Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

›› Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş’ın adaylığıyla risk alıp almadığının sorulması üzerine, “Siyaset risk işidir zaten. Mansur Bey’i de İmamoğlu’nu da Zeydan Karalar’ı da gösterirken de risk alıyoruz. Bizim bazen sağa kaydığımız söyleniyor. Hiçbirisi doğru değil” cevabını verdi...

›› AK Parti’nin Özhaseki’yi aday göstermesinin Ankaralılara hakaret olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Özhaseki’yi Kızılay’a koysalar Sincan nerededir, Akyurt nerededir bilmez. Ekrem Bey’i duyunca Binali Bey’in aday olmaması lazım. İzmir’den sonra oraya gitmesi bence bir talihsizlik” dedi...

Haberin Devamı

SİYASET RİSK İŞİDİR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu özetle şu mesajları verdi:

TEK UĞRAŞTIĞI BENİM: (Adil serbest bir seçim ortamı olur mu?) Hayır. Referandumda adil ortam mı vardı? Hayır. Biz tüm koşullar eşit olsun, sonra seçime gidelim diye bir özel arayış içinde değiliz. Türkiye’nin koşullarını, dikta yönetimi olduğunu biliyoruz. (Kenan) Evren ne yaptıysa, Erdoğan da aynı şeyleri yapıyor. Bir kişi karar alıyor. Ülke yangın yerine dönmüş. Onun tek uğraştığı kişi benim. Seçim sürecinde hangi zorluklarla karşılaşılacağını görüyoruz. Koşulların eşit olmadığını vurgulayacağız, seçime de gireceğiz.

İDEAL BİR ADAY: (Mansur Yavaş konusunda risk aldığınızı düşünüyor musunuz? Sağdan aday eleştirileri) Sağdan bir aday, parti içinden değil de niye sağdan? Mansur Bey bizim partilimiz. CHP’ye gelip üye olan bir insanın, sağdan soldan diye ayırmanın bize göre mantığı yok. Mansur Bey, Ankara ve Ankara’nın geleceği için ideal bir aday. Elbette bir aday Parti Meclisi’ne geldiği zaman, o adayın lehinde ve aleyhinde konuşanlar var. Sadece Mansur Bey için değil. Mansur Bey için özel bir marj konulmuş değil. Mansur Bey’i aday göstererek risk alıyor muyuz? Siyaset risk işidir zaten. Mansur Bey’i de İmamoğlu’nu da Zeydan Karalar’ı da gösterirken de risk alıyoruz. Bize göre bu risk değil. Kazanma şansı en yüksek olan partililerimiz bunlar. Biz tek başımıza masa başında karar vermiyoruz. Anketler yapıyoruz, milletvekillerine, il, ilçe başkanı arkadaşlarımıza soruyoruz, politika geliştiriyoruz. (Mansur Yavaş anketlerde birinci mi çıkıyordu?) Açık ara önde çıkıyordu.

Haberin Devamı

SAĞA KAYMADIK: Bizim bazen sağa kaydığımız söyleniyor. Hiçbirisi doğru değil. Ben 1789’da ortaya çıkan sağ ve sol kavramlarının o günün koşullarında çıktığını düşünüyorum. 18. yy kavramları ile 21. yy sorunlarına çözüm üretemeyiz. (Seçimde başarı çıtası koydunuz mu?) Özel bir çıta arayışımız yok. Bütün çabamız Ankara’yı, İstanbul’u, Adana’yı, Mersin’i, Bursa’yı, Antalya’yı almak. Kendimize rakip olarak, MHP veya başka bir partiyi almıyoruz. Herhangi bir rekabet yaşamadan, doğrudan belediye başkanlarımız bulundukları beldelere nasıl hizmet verecekler, nasıl kalkındıracaklar? İstihdam bir numaralı sorun. Biz de belediye başkan adaylarımızı istihdam odaklı projeler geliştirmelerini istedik. İstanbul’da adaylardan yola çıkarak özel bir anket yapmadık. İstanbul nasıl bir belediye başkanı istiyor diye çalışma yaptık. Aday profili ortaya çıktıktan sonra, en uygun kişinin Ekrem Bey olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İYİ ADAYLAR GEREKLİ: (İYİ Parti’ye fazla taviz verildiği eleştirisi) Görüşmeler yapılıyor, bir çerçeve çıkıyor. Balıkesir’i İYİ Parti kazanacak. Biz her türlü desteği vereceğiz. (İYİ Parti ile diğer iller için görüşmeler tamamlandı mı?) Hayır belki görüşmeler şu anda bile devam ediyor. İlçelerde de iyi adaylarla yola çıkmamız gerekiyor. Dirsek temasımız sürüyor, oturulup görüşülüyor. Belediye meclis üyeliklerinde hemen hemen Türkiye genelinde yapılacak eğilim yoklaması çünkü her parti kendisi gösterecek. Orada fermuar sistemi uygulanması yönünde kararımız var. 1-3-5-7 mesela örgüt belirleyecek, aradaki boşlukları kadın ve gençlerle zenginleştireceğiz. (Akşener ile ortak miting) Öyle bir ihtiyaç ortaya çıkarsa, elbette. Adaylardan bu ihtiyacın gelmesi lazım. (Kaç ile gidecek?) Henüz o karar verilmiş değil. Gerekirse 81 ile de gidilir.

