Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Her besinin kendine özel vitamin, mineral içeriği ve faydası var. Eminim siz de benim gibi, mutfakta besinleri karıştırıp yeni şeyler üretmeyi ve denemeyi seviyorsunuzdur.

İtiraf edeyim, mutfakta daha çok vakit geçirerek sizler için yaratıcı tarifler geliştirmeyi çok seviyorum ve sırf bu sebeple her hafta YouTube kanalımdan en az iki tarif veya bilgi videosu paylaşıyorum. YouTube’daki tariflerden en çok sevilenleri bugün sizlerle de paylaşmak istedim.

Avokadolu diyet puding (puding)

5SAĞLIKLI GIDA  5 LEZZETLİ TARİF

Malzemeler:

1 avokado

Haberin Devamı

1 çorba kaşığı kakao

4-5 adet hurma

1 çay bardağı kaynar su

Hindistan cevizi

Hazırlanışı: 1 çay bardağı kaynar suda bekleyen hurmaların kabuklarını soyun ve avokadoyla birlikte mikserden geçirin. Daha sonra üzerine kakao ekleyin ve karıştırın. Hindistan ceviziyle süsleyerek servis edin.

Avokado kremsi yapısı ve hoş lezzetiyle, sağlığa faydalıdır. Diyete farklı yağ eklemek için harika bir yoldur. Diğer meyvelere göre yağ oranı fazladır ancak içeriğinde kalbi koruyan tekli doymamış yağ asitleri bulunur. Avokado yemek için ikinci nedense yüksek lif içeriğidir. Avokado hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Ortalama bir avokadoda yüzde 25 çözünür lif, yüzde 75 çözünmez lif bulunur.

Yağ yakan lahana çorbası (çorba)

5SAĞLIKLI GIDA  5 LEZZETLİ TARİF

Malzemeler:

6 orta boy soğan

3 diş sarımsak

yarım lahana

1 kapya biber

1 demet maydanoz kimyon, karabiber, zerdaçal

Yarım çay bardağı mercimek

3 yemek kaşığı biber salçası

Hazırlanışı: Bütün malzemeyi doğrayın ve üzerine çorba kıvamında olacak şekilde su koyun. Malzemeler yumuşayana kadar pişirin, isterseniz mikserden geçirip süzme çorba haline getirebilirsiniz. Su oranı çok yüksek bir sebze olan lahana, diyet lifi, manganez, folat, B6 vitamini, potasyum ve omega-3 yağ asitleri içerir. Aynı zamanda B1 (tiamin), B2 (riboflavin), kalsiyum, A vitamini ve proteinin de iyi bir kaynağıdır. 100 gramında 24 kalori bulunur. C vitaminin iyi bir kaynağı olmasının yanı sıra; indol, bioflavanid, monoterpenler ve diğer maddelerle tümörlerin büyümesini engeller, hücreleri serbest radikallere karşı korur.

Haberin Devamı

Kabak spagetti (spagetti)

Malzemeler:

2 orta boy kabak

1 yemek kaşığı hardal

1 kase yoğurt

Karabiber

3 tam ceviz

Hazırlanışı: 2 orta boy kabağı, spiral spagetti rendesiyle rendeleyin. 1 kase yoğurt, 1 yemek kaşığı hardal ve karabiberle karıştırın. Üzerine ceviz ekleyerek servis edin. Su oranı yüksek, bol lifli bir sebze olan kabak, bağırsakları tembeller için tercih edilmesi gereken yiyeceklerden. Kabak; potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi madensel elementler içerir. Bedeni temizlemeye yardımcı olur.

Chiaseed’li puding (chia)

Malzemeler

1 çay bardağı süt

6-7 çilek veya yaban mersini

1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu

2 yemek kaşığı chiaseed

2 tam ceviz

2-3 adet hurma

Hazırlanışı: 2 yemek kaşığı chiaseed, 1 çay bardağı sütün içine konur, 2 saat (veya 1 gece önceden) dolapta bekletilir. Jel kıvamına geldiğinde sıcak suda yumuşatılarak çekirdeği çıkarılmış ve çatal yardımıyla ezilmiş hurmalar diğer malzemelerle karıştırılır. Üzeri mevsim meyveleri ve cevizle süslenir.

Chia çekirdeği, ülkemizde son zamanlarda popüler olan bitkisel omega-3 kaynağı bir tohumdur. Özellikle kalp sağlığı için faydalıdır. Trigliserit değerlerini azaltırken iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL’yi artırır. Özellikle kalp sağlığı için faydalıdır. Bu arada iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL’yi artırır. Mucizevi bir şekilde zayıflamaya etkisi olmadığını hatırlayarak ve günde 2 yemek kaşığından daha fazla tüketmemeye özen göstererek siz de tariflerinize kıvam, lezzet ve besleyicilik katabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yağ yakan yoğurt (elma)

Malzemeler:

1 kase yoğurt

1 tatlı kaşığı Zerdeçal

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı kırmızı biber

Yarım elma rendesi

1 tatlı kaşığı keten tohumu

Hazırlanışı: Elma rendesi, baharatlar ve yoğurtla karıştırılarak tüketilir.Yoğurt kalsiyum ve CLA içeriğiyle ve içine eklediğimiz baharatlarla, yağ yakımına yardımcı olur. Elma ise, yüksek su ve lif içeriğine sahip bir meyve. Orta boy bir elmada, 5 gr. lif var ve yaklaşık yüzde 85’i su. Tatlı olduğu kadar quersetin içeriğiyle ve barındırdığı bazı kanser düşmanı flavonoidlerle kolesterol hasarlarını azaltarak, akciğerlerin sağlıklı kalmasında rol oynar.