Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bir gün değil her gün önemli hayatımızda, ama madem bazı günlere özel anlam yükleniyor bunu fırsat görerek ben de biz kadınlar için
10 önemli iyi yaşam önerisi hazırladım. Yıllardır söylerim bazen gerçek bazen espri olsun diye, “Kadın olmak zor.” Niye mi? En azından beslenme ve kilo verme konusunda da kadın olmak, erkek olmaya göre daha zor diyebilirim. Dileğim tüm kadınların her gün değerli ve mutlu olması.

İyi yaşam ve sağlıklı beslenme, uzun süreli bir maraton ve önümüze birçok engel çıkabiliyor. Kadınların beslenme, davranış ve ihtiyaçları, ilk adet kanamasından itibaren değişiyor. Premenstrüel sendrom, gebeliğe hazırlık, hamilelik, emzirme dönemi, menopoz ve osteoporoz gibi dönemlerde de dikkatli olmak gerekiyor. Ama ne kadar zorluk olursa o kadar güçlü oluyoruz. Başaracağınızdan şüphem yok!

Haberin Devamı

1. Kalsiyumu gözden geçirin: Kadınların, erkeklere göre osteoporoz riskleri daha yüksek. Üstelik kas sağlığını desteklemek için kalsiyum şart. Süt ve peynir, kalsiyum açısından ilk aklımıza gelenlerden olsa da, yeşil yapraklı sebzeleri ve yağlı tohumları da unutmamak gerek. Her gün düzenli olarak süt ve süt ürünleri grubunu tükettiğinizden emin olun ve çeşitliliğe de özen gösterin.

2. Yeterli demir alın:
Özellikle büyüme çağındaki kız çocukları, hamile ve emziren anneler, menopoz dönemindeki kadınlar, demir yetersizliği konusunda risk grubu. Yağsız kırmızı et, siyah tavuk eti, yeşil ve kırmızı mercimek, kuru
üzüm, badem ve demir ilave edilmiş tahılları tüketmek her yaştan kadın için önemli.

3. Kafeini azaltın: Kahve, antioksidan olmasıyla sağlık için faydalı ama aşırı tüketimi de kalsiyum kaybını artırır. Alkol ve kafein tüketimini sınırlandırmaya çalışın. Günde üç fincandan fazla kahve tüketmemeye özen gösterin.

4. Kahvaltıyı ihmal etmeyin: Gün nasıl başlarsa öyle gider, unutmayın. Düzenli kahvaltı, gün içinde daha mutlu ve enerji dolu olmanızın yanı sıra kilo kontrolünü de kolaylaştırır.

5. Ara öğünlerde sağlıklı tercihler yapın: Yüksek yağ ve şekere sahip atıştırmalıklar yerine, ara öğünlerde sağlıklı tercihler yapmaya özen gösterin. Kuru meyvelerle sağlıklı yağ içeren, badem ve ceviz gibi seçimleri deneyin. Haftada 1-2 kez sütlü tatlı, dondurma, bitter çikolata ve yanında süt gibi ara öğünlerle kendinizi ödüllendirin.

Haberin Devamı

6. Kompleks karbonhidratları tercih edin: Bulgur, tam buğday makarna, esmer pirinç, yulaf unu, tam tahıllı ekmekler ve meyveler kompleks karbonhidrat içerir. Basit şekerlere oranla lif içerikleri sayesinde, kan şekeri dengenizi sağlayarak uzun süre tok kalmanızı sağlar.

7. Magnezyum ve D vitaminini unutmayın: Yağlı tohumlar, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler, magnezyum kaynağıdır. Kalsiyum ve magnezyum, D vitaminiyle kombine edildiğinde, kadınların kas sağlığı için çok önemli hale gelir. D vitamini, seviyenizi ölçtürün ve yetersizlik söz konusuysa mutlaka hekim kontrolünde takviye almaya özen gösterin.

8. Yağı kesmeyin: Birçok kadın, diyette yağın sağlıksız olduğuna inanır ancak yağlar, sağlıklı diyetin çok önemli bir parçasını oluşturur. Asıl önemli olan çeşitlilik ve miktara dikkat etmektir. Zeytin ve zeytinyağı, fındık, ceviz, badem, deniz ürünleri ve avokado yağları gibi bitkisel yağlar, sağlıklıdır ve çeşitlilik sağlanarak makul ölçülerde beslenmenizde yer almalıdır.

Haberin Devamı

9. Uyku düzeninize dikkat edin: Uykusuz kaldığımızda vücudumuzda bazı hormonal değişiklikler meydana gelir. Yapılan araştırmalar, günde 6-8 saatten daha az uyuyanların gün içinde açlık hissini daha zor kontrol ettiğini söylüyor. Düzenli uyumaya özen gösterin.

10. İçtiklerinizi de gözden geçirin: Eğer kilo problemi yaşıyorsanız, sorumlusu içtiğiniz kaloriler olabilir. Bazen çok masum görünen içecekler, kalori anlamında acımasız davranabiliyor. Örneğin, çay ve kahve şekersiz tüketildiğinde kalorisizdir. Fakat krema ve şeker eklenmiş bir kahve 500 kaloriye kadar çıkabilir. Geriye dönüp gün içinde içtiklerinizi gözden geçirin.

Unutmadan...

Tabii ki kendi değerinize sahip çıkın,
kendinizi çok sevin, kendinize zaman
ayırın, önceliklerinizi gözden geçirin ve hatırlayın; siz iyi olmazsanız, hiçbir şey iyi olmaz. Kadınlar Günü’müz kutlu olsun.