Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Normal bir damarda kan, kalbe doğru hareketini sürdürür. Varisli damarlardaysa damar kapakçıkları düzgün çalışmadığı için kan birikmeye başlar. Böylece damar şişer ve cilt yüzeyinden görünür hale gelir.

VARIS  SADECE  ESTETIK  SORUN DEGIL

Varis, genellikle bacaklarda ortaya çıkar ancak vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen bir rahatsızlık olmasına karşın, kadınlar varise daha yatkındır. Başlıca nedenleri arasında uzun süre ayakta durmak ve hareketsiz bir yaşam vardır.

Genetik nedenlerden dolayı damar kapakçıklarının düzgün çalışmadığı durumlarda, yaşlılarda, menopoz dönemindeki kadınlarda, hamilelerde ve bacak yaralanmalarında da ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Böyle belirti veriyor

Varisli damarlar şiştiği için genellikle gözle yapılan muayene sırasında doktor ya da kişinin kendisi tarafından belirlenebilir. Bunun dışında aşağıdaki belirtilere de dikkat etmelisiniz.

Damarlar normalin dışında, eğri şekiller alabilir.

Damarlar, mavi veya mor renktedir.

Bacaklarda ağrı görülebilir.

Bacaklar, özellikle egzersiz sonrasında ve gece saatlerinde ağırlaşabilir.

Varis bölgelerindeki küçük yaralanmalar, normalden daha uzun süren kanamalara neden olabilir.

Ayak bileğinin hemen üzerindeki yağ dokusu sertleşebilir.

Ayak bilekleri şişebilir.

Aniden ayağa kalktığınızda bacaklarınıza kramp girebilir.

Huzursuz bacak sendromu ortaya çıkabilir.

Ayak bileklerinde beyaz, yama şeklinde lekeler görülebilir.

İlerlemiş vakalarda ayak bileği çevresinde açık yaralar oluşabilir.

Varise bağlı şikayetler

Yakınmalar genellikle bacağın diz altı kısmında belirgindir.

Akşam bacakları yükseltme ihtiyacı duyulur.

Varis çorabı şikayetleri azaltır.

Şikayetler sıcak havalarda daha belirgin, soğuk havalarda daha azdır.

Tanı koyma yöntemleri

Bacak varislerinin çoğu çıplak gözle görülür ve kolaylıkla tanı konabilir. Ama özellikle büyük varislerin oluşumuna yol açan ve dışarıdan görülmeyen derin yerleşimli kaynak damarların tanısı için ultrason incelemesi yapılır.

Bacaklardaki normal ve sorunlu damarların haritası çıkarılır. Varis tanısını doğru koymak, tedavideki en önemli basamaktır.

Haberin Devamı

Varis oluşumunu ve gelişimini geciktirecek, ayakta oluşan şişlik, ağrı, yanma, yorgunluk ve kramp gibi yakınmaları engelleyebilecek yöntemler şunlardır:

Egzersiz: Vakit buldukça bacak egzersizi yapın. Bunun en kolay yolu, bol bol yürümektir. Günlük yürümenin kesin bir zaman sınırı yoktur ancak 30-60 dakika yürümek faydalı olacaktır. Yüzme, koşma, bisiklete binme ve tenis gibi bacak kaslarını çalıştıran tüm sporlar faydalıdır.

Ayak bileğini hareket ettirin: İşte ya daevde uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa, buna kısa yürüyüşler eklemek; oturduğunuz yerde ayak bileğini hareketlendirecek egzersizler yapmak gerekir.

Ayaklarınızı yükseltin: Yukarıdaki önlemlere rağmen ayaklarda şişlik oluyor ya da varis gelişiyorsa, her gün ayağınızı ve bacağınızı kalp seviyesinin üzerine çıkacak şekilde yükseltin. 20-30 dakikalık yeterli olacaktır.

Bacak bacak üzerine atmayın: Uzun süre bacak bacak üzerine atarak oturmak ya da sık topuklu ayakkabı giymek, bacak kaslarının çalışmasını engeller. Ayrıca toplardamar kanının kalbe iletimini zorlaştırır. Ama bunların tümden yasaklanması gerekmez.

Haberin Devamı

İdeal kiloda kalın: Özellikle kadınlarda fazla kilo, bacakta varis oluşumunu ve gelişimini hızlandırır. Kilo almaktan kaçının.

Varis çorabı kullanın: Kadınlarda varislerin büyük çoğunluğu gebelik ya da doğumdan hemen sonra oluşur. Bu süreçte hareketsizlikten kaçının ve varis çorabı kullanın.

Saunadan uzak durun: Sıcak su ve hava, genellikle varise ait yakınmaları artırır. Bu nedenle sauna ve sıcak kaplıcalardan uzak durun. Soğuk su, kişiyi rahatlatır ve yakınmaları azaltır.

Tedavi nasıl planlanıyor?

Hastalar; şikayetleri, fizik muayene bulguları ve ultrason sonuçlarıyla birlikte değerlendirilerek tedaviye alınır.

Her varisi bulunan hastanın ameliyat olması gerekmez. Özellikle yüzeysel toplardamar sisteminin bozulduğu durumlarda, derin sistemi korunmak ve ileri dönemde gelişebilecek sorunları önlemek için bozulmuş toplardamarın lokal ya da tümüyle çıkarılması gerekebilir. Buna, hem kozmetik hem de sağlık nedenlerinden dolayı ihtiyaç duyulabilir.

Standart cerrahi yöntemiyle veya son yıllarda geliştirilen damar içi lazer ve radyo frekans ses dalgalarıyla yapılan girişimler tercih edilebilir.

Yeni teknikler, standart cerrahi yöntemine göre hem pratik ve avantajlıdır; iyi kozmetik sonuçlar verir.

Ultrason tetkikleri ana toplardamar sisteminde önemli derecede reflü gösteriyorsa, klasik standart cerrahi, damar içi lazer ya da radyo frekans önerilir.

Ultrason altında büyük çaplı varislere skleroterapi uygulanabilir.

Temelde ana toplardamar sisteminde bozukluk olmayan ve yakınmalarla birlikte kozmetik sorun yaşayan vakalara varis tipine göre, lazer ya da iğne tedavisi önerilebilir.

Gerekli durumlarda farklı tedavi yöntemleri beraber kullanılabilir. Kişiye özel bir tedavi planlaması yapılır.

Varis şu kişilerde daha sık görülür:

Ailesinde varis olanlar

Kadınlar

Doğum yapmış olanlar

Kilolu insanlar

İşi gereği uzun süre ayakta kalanlar