Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

“Ahtapottan Öğren-diklerim” bu yıl Oscar belgesel adayları arasında yer almasa itirazım olurdu. Bu kadar emek harcanmış ve ilham verici bir hikaye es geçilemezdi ve geçilmedi de… Bir ahtapot ile insan arasında nasıl bir dostluk bağı kurulabilir? Düşündüğümde imkansız gibi gözüken bir öyküyü, yönetmen James Reed ve kurgucu Pippa Ehrlich-Dan Schwalm iş birliği ortaya çıkarmış. Su altı dünyasının mükemmel görüntüleri içinde sıra dışı bir dostluk öyküsü anlatılıyor. Hikayeyi en başından şekillendiren ve bizzat yaşayan ise yapımcı Craig Foster. Foster, Kalahari çölünde çektiği bir belgesel sonrası Güney Afrika Cape Town’daki evine geri döner. Psikolojik olarak kendisini boşlukta hissettiği bir döneme girer. Şifayı su altı doğasının büyüleyici manzarasının içine girmekte arar. Her sabah evinden çıkar ve hava kaç derece olursa olsun okyanusa dalmaya gider. Bedeni yavaş yavaş altı ay içinde suyun soğukluğuna alışır ve daha uzun süreler kalmaya başlar. Kafasındaki kötü düşünceler “donmaya” başlar. Her gün dalarak ulaştığı yosun ormanını gözlemlemek rahatlatır. Canlıları korkutmamak ister, dalgıç giysisi ve tüp bile kullanmaz. Gözlemleri sırasında dikkatini dişi bir ahtapot çeker. Saklanma, savunma ve avlanma yöntemlerini öğrendiği, ahtapotla zaman içinde dostane bir ilişki kurmayı başarır. Birbirlerine güvenmeye hatta bedensel dokunmaya başlarlar. Kafadanbacaklı arkadaşının kamuflaj yeteneği ve hayatta kalma zekasından etkileyicidir.

Haberin Devamı

Ahtapottan  dost olur mu
Bir ahtapotla kurulan dostlukta bile temel güvene dayanıyor. Bunun zamanla ve kırılgan bir çizgide ilerlediğine tanık oluyoruz. Ahtapot yaşamının da kolay bir döngüsü olmadığı ortada. Su altının diğer güçlülerine yem olmaktan kurtulmak için şüpheci ve zeki olması şart. Su dışındaki yaşam hiyerarşisi su altında da aynı. Güven duymaya, duygusallığa doğadaki her canlının ihtiyacı var. Bu gerçeğe çok farklı bir deneyimle tanık oluyoruz.
Post prodüksiyon masasında 3000 saatlik çekimlerden ortaya çıkan 85 dakikalık belgesel yılın en ilham veren olaylarından. Su altı fotoğrafçısı Roger Horrocks olağanüstü kareler yakalamış. Renk paleti mükemmel, kırılan tek bir ışık huzmesi yok. IMAX teknolojisinin parlayacağı bir film olurmuş. Rastlanmamış bir doğa/insan ilişkisini su altının muhteşem görüntüleri içinde izleyin. Gezegeni bizlerle paylaşan yaratıklar hakkında öğreneceğimiz o kadar çok şey var ki…

Haberin Devamı

Ahtapottan Öğrendiklerim-My Octopus Teacher (Netflix)
Yönetmenler: James Reed, Pippa Ehrlich.