Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Karaciğer yağlanması hem dünyada hem de ülkemizde oldukça yaygın bir sağlık sorunu. Türkiye’nin dörtte birinde görülen bu hastalık ilerlerse karaciğer iltihabı, siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara sebep olabiliyor.

Karaciğerin normal yağ içeriği yaklaşık yüzde 10’dur. Bu oranın daha fazla olmasıyla karaciğer yağlanması oluşur.

Karaciğer yağlanması, alkole bağlı ya da alkole bağlı olmayan olarak iki grupta incelenir. Alkola bağlı olmayan karaciğer yağlanması genellikle, obeziteyle başlar. Son çalışmalar, aşırı yağlı ve şekerli hazır yemek tüketiminin obezite ve karaciğer yağlanmasında artışa sebep olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

KARACİĞER DOSTU 10 BESİN

Karaciğerimiz; protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, ilaçlar ve birtakım elementlerin vücutta işlem görebilmesini sağlamadan sorumlu olan organımızdır. Yenilenme özelliği vardır. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için beslenmemizde bazı değişiklikler yapmak gerekir.

İşte karaciğerinize dost besinler;

KARACİĞER DOSTU 10 BESİN
1 Sağlıklı yağlar

Yüksek miktarda doymuş yağ içeren besinler, kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemleri enflamasyona sebep olarak karaciğerinizin işini zorlaştırabilir. Bunların yerine ızgara ya da fırında pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Yüksek doymuş yağ içeren besinler yerine; badem, fındık, ceviz, Hindistan cevizi veya avokado yağı gibi farklı kaynakları tüketebilirsiniz ancak miktara dikkat etmek de çok önemli.

2 Yulaf ezmesi

Lif içeren besinler karaciğerinizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. Yulaf ezmesi, kahvaltılarda güne güzel başlamanıza yardımcıdır ve aynı zamanda karaciğerinizi de korur. Yüksek lif içeriğiyle kilo kaybına ve yönetimine destek olur.

Araştırmalar, karaciğer yağlanmasından uzak durmanın en iyi yolunun karın bölgesi yağlardan kurtulmak ve kilo almamak olduğunu söylüyor.

3 Brokoli

Karaciğerinizi korumanın bir diğer yolu da diyetinize taze sebze ve meyveler eklemek. Sebzeler, antioksidan içerikleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterir. Bazı araştırmalar, brokolinin alkolik olmayan karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu olabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

4 Kahve

Kahve olmadan güne başlayamayanlardansanız, karaciğeriniz hakkındaki yararlarını duymak sizi mutlu edecektir. Araştırmalar, günde 2-3 fincan kahve tüketiminin karaciğeri alkol ve sağlıksız beslenmenin yarattığı hasardan koruyabileceğini söylüyor. Ayrıca karaciğer kanseri riskini azalttığını gösteren çalışmalar da var.

5 Yeşil Çay

Yeşil çay, ‘kateşin’ adı verilen antioksidan bakımından zengindir. Araştırmalar, kateşinlerin karaciğer de dahil bazı kanser türlerine karşı vücudu koruyabileceğini gösteriyor. Unutmayın, sıcak yeşil çay, soğuk olana oranla daha fazla kateşin içeriyor.

6 Ispanak

Yeşil yapraklı sebzelerde, karaciğerinizin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olabilecek ‘glutatyon’ adı verilen güçlü bir antioksidan bulunur. İçeriğindeki kalsiyum, kemiklerin güçlenmesine, C vitaminleri de özelikle kolon olmak üzere birçok kanser türüne karşı korunmaya yardımcı olur. Hazırlaması ve pişirmesi oldukça kolay olan ıspanağı, dilerseniz yemek yapabilir ya da çiğ halde salatalarınızda kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

7 Yaban mersini

Yaban mersini, ‘polifenol’ adı verilen bir madde içerir. Karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu olan bu madde temelde, obezite ve yüksek kolesterolü önlemede de etkilidir.

Yaban mersinin yanı sıra; bitter çikolata, kırmızı erik ve zeytin gibi besinler de polifenollerden zengindir.

8 Enginar

Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A, B1 ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği, karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır. İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak enginarda bulunan ‘ciarin’ adlı madde, karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.

9 Sarımsak

Sarımsak, ‘allisin’ ve ‘selenyum’ adında iki karaciğer dostu bileşenden zengindir. Selenyum, doğal detoksa yardımcı olan antioksidan bir mineraldir ve allisin de bağışıklık sistemini destekleyerek karaciğer üzerindeki yükü hafifletmede etkili olur. Sarımsağı yemeklerinize ekleyebilir ya da baskın tadını azaltmak için çorbalarınızın içine ilave edebilirsiniz.

10 Su

Karaciğeriniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, sağlıklı kilo vermektir. Yüksek kalori ve şeker içeren içecekler yerine gün içinde yeterli miktarda su tüketmek, sizi her gün fazladan yüzlerce kaloriden kurtaracak ayrıca metabolizmanızın daha iyi çalışmasına da yardımcı olacaktır.