Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kliniğimde gerçekleştirdiğim çalışmalarda hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçların beyin dalgalarını olumsuz etkilediğini gördüm. Neurofeedback yöntemiyse hastalarda olumlu sonuçlar verdi

Alzheimer hastalığının tedavisinde bilişsel gerilemenin, fonksiyonel ve davranışsal bozulmanın yavaşlatılması çok önemli. Tedavi edici müdahaleler arasında hem ilaçlı hem de ilaçsız yöntemler kullanılır. Bunlar, hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ve hayat kalitesini artırmaya yönelik yöntemler. Halen, “demans”ın ilerlemesini yavaşlatabileceği düşünülen temel ilaç tedavisi, Donepezil. Ancak bu yavaşlama 1 yıl içerisinde en fazla 6 ay.
Kliniğimizde beyin dalgalarının kayıtlamasını yaptığımız bazı Alzheimer hastalarında ilaçların beyin dalgasını düzeltmediğini, aksine olumsuz yönde etkilediğini görüyoruz. Bu durum, kişiye özel tedaviler uygulanması gerekliliğini destekliyor. Neurofeedback (NF) çalışmaları, normal yaşlanan kişilerde ve demansta olumlu sonuçlar verince biz de hastalarımızda uyguladık.

Örnek vakalar
72 yaşındaki erkek hasta, iki senedir Alzheimer teşhisiyle Donezepil kullanıyordu. Hasta, ilacın dikkat, hafıza sorunlarını düzeltmediğini, hayattan zevk almadığını, gün içinde enerjisinin ve cinsel gücünün çok azaldığını söyledi. Beyin dalgalarına ilacın etkisinde NxLink nörometrik veri tabanıyla baktığımızda beyinde Alzheimer benzeri yavaş teta dalgalarının çok arttığını gördük. Kısa Durum Muayene Testi’nde (KDMT) 30 tam puan üzerinden 30 puan aldı. İlacını kestirip beyinden atılım süresi olan 30 günün sonrasında tekrar beyin dalgalarını kayıtladığımızda teta dalgalarının azaldığını gördük.
İyi gelmesi için verilen Donezepil ilacının beyni bu hastada çok yavaşlattığı ortadaydı. KDMT’ni tekrarladığımızda, aynı 30 puanı aldı. Yapılan NF ilaçsız tedavisiyle hasta çok daha iyi duruma geldi ve kendisinde Alzheimer hastalığı olmadığını öğrendi.
79 yaşındaki bir başka hastaya Alzheimer teşhisi konup iki senedir Donezepil ve Memantine kullandırıldığında, yaptığımız KSMT’de 30 tam puan üzerinden 15 puan elde ettim. 15 puan Alzheimer’ın şiddetine göre orta derece olduğunu gösterir. İlaçlı olarak geldiğinde hasta tekli kelimelerle cümle kurar olmuştu, vücut hareketleri çok yavaşlamıştı ve bakıma muhtaçtı. Kendi başına yaptığı şeyler çok azalmıştı. Tüm ilaçlarını kestirdikten iki gün sonra ailesi hareketlerinin hızlandığını, konuşmanın 2-3’lü cümlelere döndüğünü, en önemlisi iki sene sonra sabah kalkıp kendi başına sofrayı kurduğunu söyledi. Bu durum hastaların bir kısmında ilaçları bir süre kestirip izlenmesi gerekliliğini düşündürüyor.

İlaç bazılarını olumsuz etkiliyor
KDMT’inde plasebodan 1.8 puan daha fazla artış yapınca Alzheimer ilaçları, FDA’dan onay alıyor. Bu hastamda ilacı kestikten 30 gün sonra tekrarladığım KSMT’de iki puanlık ilerleme gördüm, puanı 17 oldu. Benzer sonuçları birçok hastada elde ettik. Demek ki, ilaç bazı hastaları daha olumsuz etkiliyor. Tıp literatüründe bazı çalışmalar, üç yıl Donezepil kullanımının 3.8 puan KDMT’de artış yaratabildiğini gösteriyor.
Beyin dalgalarını ilaçsız düzenleme yöntemi Neurofeedback’le 20 hastada (9 Alzheimer, 11 Vasküler demans hastası) ortalama üç ayda KDMT’de 7 puan artırabildik. Aynı zamanda bu hastaların uyku problemleri, ajitasyon sorunları da düzeldi ve hayattan zevk almaya başladılar.
Amerikan Uyku Tıp Birliği, Biofeedback yönteminin uyku bozukluklarında kanıta dayalı tıp çerçevesinde etkili olduğunu beyan ediyor. Bu çalışmamızı Mayıs 2012’de İstanbul’da Euroasia Biyolojik Psikiyatri’nin bilimsel toplantısında sözel olarak sunduk. Tabii ki bunlar, klinikte plasebo kontrolsüz elde ettiğimiz veriler. Bunların kontrollü çalışmalarda da gösterilmesi için yayımlamaya karar verdik. Bu çalışmamız önemli bilim dergisi “International Journal of Psychophysiology”de yayımlanacak.

Haberin Devamı

HASTALIKTAN KORUNMAK iÇiN

Haberin Devamı

* Egzersiz yapın,
* Günlük aldığınız fruktoz miktarını 25 gr.’ın ve açlık insulin seviyesini 3’ün altında tutun,
* B12, folik asit ve Omega-3 düzeyi yüksek besinler tüketin,
* Çok sıkı vejetaryen diyetler uygulamayın,
* Cıva ihtiva eden yiyecek ve maddelerden (amalgam dolgu, balık ve midye) uzak durun. Alüminyumdan kaçının (terlemeyi önleyici deodorantlar, yapışmaz pişirme kapları),
* Anti-kolinerjik içeren ağrı kesiciler, anti-histaminler, uyku ilaçları, bazı antidepresanlar ve yapay tatlandırıcılardan kaçının
* Yaban mersinini çok fazla olmamak kaydıyla tüketin,
* Hindistan cevizi yağı, alfa lipoik asit, D vitamini ve kürkümin alın,
* Hoşunuza giden kitaplardan çok, beynin bağlantılarını daha fazla artırdığı tespit edilen anlamakta zorlandığınız kitapları okuyun.