Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Irak ile yumurta krizini değerlendiren Ticaret Bakanı Pekcan, “Irak geçici diyor, bizim geçici süreye tahammülümüz yok” uyarısında bulundu

Siyasi ve askeri alanda yeni bir dönemin kapısını aralayan Türkiye ile Irak, ticarette daha da yakınlaşma çabasında. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) Irak’ın yeniden yapılandırılması sürecinde aktif rol almak için nisanda gerçekleştirdiği ziyaretin hemen ardından bu kez Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İş Forumu için Bağdat’taydı.

Haberin Devamı

İş insanları heyetine başkanlık eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın sadece ilgili bakanlar ile görüşmeyip, Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Başbakan Adil Abdulmehdi tarafından da kabul edilmesi önemli bir gösterge.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yılın son çeyreğinde Irak’a gerçekleştirmesi planlanan ziyaretine kadar Yatırımların Karşılıklı Teşviği ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmalarıyla, ülkenin yeniden yapılandırılmasında Türk firmalarının üstlenebileceği projeleri masada görmek istiyor.

Bakan Pekcan iki ülke arasındaki yumurta krizini, ihracat master planını ve Türkiye ile ABD arasındaki yaptırım gerginliğini Milliyet’e değerlendirdi:

“- Amacımız, Cumhurbaşkanlarımızın 20 milyar dolarlık bir ticaret hedefine ulaşmak. Ekonomik ve ticari işbirliği yapan coğrafyaların zenginleştiğini görüyoruz. AB ve Asya Pasifik buna örnek. Yatırımların artması için, Yatırımların Karşılıklı Teşviği, Korunması ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmalarının imzalanması gerektiğini gündeme getirdik. Büyük bir olasılıkla cumhurbaşkanımızın ziyaretleri sırasında imzalanacak.

Irak’ta yumurta kapıya dayandı

İmara talibiz

- Irak’ın yeniden imarında seçtiğimiz projeleri Dışişleri Bakanlığı kanalıyla 7 başlık altında bildirdik. Onlar açısından önemli olanların seçilmesinin ve yine Cumhurbaşkanımızın ziyaretlerinde, bu projelere başlanılmasının şık olacağını ilettik. Biz önerilerimizi sunduk. Mutabakat henüz sağlanmadı. Projeler seçildikten sonra fizibilite çalışması yapılacak ve proje maliyeti ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

- Yumurta ihracatımızın yüzde 70’i Irak’a. Irak’ın yumurta ithalatının yüzde 78’i de Türkiye’den. Kanatlı hayvanın yüzde 57’sini Türkiye’den alıyorlar, ihracatımızın yüzde 57’sini yine Irak’a yapıyoruz. Bir sektörün yüzde 70’inin bir ülkeye bağlı kalmış olması esasında risk. Bütün görüşmelerimizde bunun altını çizdik. ‘Sektör buraya bağlı, yarın devam edemez, bir ay sonra isterseniz de veremez. Hem size, hem sektöre yazık’ dedik. Onlar (Irak yönetimi) da yerli üreticinin korunmasını hedefliyor. Üreticilerden talep gelmiş, protesto gösterileri yapmışlar. Tarım bakanının bir rapor hazırlamasını bekliyorlar. Pazartesi günü (bugün) ekonomik kurulları var. Maliye bakanı konuyu bu ekonomik kurula getireceğini söyledi. Başbakan da ‘bu konuda çalışacağız’ dedi. ‘Geçici aldığımız bir önlem, geçici bir karar, piyasa dengelerini görmek için yaptık’ dediler. Ama bizim o geçici süreye tahammülümüz yok. Bizim sıkıntımız o.

- 1 Mayıs’ta 78 ürüne ek vergi geldi. Muafiyet listesini, Irak Başbakanı’nın ziyareti sırasında Ticaret Bakanı’na takdim etmiştim. Tekrar gündeme getirdik. Bize geri dönülmesini talep ettik. Ziyaretleri de daha sıklaştıracağız. İnşallah eylülde Basra için de bir iş heyeti düzenlemeyi düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Ross’a ‘ticaret konuşalım’ dedim

S400’ler nedeniyle ABD’nin Türkiye’ye yaptırım tehdidinde bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin özellikle ekonomik yaptırımlara karşı ne gibi tedbirler alabileceğini sorduğumuz Pekcan şunları söyledi:

“Ben kendi işimi yapıyorum. Washington’a gittiğimiz zaman, Ticaret Bakanı Wilbur Ross masaya F-35’leri, S400’leri getirdiği zaman ‘o benim konum değil, biz sizinle ticaret konuşacağız’ dedim. O gün bugündür de biz Ross ile ticaret konuşuyoruz, hiç o konuları konuşmuyoruz. Bir çalışma grubu da kurduk. Şu ana kadar 4 toplantı yaptılar. Sayın Trump ile Cumhurbaşkanımızın 75 milyar dolarlık hedefine ulaşmak için beraber çalışıyoruz. Ross ile bayramın birinci günü akşamı konuştuk. Dağıtım ağlarına ve distrübütörlere ulaşmada firmalarımıza ve sektörlerimize destek istedim. Sektörleri saptadık. ‘Biz size ne verebiliriz’ dedi. ‘Sizin öneriniz varsa bildirin ama biz sizden şunları alabiliriz’ dedik. Biz bu boyutta çalışıyoruz.”

Herkes ihracatçı olacak

Bakan Pekcan, ihracat Master Planı’nın ağustosta açıklanacağını hatırlatarak, “Amacımız yeni pazarlara, yeni sektörlere, yeni ürünlere katılmak. Mesela il bazında çalışma başlattık. İlde diyelim 3 bin ticaret siciline kayıtlı firma var, bin 500’ü hiç ihracat yapmamış. Onlarla temasa geçiyoruz, niye hiç ihracat yapmamış, ne üretiyor, nereye satabilir, bununla ilgili bir çalışma devam ettiriyoruz. İhracatçının oturduğu yerden pazarlama stratejisi üretebileceği bir sistem üzerinde çalışıyoruz” dedi.