Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bayramda uzun süren açlık psikolojisinden sonra özgürlük hissiyle daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissedebilirsiniz...

Ramazan boyunca azalan öğün ve küçülen porsiyonları birden artırmak mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir...

Bir aylık oruç serüveni için yarın son gün, bayrama çok az kaldı. Umarım Ramazan ayı vücudunuzu hem fiziksel hem de ruhsal açıdan temizleyebildiğiniz güzel bir şekilde geçmiştir. Şimdi sırada bayram telaşı var, bayramda neler yemeli, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli, tabii bir de bayram tatlıları var…

Haberin Devamı

Bayramın gelmesi, uzun süren açlık psikolojisinden çıkarak özgürlük hissiyle daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissettirebilir. Ama bu dönemde kontrollü olmakta fayda var. Ramazan süresince sınırlı beslenmek, öğün sayısının azalması, özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan’da egzersize de pek imkan olamaması metabolizmanın az da olsa yavaşlamasına neden olmuş olabilir. Ramazan boyunca azalan öğün ve küçülen porsiyonları birden artırmak mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir.

Yumuşak geçiş yapılmalı

“Zaten bir ay boyunca az yedim, 3-4 günlük bayramdan bir şey olmaz” diye düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum. Ama ben yine de hem daha normal beslenme düzenine daha sağlıklı bir geçiş sağlamak hem de tartıda bir sürprizle karşılaşmamak için yumuşak bir geçiş yapmanızı öneriyorum. Bayramda yemeyin, diyete devam edin demeyeceğim elbette. Bu süreçte kilo vermek gerçekçi bir hedef olmayacaktır, kilonuzu ve sağlığınızı korusanız da yeter. Bunun için de miktara dikkat ederek yemek ve dengelemek çok önemli…

Çocukları şekerden uzak tutun

Şeker Bayramı, genelde büyüklerden çok çocukların bayramı. Bayramlık kıyafetler, aile ziyaretleri, cep harçlıkları ve tabi işin en önemli kısmı bayram şeker ve çikolataları… Şüphesiz ki en çok onları mutlu ediyor. Çocuklarımızın geleneklerimizi hissederek yaşamasını çok önemsiyorum, ama bir yandan da özellikle bu bayramda değişen beslenme düzeniyle çocuklara daha da çok dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Haberin Devamı

Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konudur. Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, ağız ve diş sağlığı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi, çocukların dişleri açısından sakıncalıdır. Bu durum mide ve bağırsak hassasiyetine de sebep olur. Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana yemeklerin ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaların reddedilmesine yol açar. Amerikan Kalp Birliği’nin 2016 raporuna göre 2-18 yaş grubu günlük 6 tatlı kaşığından yani 30 gramdan daha az eklenmiş şeker tüketmesi gerekiyor. Şeker yerine, sütlü tatlı dondurma ve meyve ile sağlıklı alternatifler üretmeye çalışın.

Bayram için sağlıklı beslenme önerileri

- Az önce de söylediğim gibi ilk ve temel madde, öğün sayısını ve porsiyonlarını birden artırmamak. Yemeklerinizi yavaş yavaş yemeniz ve porsiyonlarınızı azaltarak midenize yardım etmeniz faydalı olacaktır.

- Akşam yemeklerinde ağır yemekler yerine hafif yemeklerin yenmesi önemli. Yediğiniz yemeklerin yağ ve tuz oranını azaltıp baharatlar ile zenginleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

- Her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Sebze ve meyveler doğal lif ve antioksidan yapısıyla detoksa yardımcı olacaklardır.

- Kuru baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin ve lifli beslenmeye çalışın. Lifli besinler uzun süre tok kalmanıza yardımcı olarak fazla yemenizi önleyebilir ve sindirim sistemi için de faydalıdır.

- Besin gruplarını dengeli bir şekilde almaya çalışın, tek bir besin grubuna yüklenmeyin. Süt, et, tahıl, sebze-meyve ve yağ grubunu dengeleyerek tüketmeniz fazla kiloların gelmesini önleyecektir.

- Ana yemeklerinizi hazırlarken, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemlerini kullanın, hayvani yağlardan ve yağlı etlerden uzak durun kızartma yöntemini tercih etmeyin.

- Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat yüksek miktarda hayvansal protein aldığınız ve tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinde daha da önem taşıyor. Su toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor.

Bu sebeple gün için de 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin.

- Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tatlısı tercih edin. Kendi tatlınızı evde kendiniz de yapabilirsiniz. *Tatlıları takip eden öğünlerin hafif ama sağlıklı yemeklerden oluşmasına özen gösterin.

l Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.