Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Yayınlanmadan önce çok tartışılan, suistimallerin üzerini örteceği öne sürülen 2B yasası nihayet çıktı.
Uygulama kentlerde yeni başlıyor.
Önce şunu söylemek gerekiyor ki; bu kanun tartışılmaya, fırtınalar koparmaya devam edecek.
* * *
Türkiye’de 2 B arazilerinin yerini Orman, sahiplerini ise Tapu Kadastro Bölge Müdürlükleri ortak çalışmayla belirledi.
Defterdarlıklar yeri ve sahibi tespit edilen arazilerin rayiçlerini hesapladı.
İzmir’de şimdiye kadar 2B kapsamında arsa, tarla, bahçe, bina olmak üzere 10 bin 250 adet taşınmaz saptandı ve toplam 57 milyon 885 bin metrekarelik alan, 2 B olarak işaretlendi. İzmir’in ilçeleri arasında dört ilçe açık farkla önde. 2 B arazilerinin yüzde 20,84’ü Menderes’te, yüzde 19,80’i Kemalpaşa’da, yüzde 10.79’u Bergama’da ve 9. 86’sı ise Bornova’da yer alıyor.
Ancak bu satışa çıkan bölüm. Tespit çalışmaları daha sürüyor.
* * *
2B’lerle ilgili 6 ay içerisinde başvuru yapmayanlar hak sahipliğinden faydalanamayacak. İtiraz hakkı yok.
Kanunda ise aynen şu cümleler geçiyor:
“Orman vasfını yitirmiş alanlarda köy halkının Devlet eliyle ihya edilerek devri ve yararlandırılması amacıyla 2/B alanları, Maliye Bakanlığı’nın, tasarrufuna geçti.”
Yaşananlara genel çerçeveden baktığınızda şunu görüyorsunuz; kanun ihya ediyor ama köylüden çok, bir şekilde bu araziye sahip olanları ya da işgal edenleri...
Kimse “bu araziler nasıl orman vasfını nasıl kaybetti” diye sormuyor ve 2011 öncesi üç yıllık sahipliği belgelemek de yetiyor. Özetle bu bir imar affı.
* * *
Asıl hedef olan, dededen kalma tapusuz arazileri işleten köylüler ne olacak ?
Arazileri 2 B olarak işaretlenenler bu arazileri şimdi rayiç fiyatlar üzerinden satın alabilecekler. Ancak rayiçler düşük değil, elinde hazır parası olmayan köylülerin bu arazileri ellerinden gidecek.
Aslında ne olacağını tahmin etmek zor deği.... Çoğu köylü ya da yerel halk bu arazileri kaybetmemek için tanıdığı zenginlerle ya da müteahhitlerle anlaşacak.
Önce arazisini satın alacak sonra araziler parayı verenlere teslim edilecek.
Gönül isterdi ki, bu kanun en az 20 yıl buraları işletenler ya da dededen kalma o köyün, yörenin insanı olduğu ispatlayanlara çok daha uygun koşullarda verilsin.
Öyle olmadı.
Özetle, bu işten önce Devlet ve elinde parası hazır olup bu alanları işgal edenler karlı çıkacak. Bu yönüyle yasa hedefi 12’den vurmuş görünüyor!

Haberin Devamı

Tarım arazisi olanlar başvurmalı
İzmir’in başarılı bürokratlarından biri de Defterdar Mehmet Beceren’dir. Kendisiyle İzmir’e yönelik bilgileri almak için konuştuğumuzda Beceren dikkatimi çok önemli bir konuya çekti. Yasa 2 B alanları için çıktı ama arazisi 2 B’ye girmeyenler de aynı kanun kapsamında başvurabilecek. Hazine arazisini bu kez tarım yönüyle 2011’den önce 3 yıl işlettiğini belgeleyenler başvurduklarında hemen arazinin rayiç bedeli hesaplanarak kanunun getirdiği avantajla bu kişilere satılabilecek. Beceren 2 B arazisine yakın bir miktarda da bu durumda olanların bulunduğunu söylüyor. Ancak bu arazi sahiplerinin kendilerinin başvurması şart. Bu arazilerin satış koşulları da 2 B’lerle aynı olacak.