Doç. Dr. Ahmet Ekşi

Doç. Dr. Ahmet Ekşi

Tüm Yazıları

Günleri, geceleri, haftaları ya da ayları değerli kılan, bu zamanlarda meydana gelen önemli olaylardır. Örneğin; Cuma gününü değerli kılan bu günde kılınan Cuma namazı, Kadir Gecesini değerli kılan ise o gecede Kur'an-ı Kerim’in indirilmeye başlanmasıdır. Ayların sultanı olan Ramazan ayını değerli kılan ise Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmesi ve Kadir Gecesi’nin bu ay içinde bulunmasıdır. Ayrıca tutulan oruçlar, kılınan teravih namazları ve okunan mukabeleler bu aya ayrı bir değer katar.
Öncelikle Ramazan ayı “Kur’an ayı”dır. Çünkü “Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu ve yanlışı ayırt edip açıklayan Kur’an’ın indirildiği aydır…” (Bakara, 2/185).

Haberin Devamı

Ramazan ayı rahmet ayıdır. Çünkü ramazan “Başlangıcı rahmet, ortası bağışlanma, sonu cehennemden kurtuluş olan bir ay”dır. (Heysemî, Mecmuatü’z-Zevâid, 1: 412). Ayrıca bu ayda “İnanarak ve mükâfatını umarak Ramazan orucunu tutanların günahları bağışlanır.” (Buharî, Savm, 6).

Ramazan ayı oruç ayıdır. Çünkü İslam’ın temel ibadetlerinden biri olan oruç bu ayda tutulur. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de, “…Öyle ise içinizden kim bu aya (ramazana) ulaşırsa onda oruç tutsun…” (Bakara, 2/185) buyurarak bu ayda oruç tutmamızı farz kılmıştır.

Ramazan yardımlaşma ayıdır. Çünkü bu ayın önemli özelliklerinden biri de dinimizin emrettiği mali ibadetlerden biri olan fitrenin bu ayda verilmesidir. Fitre bir anlamda yoksulların ihtiyaçlarını gidermesi ve onların da bayram sevincini yaşaması için yapılan yardımdır. Sağlık içinde bayrama ulaşmanın bir şükrüdür. Fitrenin yanında zenginler de zekâtlarını ramazan ayında vermeye özen gösterirler. Tüm bunlar insanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma duygusunu güçlendirir.

Ramazan ayında, gündüzleri oruç tutar, mukabele okur veya okunan mukabelelere katılırız. Akşamları yatsı namazından sonra teravih namazı kılarız. Bu ayda fakirlere fitre ve zekât vererek yardım ederiz. Ayrıca bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni idrak eder ve onunla ihya oluruz. Bu nedenle diğer aylardan farklı olarak bütün bu güzellikleri müminlere yaşattığı için ramazan ayı haklı olarak ONBİR AYIN SULTANI olma şerefiyle anılmış ve anılmaya devam etmektedir.