Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İzmir Ticaret Odası’ndan Başkan Ekrem Demirtaş imzalı bir açıklama elimize ulaştı.
Açıklama, “Fesler İşe yaramadı” başlıklı yazımla ilgiliydi.
Oysa yazıda İzmir Ticaret Odası’nın adı geçmediği gibi, iki ayrı Çinli firmadan söz ediliyordu.Genel olarak Çinlilerden gelen otomobil yatırımı haberlerinden nasıl heyecanlandığımızı ve sonra büyük bir ana sanayii çekecek ölçekte imkanlar sunamadığımız için fırsatları kaçırdığımızı anlatıyordu.
İzmir’e ziyarete gelen DFM firması ile İzmir’i de projeksiyonuna alan ancak sonra Çorlu’ya yatırım yapmayı tercih eden Chery Firması’nı ayrı yazmıştık. Ancak Ekrem Başkan, sanırım bugünlerde hayli hassas olmanın etkisiyle, iki firmanın karıştırılmaması için daha açıklayıcı bilgi vermek istedi.
Söz hakkına olan saygımız nedeniyle bugün sütunlarımı kendilerine bırakıyorum...
* * *
İzmir Ticaret Odası olarak Chery firmasının İzmir’de yatırım yapması için kesinlikle özel bir temasımız olmamıştır. Odamız Çin Otomobil Endüstrisi’nin en önemli şirketlerinden biri olun DFM (Dong Feng Motors) ve Haima firmasının İzmir’de yatırım yapması için çalışmalar yürütmüştür. Bu amaçla ilk olarak 28 Mart 2010 tarihinde Çin otomobil endüstrisinin en önemli şirketlerinden biri olan DFM (Dong Feng Motors) ve Haime firmasını yetkilileri ve İstanbul’da bir araya gelerek İzmir’de yatırım imkanlarını tanıtan bir sunum yapılmıştır.
DFM firması ile temaslar söz konusu firma ile distribütörlük anlaşması imzalanmış olan Yeşilkaya Grubu’nun kuruluşlarından biri olan MGY Otomotiv araçlığı ile gerçekleştirilmiştir.
Bu sunum sonrasında 17-19 Mayıs 2010 tarihlerinde Haima ve MGY otomotiv yetkilileri İzmir’in sunduğu fırsatları yerinde görebilmek adına İzmir’i davetlimiz olarak ziyaret etmiştir. Heyet Başkanı Haima’nın Genel Müdürü Qin Quanquan ,Türkiye’de uygun yatırım politikaları olduğu birinci hedeflerinin Türkiye’deki otomotiv sektörünü anlamak olduğunu belirttiler.
Firma yetkilileri Odamızda otomotiv ve yan sanayi alanındaki firmalarla bir araya getirildi, Çiğli Atatürk Sanayi bölgesinde otomotiv yan sanayi fabrikaları ziyaret edildi. Sonrasında heyete helikopter ile yatırım yapılabilecek uygun alanlar gösterildi.
Sözkonusu ziyaretlerin ardından 18 Mayıs 2010 akşamı ise heyet onuruna TC İzmir Valisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da katılımıyla bir yemek verildi. Bu yemeğe Yeşilkaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yeşilkaya da katıldı.
DFM ve Haima firması ile temaslarımız halen devam atmakta ve firma yetkilileri yatırım konusundaki çalışmaların devam ettiğini belirtmektedir.
Anlaşılacağı üzere Odamız DFM ve Haima firması için yaptığımız temasların ardından Chery firması da yatırım düşüncesini belirtmiş ancak ücretsiz arsa dahil bizim karşılamamızın söz konusu olmayacağı isteklerde bulunmuştur. Bu nedenle Chery’nin yatırım yapması için ileri düzeyde bir temasımız asla olmamıştır.
Durum bu kadar açık olmasına karşın köşe yazınızda, Yönetim Kurulu Başkanımızın da yer aldığı bir fotoğrafı kullanarak, “Fesler İşe Yaramadı” ifadesini kullanmanız Odamız tarafından yapılan çalışmaların hem çarptırılması hem de kamuoyuna yanlış aksettirilmesi sonucunu doğurmuştur.