Hamas da rehineleri Filistinli tutsakların serbest bırakılması için kullanacaktır. İsrail hapishanelerinde 5 bini aşkın tutsağımız var. Bunların içerisinde kadınlar, çocuklar, yaşlılar, hastalar bulunuyor.

Haberin Devamı

* BÜYÜK BİR ALANA YAYILABİLİR: (Hizbullah’ın dahil olması sizi endişelendiriyor mu?) Durum böyle devam ederse ve uluslararası toplum çözüm bulmazsa bu savaş bölgesel bir savaşa dönüşebilir. Uluslararası toplumun şuna dikkat etmesi gerekiyor; Gazze’den gelen görüntülerde binalarımız yerle bir ediliyor, insanlarımız öldürülüyor. Bu görüntüler gelmeye devam ederse bütün Müslümanların duyguları harekete geçecektir. Araplar ve tüm vicdan sahibi insanlar harekete geçecektir. Durum çok büyük bir alana yayılabilir.

* KAYBEDECEK BİR ŞEYİMİZ YOK: Filistinliler olarak ne kan ne savaş meraklısıyız. Halkımızın haklarını elde etmek istiyoruz, bunların da başında başkenti Kudüs olan özgür bir Filistin devletinin kurulması ve bu devletin bölgede yapıcı bir rol olmasıdır. Yüz yıldan beridir mücadele veriyoruz ve kaybedecek bir şeyimiz yoktur. Biz herkesin haklarını elde etmesini istiyoruz. Herkes için güven istiyoruz. Bir tarafın güvenli olup bir tarafın güvenli olmamasını istemiyoruz. Çözüm basittir; 1967 yılında işgal edilen Filistin topraklarından çekilecek. Hem İsrail güvende olacak hem Filistin toprakları işgal altında olacak, böyle bir durum olamaz.

Haberin Devamı

* İKNA İÇİN İMKAN VAR: (Hamas ikna edilebilir mi?) Hamas, düzenli bir Filistin hareketidir. Bizimle ufak tefek görüş ayrılıkları olsa bile Filistin’in stratejik hedefleriyle örtüşüyor ve pragmatik hareket eden bir taraftır. İkna edilmesi konusu İsrail’in nasıl davranması ile ilgilidir. Daha önce Hamas, Filistin devletinin komple Filistin topraklarında kurulması için mücadele veriyordu. Fakat birkaç yıl önce bizim gibi 4 Haziran 1967 yılı sınırlarında bir Filistin devletinin kurulmasını istediklerini açıkladılar. Bu hem FKÖ hem de El Fetih hareketiyle örtüşüyor. Bu nedenle Hamas’ın ikna edilmesi için eğer bir Filistin devleti kurulursa imkanlar var. Fakat sormamız gereken şey şudur; Netanyahu ikna edilebilir mi? Filistin halkının var olduğuna, Filistin halkının hakları olduğuna ve İsrail’deki örneğin Smotrich (İsrail Maliye Bakanı) ve Ben-Gvir (Ulusal Güvenlik Bakanı) gibi çete liderleri bir halkın ulusal haklarına kavuşması gerektiği noktasında ikna edilebilir mi?

‘SAVAŞ HAMAS’LA DEĞİL FİLİSTİN’LE’

*FİLİSTİNLİLER TEK PARÇA: (Rehineler konusunda El Fetih’in girişimi var mı?) El Fetih ve Filistin yönetimi olarak bu savaşı Hamas ve İsrail arasında bir savaş olarak görmüyoruz. Bu savaş Filistin ve İsrail arasında bir savaştır. Filistinliler tek parçadır ve tüm cinayetler Filistin halkına ve Filistin devletine karşı işleniyor. Başta Mahmud Abbas olmak üzere tüm yetkililerimiz bir an önce bu kan gölünün durdurulması, saldırı altındaki vatandaşlarımıza yardım ulaştırılması konusunda çaba harcıyorlar.

*ANLAŞMAZLIKLAR KENARDA: (Yaşananlar El Fetih ile Hamas arasındaki bölünmüş yapıyı ortadan kaldırır mı?) El Fetih hareketiyle Hamas arasında ulusal birliğin sağlanması için geçtiğimiz dönemde çok büyük mesafeler katedilmişti. Siyasi olarak, hedefler konusunda çok yakınız birbirimize. Şu anda bir savaş içerisindeyiz ve bütün anlaşmazlıklarımızı kenara bırakıyoruz. Halkımızı, halkımızın haklarını, kutsallarımızı korumak için birbirimize sarılıyoruz. Süreç bittikten
sonra müzakerelerimiz kaldığı yerden devam edecektir.