Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP dün Ankara’da seçim bildirgesi ve aday tanıtımını, 4 ay önceki “değişim” temalı kurultayını gerçekleştirdiği salonda yaptı. İki toplantı arasındaki farkı şöyle özetleyebilirim; “4 ayda nereden nereye?”. Kurultayda salonda tam bir mücadele vardı. Dünkü salonda ise heyecansızlık, coşkusuzluk, boşluklar, ne ararsanız. Saat 12’de başlayacağı duyurulan toplantı için salona 11.45 civarında girdiğimde tribünlerin çoğu boştu ve ilan edilen saatten yaklaşık 1 saat sonra başladığında o koltukların büyük kısmı hâlâ dolmamıştı. Örgütler belli ki iyi organize edilip, salonda temsiliyetleri sağlanamamış. Bunun nedeni küstürülmüşlük müdür yoksa organize edilmemişlik mi bilmem ama en azından Ankara ve çevre illerden boşlukların doldurulması akıl edilebilirdi. Bu bile yapılmamış. Toplantıya ilişkin diğer ayrıntıları haberimizde okuyacaksınız ama salonun o hali Özgür Özel’in geçen hafta aralarında Milliyet muhabiri Mehtap Gökdemir’in de olduğu bir grup gazeteciye yaptığı açıklama üzerine bir kaç kelam etme isteğimi perçinledi.

Haberin Devamı

Özel, gazetecilerle sohbetinde bazı adayların ve sloganların yapay zeka desteği ile belirlendiğini anlatmış, “32 yaşında genç bir aday, ankette yokmuş, yapay zeka ‘çok frekans alıyoruz’ demiş, koymuşuz birinci çıktı anketten. Böyle isimler var” diye konuşmuş ama isim vermemişti. Aynı sohbette, kamuoyunun nabzını yakından takip etmek için, bir önceki döneme göre 25 kat fazla anket yaptırdıklarını, yanıt aradıkları soruların anketlere nasıl yansıtılacağı, verilen cevapların nasıl okunacağını beş kişiden oluşan profesyonel kadroların takip ettiğini aktarmıştı. Yapay zekadan yolsuzlukla ilgili çok şikayetin olduğu bir yerde “dürüst aday” sloganı, çevre sorunlarının olduğu yerde adayın afişinin yeşil olması önerisi alınabiliyormuş.

Dünkü toplantıda, tıpkı kampanya filminde olduğu gibi Hatay Belediye Başkan adayı olarak atanan Lütfü Savaş yoktu. Hatay tartışmasında da sık sık anketlere atıf yapmıştı Özel. O sohbetinde de “Hatay’ı 10 günde bir ölçtürüyoruz” , “İyi bir alternatif geliştiren olursa bize söylesin” diye çağrı yapmış. Her ne kadar CHP, “kurumsal bir davet değildi” dese de, belli ki hem AHBAP Derneği Başkanı Haluk Levent hem de Şişli’den adaylık başvurusu olan Aylin Kotil’in Hatay’dan aday olmaları için ağızları aranmış. Patronlar Dünyası internet sitesinin aktardığına göre Kotil’in verdiği cevap şu; “Yolunu yordamını, sokağını bilmiyorum. O insanlara saygısızlık olur diye düşündüm açıkçası. O yüzden kabul etmedim”. Kotil, “Bir düşüneyim” falan demeden, anında bunun doğru olmadığını düşündüğünü söylemiş. Kotil’in açıklamasını okuduğumda zihnimden “organik bulmamış yani” diye geçirdim. Onun ve Haluk Levent’in gördüğünü, teklifi götürenler görememiş, düşünememiş. Asıl sorun bu.

Haberin Devamı

Hemen her partide adaylık süreçlerinde sancılar olur. Teşkilata rağmen aday yapılanlara, adaysızlıktan mecbur kalınanlara, öteki partiye nispet olsun diye gösterilenlere şahitlik edilir. Kimi zaman kamuoyu tepkisi dikkate alınır, kimi zaman alınmaz. Artık sosyal medya tepkisi diye bir şey var mesela ama onun da organikliği şüpheli. Zira trollere yaptırılmadığı ne malum? Onları da gördük, görüyoruz. Partiler de genellikle tepkilerin bir süre sonra geride kalacağına inanır. Politika yapımında teknolojiden yararlanmayı ve elbette ölçümlemeyi de küçümsüyor değilim. Pakistan’da cezaevinde bulunan İmran Han’a seçim zaferi konuşması yapay zeka ile yaptırılabiliyor, bu nasıl göz ardı edilebilir. Ama hem Özel’in sözleri, hem de bu teknoloji destekli olup bitenler bana siyasetin organik yapısından gittikçe uzaklaştığını düşündürüyor. Daha da ötesi dün gördüğüm salon, organik siyasetten kopmanın bir siyasi parti toplantısında ilk aradığınız şey olan coşkuyu, heyecanı alıp götürdüğünü anlatıyor.

Haberin Devamı

Bir kaç gün önce DHA Hakkari’den bir haber geçti. 2019 Kasım’ında CHP Hakkari il Başkanı olan Nazım Demir, görevinden istifa ederken beş aydır, partisinden ne bir milletvekilinin ne de parti meclisi üyesinin bölgeye gelmediğini belirterek şöyle demiş: “Üye sayımız 350’lerdeyken 2 bin 700’lere taşıdık. Üyesi olmayan mahalle, köy bırakmadık. Oy sayımızı da aynı şekilde bin 500’lerden 11 bine taşıdık. 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 72 oy oranıyla Türkiye genelindeki oy artışında ilk 3’te yer aldık. 2023 genel seçimleri akabinde bir kurultay süreci yaşadık. Değişim vaadiyle gelen yönetimin bölgemize olan bakış açısı ve politika yetersizliği nedeniyle partimizi daha ileride taşımamıza imkan vermiyor.”

Sadece biz kaç kez CHP Doğu ve Güneydoğu masası haberi yapmışızdır, bilmiyorum. Ama üye sayısını da, oyu da arttıranın yapay zeka olmadığını biliyorum.