ÖZHASEKİ ELEŞTİRİSİ: (Mehmet Özhaseki ve Binali Yıldırım’ın adaylıktan çekileceği iddiaları) Samimi söyleyim, Özhaseki’yi Kızılay’a koysalar Sincan nerededir, Akyurt nerededir bilmez. Hangi akılla getirdi onu da bilmem. Ankaralılara hakarettir. Milyonluk Ankara’da belediye başkan adayı bulamadılar. Bit pazarına nur yağmıyor. Ekrem Bey’i duyunca Binali Bey’in aday olmaması lazım. İzmir’den sonra oraya gitmesi bence bir talihsizlik.

İZMİR’E ÖZEL ÇALIŞMA: (İzmir için aklıda bir aday var mı? ) Hayır. Kafamızın bir tarafında adaylar var mutlaka, hiç yok dersek haksızlık etmiş oluruz. Ama bunlardan hangisi kazanabilir, yola çıkılabilir, çalışmalar var. Bunların sonunda iki veya üç isim öne çıkıyor. Bu iki üç isim arasında ayrıca özel bir çalışma yapıyoruz. Diyarbakır’da büyükşehir belediye başkan adayımız olacak. HDP ile herhangi bir iş birliğimiz yok. Her türlü eleştiri, tehdit geliyor. Bunlar bizim genel politikamızı değiştirmez. Kaldı ki HDP’ye ye oy veren vatandaşlar da bizim vatandaşlarımız.

KARAMSAR DEĞİLİM: Bir karamsarlık atmosferi var gibi bir düşünce ifade edildi. Ben asla, asla karamsar değilim. Tüm zorlukları aşacağımıza, büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum. Erdoğan bir telaşa kapılmış, her türlü baskıyı gündemine almışsa, iş birliği telaşı ile yola çıkmışsa kaybedeceğini bildiği için. Kaybetmemek için her türlü yola başvuracaktır. Ne yaparsa yapsın tarih göstermiştir, diktatörler gidicidir. Erdoğan da gidicidir, gitmesi lazım. Alacağız ve güzel şeyler olacak.

SİYASET RİSK İŞİDİR

'TÜRKİYE SURİYE İLE OTURUP KONUŞMALI'

(ABD’nin Suriye’den çekilmesi) ABD’nin bölgeden çekilmesi, bunun için tarih vermesi önemli. Biz iki şey önerdik. Birincisi; Türkiye Suriye rejimi yönetimi ile oturup konuşmalı. Türkiye, İran, Irak ve Suriye yönetimleri bir araya gelerek, OBİT’i kurmalı diye. Erdoğan Suriye konusunda işlevini yerine getirdi. BOP eş başkanıydı. Proje, Suriye’nin parçalanmasıydı, yapıldı. Erdoğan öncülüğünde gerçekleşti. Silahları kim gönderdi, Erdoğan. Trump aradığında eminim önünün ilikliyordur ayağa kalkıp. Bu onurumuzu kırıyor, rencide ediyor. AB ile Erdoğan kabinesi arasında samimi bir diyalog olacağını düşünmüyorum. Kendisine meşruiyet zemini arıyor.

'AKAR ARTIK SİYASETÇİ ELEŞTİRİYE AÇIK OLMALI'

(Hulusi Akar-Özgür Özel tartışması) Ömer Halis Demir’i bilmesi lazım Sayın Akar’ın. Halisdemir’in örnek alınması lâzım. ‘Kafama silah dayadılar, kaç kişi hayır der’, bu tür ifadeleri yakıştıramıyorum. Başınıza silah dayandı diye ‘önleyemedim’ diyorsunuz. (15 Temmuz darbe girişiminden sonra) Meclis’te liderler konuşma yapıyordu. Konuşma metnini hazırlarken Akif Hamzaçebi geldi, ‘Ordusu tarafından teslim alınmış bir komutan Genelkurmay Başkanlığı yapamaz der misiniz’ dedi. Dedim ki; son derece doğru ama bu tür ortamda kullanılmaz. Ama bugün ilk kez rahat ifade ediyorum. Akar artık siyasetçidir, asker değildir. Her türlü eleştiriye açık olmalıdır. Erdoğan’ın dilini telaffuz ediyor, Erdoğan’ın görüşlerini parlamentoda yansıtıyor.