Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Pelvik ultrason neden uygulanır?

Pelvik ultrason sırasında yumurtalıklar, rahim ve fallop tüpleri incelenebilir. Pelvik organlar kadınlarda mesane, uterus ve overler; erkeklerde mesane ve prostattır. Kadınlarda pelvik ağrı nedeninin araştırılmasında en sık başvurulan yöntem, pelvik ultrasonografidir. Pelvik ağrı nedenleri arasında, uterusta büyük boyutlara ulaşmış miyomlar, belirgin büyümüş over kistleri, overlerde çikolata kistleri olabileceği gibi idrar yolu iltihabı, üreter alt uç taşları veya nadiren mesane taşı olabilir. Tüm bu tanımlanan patolojilerin ayırt edilebilmesi için iyi bir radyoloji uzmanı tarafından uygulanan pelvik ultrasonografi; radyasyon içermeyen, zararsız ve hızlı sonuç veren bir yöntemdir.

Haberin Devamı

Erkeklerde pelvik ultrasonografi belli bir yaştan sonra benign prostat hipertrofisi (iyi huylu prostat büyümesi) yönünden inceleme amacıyla kullanılabileceği gibi her yaşta prostat ve mesane kanserleri, üreter alt uç taşları değerlendirilmesi açısından da kullanılabilir.

Pelvik ultrasonu nasıl uygulanır?

Testten önce bol miktarda su içmeniz ve test tamamlanana kadar mesanenizi boşaltmamanız gerekir. Buna dikkat etmemeniz muayenenizin gecikmesine ya da ertelenmesine neden olabilir.

Ultrason için sırtüstü pozisyonda yatılır, incelenecek bölge üzerine cilde ılık, suda çözünür bir jel uygulanır. Jel cildinize zarar vermez veya kıyafetlerinizi lekelemez. Cilde nazikçe bir prob uygulanır. Gerekirse, vajinaya bir ultrason transdüseri yerleştirilebilir. Sizden birkaç kez nefesinizi tutmanız istenebilir. Vajinal ultrason gerekiyorsa, sonografi uzmanı pozisyonunuzu nasıl değiştireceğinizi size bildirir. Test sırasında neredeyse hiç rahatsızlık duymazsınız. Test için tam dolu bir mesane gerekiyorsa, prob uygulandığında biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ultrasonun tamamlanması genellikle yaklaşık 40 dakika sürer.

Ultrasonun herhangi bir yan etkisi var mı?

Yapılan birçok araştırma, ultrasonun tehlikeli olmadığını ve zararlı bir yan etkisi olmadığını göstermiştir. Ayrıca, ultrason kesinlikle radyasyon içermez. Bu açıdan son derecede güvenilirdir.

Haberin Devamı

Ultrasondan sonra jel cildinizden silinir. Test sonuçları çıktıktan sonra doktorunuz tarafından ayrıntılı olarak bilgilendirilirsiniz.

 

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
www.drrengin.com
www.ultrasonklinik.com