Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Antrenörler, bir yandan sporcuların çok stres altında kaldığından, bir yandan da oyunda konsantrasyonlarının düştüğünden yakınır. Bunların hepsinin kısa, etkili ve kalıcı çözümü, Neurobiofeedback beyin-vücut eğitim sistemi olabilir

BEYİN-VÜCUT EĞİTİM SİSTEMİ

Yukarıdaki görselde, 1 seans NF uygulaması sonrası; DÜN (1 gün önce) sarıyla gösterilen kısım, beyinde aktif hale gelen elektrik bağlantılarını ve BUGÜN (NF uygulamasından 24 saat sonra) sarıyla gösterilen kısımlar, kalıcı beyin bağlantılarını fMRI ölçümlemesinde gösteriyor.

Haberin Devamı

Dikkat, konsantrasyon, motivasyon, plan yapma, organizasyon, karar verme mekanizmalarını sağlıklı ve yerinde kullanabilmek, ön beynin işi. Bu bölge, beynin dış etkenlerden en kolay etkilenen bölümü.
Neurobiofeedback (NF), günde bir saatlik seanslarla sporculara yaklaşık 20-40 kez tekrarlanıyor. Bu türde sürekli mental egzersizle beynin fonksiyonu daha iyi bir seviyeye ilerliyor, organın metabolizması ve kanlanması o bölgede artıyor, sinir hücreleri arasındaki bağlantı kuvvetleniyor ve hücrelerin birbiriyle bağlantısı büyüyor.

Yüksek stres seviyesi azaltılabilir
Sporcuların, hangi spor dalında olursa olsun ‘tam performans’ göstermeleri için yaptıkları işe odaklanmaları, dikkatlerini sürdürebilmeleri, el-göz koordinasyonunu iyi sağlamaları, maç öncesi ve sırasında her zaman motive olmaları, oyun sırasında yorulsa da odaklanmaya devam edebilmeleri, bireysel spor yapıyorlarsa rakiplerine karşı doğru strateji ve soğukkanlılıkla yaklaşmaları, eğer takım oyunuysa arkadaşlarıyla koordineli çalışmaları gerekiyor. Stres ve heyecan, her zaman olmalı ancak stres bir maçın sonucunu olumlu etkilemeli. Neuro-feedback’le; yüksek stres ve disiplin sorunları azalır, öğrenme hızlanır ve başarı artar, hatalar ve cezalar azalır, fiziksel zindelik ve güç yükselir. Bütün bu saydıklarımız, beynin en iyi performansıdır ve bunu başarmak mümkün.

Futbolculara da uygulanıyor
Milan klübü yetkilileri, 2006 yılında World Cup’daki başarılarının, kulüplerine Mind Room Laboratuvarları’nı kuran Prof. Bruno De Michelis’in uyguladığı Neurobiofeedback yöntemi sayesinde olduğunu açıkladı.
Chelsea takımı, beş sene önce Prof. Bruno De Michelis’i Milan’dan getirip Neurobiofeedback yöntemlerini kurdurdu. Takım, 2009-2010, yıllarında ilk defa Primer Lig ve FA Cup’tan ikisini kazandı. 2012 yılında başarısına UEFA Şampiyonlar Ligi’ni de ekledi.

Oyuncuların başarısında etkili
NBA yıldızı, Los Angeles Clippers’ın oyuncusu Chris Kaman, Neurofeedback’in başarısına nasıl yardımcı olduğunu, profesyonel golfçü Andy Matthews, başarısının Neurofeedback’le arttığını ve 2008 Pekin Olimpiyatlarında Hint Abhinav Bindra, okçulukta altın madalyayı NF yöntemini kullanarak aldığını anlattı. 2010 Kanada Kış olimpiyatları’nda Kanada Olimpik Takımı, çok sayıda aldıkları altın madalyaların Neurobiofeedback sayesinde olduğunu açıkladı. 2012 Londra Olimpiyatları’nda genç yüzücü Alison Young, başarısında Neurobiofeedback’in nasıl yardımcı olduğunu Youtube’da anlattı.

Araştırmalar da doğruluyor
İsrail’deki Weizmann Enstitüsü araştırmacılarından Prof. Malach ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada, katılımcılardan hızlı karar vermeleri gereken bir durumu hayal etmeleri istendiğinde beynin istemli hareketi kontrol eden ‘anterior cingulate’ bölgesinde elektrik aktivasyonunun aktif hale geldiği görüldü. Daha sonra da katılımcıları gerçek zamanlı neurofeedback uygulamasına tabi tuttuklarında fMRI kayıtlamasıyla beynin ön lobunun elektrik aktivitelerinde değişiklik olduğunu fark ettiler. Yani neurofeedback’le beynin ön lobunun kontrol edilebildiği ortaya çıktı.
Beynin ön lobunu kişilerin kontrol edebilmeleri aslında imkansızdı. Bu kayıttan 24 saat sonra yaptıkları fMRI çekiminde neurofeedback’le beyinde aktif hale gelen (beynin esnekliğine bağlı olarak) elektrik aktivitesinin izlerine rastladılar ve etkinin kalıcı olduğunu gördüler. Araştırma, neurofeedback yönteminin zirve performansta etkili olabileceğini ve beynin birçok hastalığında kullanabilme olasılığını gösteren bir kanıttı.