Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Uzun süren bir oruç serüveninden sonra bayramda vücuda çok yüklenmemek ve hafif tatlılarla sindirime yardımcı olmak önemli. Bayramda tatlı seçimleriniz sütlü veya meyveli tatlılar ile serinletici dondurma olabilir.

Yaklaşık bir ay süren Ramazan’ın tatlı sonu, adı üstünde ‘Şeker Bayramı’. Bayramın en can alıcı noktası da elbette bayram tatlıları... Korkmayın bayramda tatlı yemeyin demeyeceğim. Ama kontrollü olmakta fayda var tabii ki. Özellikle uzun süren bir oruç serüveninden sonra bayramda vücuda çok yüklenmemek ve hafif tatlılarla sindirime yardımcı olmak çok önemli. Bayramda tatlı seçimleriniz sütlü veya meyveli tatlılar ile serinletici dondurma olabilir. Özellikle dondurma gibi gıdalar, yaz aylarında sizi serinletir ve ihtiyacınız olan tatlı ihtiyacını karşılar. Bayram ziyaretlerinde ikramlara hayır diyemiyorsanız da sevdiklerinizle paylaşmayı ve tatlıları takip eden öğünlerinizi hafif tercih etmeyi deneyin.

Hayır demek zor

Bayramın klasiklerindendir baklava... Mis gibi kokusu ve çıtır çıtır lezzetiyle hayır demek çok zor oluyor. Ben de bu bayramda size sevdiklerinize hazırlayabileceğiniz hem serinleten hem de mutlu eden sağlıklı bir bayram baklavası tarifi hazırlamak istedim. Üstelik benim baklavam dondurmalı. Sıcak yaz günlerinde benim en sevdiğim tatlı dondurma. Bir de bayram baklavasıyla birleşince eminim siz de çok beğeneceksiniz.

Haberin Devamı

HAFİF BAYRAM BAKLAVASI

Malzemeler: l Baklava yufkası l 2 adet rendelenmiş elma l 2 yemek kaşığı tereyağ l 1 çay bardağı dövülmüş ceviz l 2 yemek kaşığı bal l Tarçın l 2 top dondurma

Rendelenmiş elmaları ve cevizi tereyağı ile kavurun, üzerine tarçını ekleyin. Baklava yufkalarının içine hazırladığınız iç harçtan yerleştirin ve sarın. Hazırladığınız baklavaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız baklavaların üzerine balınızı gezdirin, yanında bir-iki top dondurma ile servis edebilirsiniz. Ayrıntılı anlatım videosu için Dilara Koçak Youtube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

Mutluluk kaynağı

Haberin Devamı

Dondurmanın neden mutluluk verdiğini daha önce de yazdım ama bu konuda çok soru alınca bir kez daha sizlere hatırlatmak istedim. Londra Psikiyatri Enstitüsü 2005’te yürüttüğü bir çalışmada, gönüllülerin beyinlerini harici kullanılan bir görüntüleme cihazıyla (bir fMRI tarayıcı) tarayarak dondurmanın beyindeki keyif bölgelerini ‘uyardığını’ ortaya koydu. Yani evet, dondurma beyindeki keyif bölgelerine etki ederek insanları mutlu ediyor.

Evet dondurma büyük ya da küçük dinlemeden hepimizi mutlu ediyor, ancak her zaman söylediğim gibi sıcak hava nedeniyle dondurma seçiminde hijyene çok dikkat etmek gerekiyor. Açık dondurma üretimlerinde denetim eksikliği ve sağlıksız koşullar olabiliyor. Bu nedenle, besin etiket bilgileri paket arkasında belirtilen, üretimden sunumuna sağlıklı süreçlere sahip olan, hijyenik koşullarda üretilmiş, güvenilir, paketli ve etiketlenmiş bilindik markalardan alınan dondurmaları tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Vitamin deposu

Dondurma vücudumuzun enerji üretmesine yardımcı olan karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli bir yapıya sahiptir. Ayrıca dondurmada bulunan proteinler vücudun yapılanmasına ve kasların onarılmasına yardımcı olur. Dondurmalar süt ile yapıldıkları için zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum kemikleri güçlendirir ve enerjiyi yükseltir. Dondurmadaki kalsiyum dişleri korur ve diş etlerini güçlendirir. Dondurma, A, D, K, B-6, B-12 ve E vitaminleri ile oldukça zengin bir vitamin deposudur.

A vitamini, görme gücünü ve bağışıklık sistemini güçlendirir; D vitamini, kalsiyumun vücutta kullanımına destek olur, K vitamini, kan dolaşımını artırır, kapalı kan hücrelerini etkinleştirir ve kan pıhtılaşmasını önler; B12 vitamini, hafızayı ve sinir sistemini güçlendirir. Ancak dondurma seçiminiz de sıcak hava sebebiyle hijyene çok dikkat etmek gerekiyor. Hijyenik koşullarda üretilmiş, marka bilinirliği yüksek paketli dondurmayı tercih etmek çok önemli.

BİTTİ