Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İttifak sınamaları, referandum ve genel seçimin ardından yerel seçimle devam edecek. Şimdilik partiler, seçmenin yerelde ittifaklara onay verip vermeyeceğinden tam olarak emin değil. Mesela İzmir-Tire’de seçmen ne yapacak, kestirmek zor. Tire’de biri bağımsız, 9 aday yarışıyor. Cumhur İttifakı’nın adayı AK Parti eski ilçe başkanı Mustafa Selman İçelli. Millet İttifakı’nın adayı İYİ Parti’den Salih Atakan Duran. Duran eski MHP ilçe başkanı. Mevcut belediye başkanı Tayfur Çiçek ise CHP’dendi. İşbirliğinde ilçe İYİ Parti’ye bırakılıp, kendisi de aday gösterilmeyince DSP’den aday oldu. Daha önce de ANAP ve DP’den seçilerek belediye başkanlığını yapmış. Başta ilçeler olmak üzere buna benzer çok örnek var.

Haberin Devamı

İttifak kültürü kalıcı mı
Farklı kampanyalar

İttifak kuran partilerin bu tabloda yürüttükleri kampanya da öncekilerden farklı. Partiler, ayrı ayrı ve ortak mitingler düzenliyorlar. Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bazı illere iki, üç kez olmak üzere neredeyse tüm Türkiye’yi dolaştı. Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti’nin Genel Başkanları ise özellikle kazabilecekleri illere yoğunlaştı. Bazılarına iki kez olsa da, sınırlı sayıda ile gittiler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, salon toplantılarının mitinglerden çok daha faydalı olduğu görüşünde. O yüzden bu seçimde de onlara ağırlık verdi.

Kılıçdaroğlu’nun davetiyle izlediğim Millet İttifakı’nın Balıkesir’deki ortak mitinginde ise ittifak kültürüne dair gözlemlerim oldu. Millet İttifakı Denizli, Aydın, Balıkesir ve Antalya’nın ardından bugün de Kocaeli’de ortak miting düzenliyor. Dikkat edilirse bu kentler CHP’nin yanı sıra İYİ Parti’nin de 24 Haziran’da kendisini daha fazla hissettirdiği yerler.

Ortak miting kuralları

Ortak etkinliklerde bazı kurallar belirlenmiş. Balıkesir’de İYİ Parti’nin adayı İsmail Ok destekleniyor. Dolayısıyla ev sahibi İYİ Parti. Kılıçdaroğlu Balıkesir’e geldiğinde partilileri tarafından karşılandı. Önce onlarla toplantı yaptı, ildeki duruma ilişkin bilgiler aldı. Miting öncesinde Meral Akşener ile bir araya geldi. İki partinin il teşkilatlarından isimler ve milletvekilleri de çaylı sohbete katıldı.

Haberin Devamı

İttifak kültürü kalıcı mı

Alana gelenleri yakalarında her iki partinin de amblemi bulunan görevliler karşıladı. Alanda Atatürk’ün, genel başkanların ve adayın fotoğrafları vardı. Her iki partinin bayraklarına da eşit oranda yer verilmişti. Genel Başkanların basın danışmanları Okan Konuralp ve Murat İde’yi bir arada buldum. Miting sürerken de, akşamki STK toplantısı sırasında da birlikte hareket ettiler. Liderlerin sunucuları, Barış Bozkurt ve Sebati Ataman da birlikte çalışmaya alışmış. Sahnede paslaşıyorlar. Her iki lideri de kendi sunucusu, kendi tarzıyla, sözleriyle sahneye çağırıyor. Alandakiler birlikte selamlandıktan sonra misafir olduğu için önce Kılıçdaroğlu konuştu.
O sahne-deyken CHP’liler, Akşener sahnedeyken İYİ Partililer arkasında yer aldı. Son selamlamada herkes seçmenin karşısına birlikte çıktı.

Her iki ittifakta da liderlerin tepede sağladıkları uyumun, teşkilat ve tabana yansıması için büyük çaba sarfedildi. Teşkilatlarda karşılıklı görevden almalar bu dönemde görüldü. Ekipler isteseler de istemeseler de birlikte çalışmayı öğrendi. Liderler sadece partilisini değil, işbirliği yaptığı partinin seçmenini de domine etmeye çalıştı. Partiler açısından her seferinde biraz daha ders çıkarılarak ilerleyen bir süreç. Yerel seçim, yavaş yavaş oluşan ittifak kültürünün kalıcı olup olmayacağı fikrini verecek.